Letërsi/Tharm

Gjoni i madh V-Erjon Papagjoni

Mëngjesin tjetër dielli doli në të njëjtin vend, aty mes dy malesh, por ndryshe nga ditët e tjera, shkëlqente aq fort e lëshonte ca rreze aq të gëzueshme, a thua se donte të ndriçonte gjithçka, që në Luginë të mos kishte më as edhe një cep të errët, që çdo rrugicë e dritare të llamburiste… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim

Nga Kafka tek Kafka-Maurice Blanchot

Kafka dhe Brodi. Kështjella. Recetë leximi, ose shënim sqarues; Pjesa e mëposhtme është shkëputur nga libri i Maurice Blanchot-“Nga Kafka tek Kafka”, të cilën po orvatem ta sjell në shqip. Ai është një nga tekstet kyç për shkrimtarin më të madh të botës, Kafkën, dhe mikun e tij Maks Brodin -Balil Gjini Pasi e kishte… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Κthimi i të mërguarit-Jorgos Seferis

Κthimi i të mërguarit-Jorgos Seferis Miku im i vjetër, çfarë po kërkon? Kaq vite i mërguar, u ktheve me imazhe të ngjizura, nën qiej të huaj, larg nga dheu tënd. -Po kërkoj kopshtin tim të vjetër. Pemët më vijnë deri te gjysma e shtatit, dhe kodrat ngjajnë si pezulë të vegjël. Kur isha djalë, lozja… … Keep Reading

Pikturë

PEGGY GUGGENHEIM/E varur nga arti-PJESA V

PJESA V – GALERIA “ARTI I KËTIJ SHEKULLI” – New JORK, 1949-1947   BBC 2015 Në muajin korrik të vitit 1941, Peggy arriti pa rrezik në New Jork me Max Ernst-in, Pegeen-in dhe Sindbad-in. Howard Putzel e mirëpriti atë duke e njoftuar se koleksioni i saj kishte mbërritur i sigurt. Intervistuesja: Një nga piktorët surrealistë… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Dritë-Janis Ricos

Dritë-Janis Ricos Një degëz bajame para dritares, një degëz e vetme të fsheh gjysmën e fshatit. Dashuria në pëllëmbë të fsheh gjithë botën. Mbetet veç drita. Përktheu: Romeo Çollaku … Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Biseda/Letërsi

Nëse të jesh “pellazg i vjetër” do të thotë të gërryesh lumenjtë e të presësh pyjet, do të preferoja të isha më mirë një “eskimez i vjetër”/Bisedë me autoren Arlinda Guma

Zakonisht në këtë cikël bisedash pyetjet i drejtoj unë, por kësaj radhe pati një përmbysje dhe ndodhi që unë të isha e pyetura… Dhe ishte sikur të gjendeshe përballë një “toge pushkatimi”… E ndërtuan këtë bisedë: Eleana Zhako, Joni Shanaj, Arbër Zaimi, Florian Vlashi, Fatos Lubonja, Eni Isufi, Hans Joachim Lanksch, Red Radoja. Eleana Zhako:… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Vdekja është e gjatë-Alain Bosquet

Vdekja është e gjatë-Alain Bosquet   Një petale trëndafili që vallëzon, që ndalet. Një bubuzhel i lumtur si një heshtje. Një strall ku prehet një pëshpërimë vagabonde. Një shatërvan me tri muzikat e tij. Një frut që fle në parfumin e lehtë të tij. Një kaltërsi qielli që ka zbritur ashtu kot mbi çatitë, për… … Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

E vërteta, e mira dhe e bukura/Roger Scruton

Roger Scruton Iluminizmi, me të cilin nënkuptoj atë masë të madhe të mendimit dhe ideve të fillim shekullit të XVII-të, i cili vazhdoi deri në fillim të shekullit të XIX-të, këtë periudhë në historinë tonë intelektuale, solli me vete, siç jam i sigurtë që ju e dini tashmë, një humbje të rëndësisë së “ankorimit fetar”… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Kleopatra-MARIO BENEDETTI

MARIO BENEDETTI  (Montevideo, 1920 – 2009) Duke qenë e vetmja femër midis gjashtë vëllezërve, më mbanin si ujët e paktë në familje. Vëllezërit më kishin (ende më kanë) të shtrenjtë, veç më bezdisnin shumë me ato shakatë e tyre të rënda mbi veçoritë e gjendjes sime femërore. Shkëmbenin qyfyre me njëri-tjetrin duke më shpotitur mua,… … Keep Reading

1 66 67 68 69 70 86
Go to Top