Category archive

Pikturë - page 2

Pikturë

PIKTURA “GJAKU I BOTËS” E RENE MAGRITTE-s

RENE MAGRITTE Nga viti 1925 e më tej, Magritte mori dy rrugë, njërën prej të cilave ai po e ndiqte ende rreth vitit 1930. “Gjaku i Botës” i përket një grupi të cilin ai e braktisi pas vitit 1930 dhe që është qartësisht e ndryshme nga veprat e mbështetura në figura të njohura, që i… Keep Reading

Pikturë

EMIL NOLDE: NGJYRA ËSHTË JETË

EMIL NOLDE: Një figurë kyçe dhe pioner i Lëvizjes së Ekspresionizmit Gjerman Një nga koloristët më të mëdhenj të artit modern Lufta për të krijuar një periudhë të dytë të artit të madh gjerman. Të qëndrosh përpara një pikture të Nolde-së është si të përjetosh një rrymë elektrike, kaq të forta janë ngjyrat e tij.… Keep Reading

Pikturë

PIONERËT E EKSPRESIONIZMIT/HISTORIA E PIKTURËS EKSPRESIONISTE (1880-1930)

Neo-Impresionizmi & Georges Seurat, Paul Gauguin, Vincent Van Gogh Premtimet mbi të cilat u mbështet evolucioni i lëvizjes ekspresioniste, qartësohen më shumë kur mendojmë për Seurat-in, Gauguin-in dhe Van Gogh-un. Georges Seurat (1859-1891) kishte një mendje të fuqishme dhe një logjike e cila nuk kënaqej nga spontaniteti i Claude Monet (1840-1926) dhe analizat e tij të… Keep Reading

Pikturë

OTTO DIX-Një nga përfaqësuesit më të mëdhenj dhe më të fuqishëm të stilit satirik të Ekspresionizmit Gjerman të pasluftës

OTTO DIX Piktori gjerman Wilhelm Heinrich Otto Dix ka qenë një nga përfaqësuesit më të mëdhenj dhe më të fuqishëm të stilit satirik të Ekspresionizmit Gjerman të pasluftës, i cili lulëzoi gjatë viteve 1920 në Berlin, Drezden, Mannheim dhe në qytete të tjera kryesore. Shënjestra e stilit shprehës satirik, shpesh brutal të Dix-it, ishte tmerri… Keep Reading

Pikturë

PIKTURA “TERAPISTI” – RENE MAGRITTE

“TERAPISTI”, 1937    RENE MAGRITTE Veprat e Magritte-s janë konceptuar si gjeagjëza. Tek to ai eksploron misteret që fshihen në ballafaqimin e papritur të gjërave të jetës së përditshme, duke e përfshirë shikuesin në një çorientim të vetëshkaktuar. Pikturat e tij përjashtojnë simbolet dhe mitet; gjithçka është e dukshme. Magritte ka punuar nga disa burime,… Keep Reading

Pikturë

FRANZ MARC & PIKTURAT E TIJ

FRANZ MARC  Anëtar i Ekspresionizmit Gjerman dhe një nga piktorët më me influencë që kanë dalë nga Gjermania Franz Marc ishte piktor dhe artist gjerman; ai jo vetëm që pati një ndikim mbi artin gjatë kohës së tij, por është konsideruar si një nga figurat kyçe të lëvizjes Ekspresioniste në Gjermani. “Kalorësit Blu” ishte një… Keep Reading

Pikturë

AUGUST MACKE-Ekspresionisti i butë, piktori i parajsës moderne dhe ribashkuesi i njeriut me natyrën

AUGUST MACKE-Piktor i Ekspresionizmit Gjerman dhe Anëtar i Grupit të Kalorësve Blu Anëtar i lëvizjes së artit të Ekspresionizmit Gjerman, piktori dhe dizenjuesi jetëshkurtër, August Macke ishte një nga themeluesit e Kalorësve Blu (Der Blaue Reiter), një grup avantgard i piktorëve ekspresionistë me bazë në Mynih. I influencuar nga artistët modernë në Francë si edhe… Keep Reading

Pikturë

GJENIU SALVADOR DALI

SALVADOR DALI Dali nuk rresht kurrë së na magjepsuri! Dali ishte mjeshtër në gjithçka! Edhe sot, shumë vite pas vdekjes së tij, Salvador Dali nuk ka rreshtur kurrë së na magjepsuri dhe emri i tij ende rrezaton po aq fort sa kur ai ishte në kulmin e tij. Salvador Dali, një figurë udhëheqëse e Surrealizmit,… Keep Reading

Go to Top