Category archive

Pikturë - page 3

Feminizëm/Pikturë

GRATË QË HISTORIA MODERNE E ARTIT I KA HARRUAR

Berthe Morisot, Mary Cassatt, Dorothea Tanning, Leonor Fini, Kay Sage, Perle Fine. Sa artiste femra në artin modern mund të përmendni? Me shumë gjasa shumë pak; shumica e grave në historinë e artit modern janë harruar. Pavarësisht se ato kanë marrë pjesë në historinë e artit në mënyrë të barabartë me burrat, artisteve femra nuk… Keep Reading

Pikturë

NJË VEPËR E HERSHME DHE NJË VEPËR E VONË E GERHARD RICHTER-it

GERHARD RICHTER Afrimet dhe largimet e tij ndërmjet abstraksionit e figuracionit dhe mjeshtërisë së tij teknike mbi materialin e pikturës, e bëjnë atë një nga artistët e gjallë më të shtrenjtë në treg. Artisti ende e përdor pikturën si një medium, por teknika dhe shkalla e tij kanë ndryshuar tërësisht përgjatë viteve. Gjatë vitit të… Keep Reading

Pikturë

TË KUPTOJMË ERNST LUDWIG KIRCHNER-in NËPËRMJET 3 PIKTURAVE

ERNST LUDWIG KIRCHNER  Në vitin 1905, një grup artistësh nga Dresden-i u bashkuan nën emrin: Die Brücke, apo Ura. Të frymëzuar nga Friedrich Nietzsche, i cili shkroi se “çfarë është madhështore tek njeriu është fakti se ai është një urë dhe jo një qëllim,” këta artistë e panë veten si ura. Ata po transportonin artistët… Keep Reading

Pikturë

MAX ERNST-Ta shikosh botën me qëpalla të prera!

Shpesh Max Ernst përshkruhet si “Surrealisti i plotë”. Ndonëse pikturat e tij përndjekëse eksplorojnë misteret e pavetëdijes njerëzore, ai ka qenë gjithashtu një kolorist i mrekullueshëm dhe një teknicien i shkëlqyer, i cili e rishpiku veprën e tij gjatë gjithë jetës së tij. 1. Ernst lindi në një familje gjermane strikte në Rhineland-in e pyllëzuar.… Keep Reading

Pikturë

KUSH ËSHTË BABAI I ARTIT ABSTRAKT?

Kazimir MALEVICH, Piet MONDRIAN, Vassily KANDINSKY Çfarë e bën shpikjen e artit abstrakt një avancim kaq revolucionar është fakti se ai vuri në pikëpyetje objektivin përfundimtar të artit në përgjithësi. Imazhi, i cili përfaqësonte çfarëdo lloj realiteti deri atëherë, u kthye në një mënyrë për të shprehur mendimet e brendshme, realitetet e padukshme. Përpara lindjes… Keep Reading

Pikturë

PIKTURA “MALLI PËR SHTËPINË”, 1940/RENE MAGRITTE

MALLI PËR SHTËPINË RENE MAGRITTE Kthimi tek mitra! Soditja e vuajtjes dhe e dhimbjes! Fillimisht Magritte mendoi që ta titullonte këtë pikturë të vitit 1940: “Menopauza” (një periudhë dëshpërimi), por titulli përfundimtar është “Le Mal du Pays” (Malli për shtëpinë). Qartësisht një nga pikturat më të ndershme emocionalisht të Magritte-s dhe në vend të emërtimit… Keep Reading

Pikturë

PIKTURA “PASQYRA FALLCO”, 1928 e RENE MAGRITTE-s

RENE MAGRITTE Një ftesë për ta parë botën ndryshe! Ky imazh e shkund shikuesin, duke e hequr syrin nga konteksti i zakonshëm, duke e prezantuar atë pa fytyrën të cilës i përket. Ajo përçan më tej pritshmëritë tona, duke vendour një qiell rrethor brenda formës rrethore të zakonshme të hapjes së syrit. Ndonjëherë i quajtur… Keep Reading

Pikturë

PIKTURA “TË DASHRUARIT II”, 1928, E RENE MAGRITTE-s

RENE MAGRITTE Të dashuruarit, mister dhe intrigë! Piktura “Të dashuruarit II” (1928), shfaq dy individë të kyçur në një përqafim. Figurat po puthin njëri-tjetrin përmes vellove të tyre. Ato ndodhen në një dhomë ku duket muri nga pas, muri anësor dhe tavani. Muri nga pas është blu në gri, me një hije të lehtë në… Keep Reading

Pikturë

FRIDA KAHLO: ARTISTJA IKONOKLASTIKE! NJË SIMBOL! NJË EMBLEMË!

Meksikania, revolucionarja, anti-konformistja, surrealistja…        FRIDA KAHLO “Dashnorja” e madhe… Frida Kahlo dhe Diego Rivera, çifti më mitik në Historinë e Artit! Frida Kahlo është një nga pak piktoret femra me famë botërore, duke qenë në të njëjtën kohë një nga të vetmet artiste në Meksikë, e njohur ndërkombëtarisht. Meksikania, revolucionarja, anti-konformistja, surrealistja…… Keep Reading

1 2 3 4 5 11
Go to Top