Category archive

Muzikë

A(rt)ktivizëm/Muzikë

NEO-NAZIZMI ËSHTË MANIFESTIMI I BISHËS QË KEMI BRENDA VETES/Manos Haxidhakis

Manos Haxidhakis Neo-nazizmi, fashizmi, racizmi dhe çdo veprim antihuman nuk vjen nga ideologjia e disave, nuk përmban ideologji dhe nuk sintetizon ideologji. Është manifestimi – shprehja e bishës, që ne të gjithë kemi brenda nesh, pa asnjë ndalesë gjatë rritjes së saj, atëherë kur rrethanat politike dhe sociale ndihmojnë dhe përforcojnë praninë e tij barbare… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Muzikë

Nga dita e një violinisti/Florian Vlashi

Ndoshta mënyra më e mirë për të ndenjur në Durrës paska qenë ikja prej tij…   Florian Vlashi 07:20. Zgjohem nga një rreze dielli që më bie në sy, e cila hyn fshehurazi ndërmjet dy perdeve me partiturat e Mozartit, pikërisht aty ku është Rrëmbimi nga Saraji. Hap dritaren. Dëgjohet një “korale” zogjsh. Dal në… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Muzikë

Unë jam ai hebreu i vogël që shkroi Biblën-Vështrim mbi një tekst të Leonard Cohen-it/Arbër Zaimi

   Arbër Zaimi Në këngën “The future”, kolonë zanore e filmit “Natural Born Killers”, poeti këngëtar, Leonard Cohen, e vë veten në rolin e fat-thënësit anonim (unë jam ai hebreu i vogël që shkroi Biblën – thotë). Rapsodi sheh në të ardhmen, larg apo afër, doemos një kataklizmë. Parasheh (ashtu si Yeats tek “The second… Keep Reading

Muzikë

Bohemian Rhapsody-Arti që i mbijetoi vdekjes/Aldo Muçaj

Aldo Muçaj Më 2017, Green Day, organizoi një koncert në Hyde Park. Përpara se artistët të dilnin e të performonin në skenë, për të mbajtur të karikuar një turmë prej 65 000 vetësh, dikush prej inxhinierëve të zërit, jo pa qëllim, vuri muzikë. Dhe magjia ndodhi. Sapo filloi “Bohemian Rhapsody”, ajo turmë e paorganizuar gjeti… Keep Reading

Letërsi/Muzikë

Sa bukur do të ishte sikur çdo njeri para se të flinte të lexonte një poezi/Me poeten Zhuljana Jorganxhi

Atë që të jep leximi i një poezie, romani, tregimi apo novele, nuk mund të ta japë askush, sepse ato të ndihmojnë të ëndërrosh-Zhuljana Jorganxhi Arlinda Guma: Ju jeni një poete, që keni shkruar edhe shumë tekste këngësh, që janë shfaqur së shumti në festivalet e fundvitit. Madje përmendja e emrit tuaj ishte njëfarë garancie… Keep Reading

Bella Ciao-Kënga që u bë himn i të shtypurve

Bella Ciao-Kënga që rrëfeu vuajtjet e grave italiane në fusha, “nën kamzhikun” e mbikëqyrësit. Si u bë ajo himni i partizanëve dhe i të shtypurve. Kënga «Bella Ciao» është një këngë italiane partizane e Luftës së Dytë Botërore. Krijuesi i saj është i panjohur, siç nuk është e ditur data e saktë e qarkullimit. Megjithatë,… Keep Reading

Muzikë

Maria Callas: Opera fillon shumë më përpara se të ngrihet perdja dhe mbaron shumë më vonë pasi ajo të ketë rënë

Nuk jam as engjëll as djall. Jam grua-Maria Callas Maria Callas lindi më 2 Dhjetor, 1923. Ndoshta më e rëndësishmja këngëtare lirike e shekullit të shkuar, që ende adhurohet nga miliona fanatikë, tridhjetë e nëntë vjet pas vdekjes së saj. E dashuruar me grekun më të famshëm, Aristotel Onassis, një personalitet i një rëndësie të… Keep Reading

Letërsi/Muzikë

Sot artisti fatkeqësisht bëhet Zot vetëm nëse del shpesh në televizion/Një intervistë e kantautorit italian Giovanni Nuti mbi bashkëpunimin me poeten Alda Merini

Sandalet e drunjta, të harruara nën shtrat, ishin të një prifti-Alda Merini Intervistoi: Fabrizio Ciccarelli Giovanni Nuti publikon dy albume para se të njihej me poezinë e Alda Merini-t: “Çrregullohuni” (1994), të cilën e solli në versionin:“Sandalet”. Falë këtij kompozimi ai arrin ta njohë atë personalisht. Dhe që nga ai çast i përkushtohet projektit me… Keep Reading

Go to Top