Category archive

Në kohërat e kolerës

E dashura hebreje e Musolinit, e cila i mësoi se çfarë do të thoshte nacionalizëm. “Nëna e fashizmit”, Margherita Sarfatti, e cila i dha Duçes sfondin e nevojshëm ideologjik të hiperpatriotizmit.

Të gjithë në Itali duan ta harrojnë gruan “tjetër” të Musolinit: fashistët sepse ajo ishte hebreje dhe demokratët sepse ishte fashiste. Sarfatti, megjithatë, ishte shumë më tepër se një lidhje jashtëmartesore e Duçes, ajo ishte mësuesja e tij ideologjike, njeriu që shkruante fjalimet e tij dhe që krijoi profilin e udhëheqësit të madh. Por përsëri… Keep Reading

PSE JEMI NOSTALGJIKË PËR NJË TË KALUAR QË EDHE ISHTE… PO EDHE NUK ISHTE ASHTU SIÇ E KUJTOJMË?/Meli Ajazi

  Meli Ajazi Nostalgia është një ndjenjë shumë e përhapur në të gjitha kulturat, pasi e thjeshton të kaluarën në një kohë më të thjeshtë, më të ngadalshme dhe më pak komplekse duke fshirë ambiguetetet origjinale dhe duke na u paraqitur shumë e thjeshtë, shumë fisnike, shumë e pastër dhe e bukur në kujtesë. Njerëzit… Keep Reading

Lumturia reale dhe lumturia iluzore/Kujtim Drishti

Kujtim Drishti Qesha me të madhe kur dëgjova historinë. Pastaj u zhyta në mendime derisa i vura një titull historisë shumë përfaqësuese të realitetit tonë, por pa ditur se nga shkonin këto dy lumturi, tek cilët personazhe të historisë. Në pazar ndihej era dhe tymi i salçiçeve që një tregtar po përgatiste për klientët e… Keep Reading

Vjen në shqip libri “Asgjë s’është e vërtetë dhe çdo gjë është e mundur”/Peter Pomerantsev

Mirësevini brenda zemrës surreale të diktaturës së shekullit të njëzetë e një. Libri Asgjë s’është e vërtetë dhe çdo gjë është e mundur fillon si një libër hokatar, përshkruan ngjarje thellësisht ironike dhe përfundon në një libër neurotik. Ai na paraqet një botë shumë të ngjashme me Shqipërinë dhe përmes shembujve dhe vëzhgimeve të mprehta… Keep Reading

Në kohërat e kolerës

JASHTË VARREZA, BRENDA TELEVIZIONI, DRITARJA E HAPUR NË NJË BOTË TË MBYLLUR-Raoul Vaneigem

Raoul Vaneigem Të vësh në diskutim që virusi korona është i rrezikshëm, është diçka absurde. Nga ana tjetër, a nuk është po aq absurde që një ndryshim i paparashikuar brenda zhvillimit të zakonshëm të sëmundjeve po bëhet objekt i një shfrytëzimi emocional në atë masë sa po ringjall atë inkompetencën arrogante që pretendonte dikur se… Keep Reading

COVID-19-Arlinda Guma

COVID-19-Arlinda Guma   Në Athinë dezinfektojnë statujën e Perikliut. Dhe nuk e kanë krejt gabim, gjithë ato ide mbi lirinë dhe demokracinë, bien ndesh me një epokë ku njerëzimi komunikon me gif-te.   Por as statuja e Dantes, përtej bregut, nuk duket t’i ketë punët mirë, për dy orë të mira e humbi vetëdijen prej… Keep Reading

Në kohërat e kolerës

Si kafja turke shkatërroi një perandori

Kafeja apo (kahve në turqisht) ishte një pije e preferuar e klasës sunduese të Perandorisë Osmane. Po ata nuk e dinin se një ditë ajo, do ta përshpejtonte shkatërrimin e saj. ‘Njihet si kafe greke për grekët dhe qipriotët, kafe boshnjake për boshnjakët, kafe armene mes armenëve, kafe arabe për arabët dhe si kafe turke… Keep Reading

1 2 3 6
Go to Top