Category archive

Kinema

Pippi Çorapegjata, seria për fëmijë e viteve 80-të që u krijua kur u sëmur vajza e shkrimtares Astrid Lindgren

Shkrimtarja u bë shkak për rënien e qeverisë social-demokrate pas 44 vitesh E pazakontë, nganjëherë e pasjellshme, me fuqi të mbinatyrshme, prenka në fytyrë, gërsheta të kuqe dhe çorape të gjata të ndryshme. Pipi u bë heroina e preferuar e fëmijëve që admironin mirësinë, guximin, pavarësinë dhe vetë-besimin e saj. Pipi mbronte fëmijët e pafuqishëm,… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Kinema

“Game of Thrones” preku thelbin e frikërave nga revolucioni dhe gratë në politikë, por nuk na la më mirë se ç’ishim më pare/Slavoj Zizek

Në këtë pikë, duhet të kujtojmë se skenari është shkruar nga dy burra. Daenerys-i si Mad Queen është fund e krye fantazi mashkullore, kështu që kritikët kishin të drejtë kur theksuan se katandisja në çmenduri nuk u arsyetua psikologjikisht. Pamja e tërbuar dhe çmendurake e Daenerys-it që fluturonte mbi dragua duke djegur shtëpi dhe njerëz,… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Kinema

Një përgjigje për të gjithë ata që mendojnë se filmat shqiptarë të paranëntëdhjetës duhet të ndalohen/Arlinda Guma

Shqiptari i tranzicionit shpesh më ngjan me një skenë nga filmi “Mëngjese Lufte” i regjisorit Kristaq Dhamo;  ajo vajza e vogël që qante se kishte bërë “çiçin në brekë” dhe një prej fëmijëve i thotë të kthehet nga dielli që të thahet, dhe ashtu e kthyer nga dielli ajo sheh qiellin e përmbysur (një simbolizëm… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Kinema

Videogramet e një Revolucioni-Një dokumentar nga Harun Farocki dhe Andrei Ujica (1992)

Videogramet e një Revolucioni Regjia: Harun Farocki dhe Andrei Ujica Viti 1992 Ky është projeksioni i parë i një projekti bashkëpunimi i Goethe-Zentrum Tirana, ku çdo muaj një artist/e bashkëkohor shqipëtar është ftuar të përzgjedhë një film nga arkiva e filmit, e Institutit Goethe dhe të prezantojë zgjedhjen e tij për publikun e Galerisë ZETA. Artistja e parë… Keep Reading

Kinema

E gjithë natyra s’është veçse një teatër magjik-David Lynch

David Lynch Kinemaja është një gjuhë. Ajo mund të thotë gjëra; gjëra të mëdha abstrakte dhe unë e adhuroj këtë. Disa njerëz janë poetë dhe ata kanë një mënyrë të bukur për të shprehur gjërat me fjalë, por kinemaja ka gjuhën e saj. Kështu, me kinemanë ne mund të shprehim një ndjenjë ose një mendim… Keep Reading

Kinema/Letërsi

Allen Wooody: An everyman for the happy few[1]/Umberto Eco

Por Allen është loloja që e merr dënimin në pavetëdije, është një Id që pengohet në Mbiegon e vetë e që rrëzohet rregullisht mbi divan duke shkulur së qeshuri psikanalistin e tij. Humorizmi i këtij njeriu është i obsesionuar nga tragjedi metafizike: “Jo vetëm që nuk ka Zot, por provoni të gjeni një hidraulik gjatë… Keep Reading

Kinema/Letërsi

Për regjisorët e rinj-Alejandro Jodorowsky

Për regjisorët e rinj-Alejandro Jodorowsky   Duhet të jesh si një poet i ri.   Filmi yt duhet të jetë ashtu siç ti e mendon dhe ashtu siç ti do që ai të jetë. Mos mbani shënime për të ndryshuar këtë apo atë, nga një person apo një tjetër. Jo! – Filmi duhet të jetë… Keep Reading

1 2 3 4
Go to Top