Category archive

Pikturë

PIKTURA “MALLI PËR SHTËPINË”, 1940/RENE MAGRITTE

MALLI PËR SHTËPINË RENE MAGRITTE Kthimi tek mitra! Soditja e vuajtjes dhe e dhimbjes! Fillimisht Magritte mendoi që ta titullonte këtë pikturë të vitit 1940: “Menopauza” (një periudhë dëshpërimi), por titulli përfundimtar është “Le Mal du Pays” (Malli për shtëpinë). Qartësisht një nga pikturat më të ndershme emocionalisht të Magritte-s dhe në vend të emërtimit… Keep Reading

Pikturë

PIKTURA “PASQYRA FALLCO”, 1928 e RENE MAGRITTE-s

RENE MAGRITTE Një ftesë për ta parë botën ndryshe! Ky imazh e shkund shikuesin, duke e hequr syrin nga konteksti i zakonshëm, duke e prezantuar atë pa fytyrën të cilës i përket. Ajo përçan më tej pritshmëritë tona, duke vendour një qiell rrethor brenda formës rrethore të zakonshme të hapjes së syrit. Ndonjëherë i quajtur… Keep Reading

Pikturë

PIKTURA “TË DASHRUARIT II”, 1928, E RENE MAGRITTE-s

RENE MAGRITTE Të dashuruarit, mister dhe intrigë! Piktura “Të dashuruarit II” (1928), shfaq dy individë të kyçur në një përqafim. Figurat po puthin njëri-tjetrin përmes vellove të tyre. Ato ndodhen në një dhomë ku duket muri nga pas, muri anësor dhe tavani. Muri nga pas është blu në gri, me një hije të lehtë në… Keep Reading

Pikturë

FRIDA KAHLO: ARTISTJA IKONOKLASTIKE! NJË SIMBOL! NJË EMBLEMË!

Meksikania, revolucionarja, anti-konformistja, surrealistja…        FRIDA KAHLO “Dashnorja” e madhe… Frida Kahlo dhe Diego Rivera, çifti më mitik në Historinë e Artit! Frida Kahlo është një nga pak piktoret femra me famë botërore, duke qenë në të njëjtën kohë një nga të vetmet artiste në Meksikë, e njohur ndërkombëtarisht. Meksikania, revolucionarja, anti-konformistja, surrealistja…… Keep Reading

Pikturë

MARK ROTHKO

MARK ROTHKO Ëndrra mistike… Kënaqësi fetare… Ekstazë medituese… Toksikim ngjyrash… Ngritja e atmosferës… Bekime enigmatike… Është e vështirë që të gjejmë një fjalë, një koncept apo një ide, për të përshkruar veprat e Mark Rothko-s. Ato vetimponohen, ofrojnë vetëkënaqësi pasive dhe na përthithin tërësisht. Spektatori goditet nga fushat e mëdha të ngjyrave, vështrimi i tij… Keep Reading

Pikturë

EKSPRESIONIZMI GJERMAN NËPËRMJET 7 VEPRAVE: IMPROVIZIM 27 (KOPSHTI I DASHURISË II) (1912), WASSILY KANDINSKY

IMPROVIZIM 27 (KOPSHTI I DASHURISË II) (1912), WASSILY KANDINSKY Ashtu si Marc, Wassily Kandinsky besonte në aftësinë e artit për të shprehur aspektin metafizik dhe ai e shikonte ngjyrën si një instrument kyç të këtij qëllimi. “Ngjyra është një fuqi që influencon drejtëpërdrejtë shpirtin,” shkruan ai në traktatin themelor “Mbi shpirtëroren në art” (1911), e… Keep Reading

Pikturë

FRIDA KAHLO-Shpërthyese, e pamëshirshme, delikate dhe e sofistikuar!

FRIDA KAHLO   Vepra e artistes meksikane Frida Kahlo është jashtëzakonisht e njohur sot në tregun e artit dhe për publikun e gjerë. Pikturat e saj ngërthejnë një tërheqje universale për mënyrën sesi ato e portretizojnë dhe kërkojnë ta trajtojnë vuajtjen njerëzore. 1. Ajo ishte me origjinë gjermane. Frida Kahlo u lind si Magdalena Carmen FRIEDA… Keep Reading

Pikturë

JEFF KOONS- Poeti kapitalist, mjeshtër në artin e vetëpromovimit

JEFF KOONS Vepra e diskutueshme e Jeff Koons-it e bën atë një nga artistët më me influencë të kohëve tona. Krijimet e tij kuptohen me lehtësi, janë luksoze, magjepsëse dhe mbi të gjitha, të identifikueshme. Disa thonë se ai zgjedh formën përmbi substancën. Megjithatë, shumica e njerëzve e quajnë atë një referencë absolute dhe të… Keep Reading

Pikturë

Të gjitha rrugët të çojnë tek Magritte!

LUFTA E PËRJETSHME ndërmjet VËSHTRIMIT dhe OBJEKTEVE!     RENÉ MAGRITTE “Unë thjesht kërkoj për imazhe dhe shpik e shpik. Për mua ideja nuk ka rëndësi: rëndësi ka vetëm imazhi, imazhi i pashpjegueshëm dhe misterioz, duke qenë se në jetë çdo gjë është mister.” – Rene Magritte 1. PAK DIHET RRETH JETËS SË TIJ TË… Keep Reading

Pikturë

ÇFARË FSHIHET PAS STILIT TË PORTRETEVE QAFË-HOLLË-GJATË, SYBAJAMEVE DHE BUZËHOLLË TË AMEDEO MODIGLIANI-it?

Kush do ta kishte menduar Modigliani-n si globalist?!… Uniformiteti i portreteve të mëvonshme të Amedeo Modigliani-it është një nga kuriozitetet më të mëdha në historinë e artit modern. Por për këdo që mund të mendojë se artisti italian vetëm po eksperimentonte me abstraksionin e portretizimeve, duke paraqitur çdo pozues sikur të ishte nga të njëjtat… Keep Reading

1 2 3 9
Go to Top