Category archive

A(rt)ktivizëm

GJYSMËN E NJË BUKE, DHE NJË LIBËR/Fjalim i poetit Federico Garcia Lorca në përurimin e biblotekës së fshatit të tij të lindjes

Federico Garcia Lorca Në fjalimin e mbajtur nga Federico García Lorca në përurimin e bibliotekës së fshatit të tij të lindjes, Fuente Vaqueros (provincë e Granadës), në shtator 1931, poeti andaluzian thekson përparësinë e kulturës dhe domosdoshmërinë e përhapjes së saj përmes leximit, kudo dhe nga të gjithë. Si një kujtesë e të vërtetave elementare,… Keep Reading

Esé/Filozofi

Duke lexuar letrën e Albert Ajnshtajnit për Zotin/Louis Menand

Ajnshtajni kishte atë çfarë mund të quhet një teologji e qiellit të natës, një ndjesi e mahnitjes prej universit, që edhe ateistët dhe materialistët e ndiejnë kur shohin Rrugën e Qumështit.      Louis Menand E ashtuquajtura letra për Zotin e Albert Ajnshtajnit doli në dritë për herë të parë në vitin 2008, atëherë kur… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

Të zbavitemi deri në vdekje

Meli Ajazi “Po rrinim sy hapur në pritje të vitit 1984. Kur viti erdhi dhe profecia nuk ndodhi, mendimtarët amerikanët kënduan nën zë të kënaqur me veten. Rrënjët e demokracisë liberale mbajtën. Kudo tjetër kishte ndodhur tmerri, po ne, amerikanët, nuk na kishin vizituar makthet Oruelliane.Po kishim harruar, se krahas vizionit të errët të Oruellit,… Keep Reading

Esé/Feminizëm/Letërsi

Si këndvështrohen personazhet femërorë në letërsinë botërore dhe në atë shqiptare/Flurans Ilia

Revista defekt-teknik u drejtoi një pyetje, shkrimtarëve dhe joshkrimtarëve, mbi mënyrën sesi këndvështrohen personazhet femërorë në letërsinë botërore dhe në atë shqiptare.Përgjigjia e radhës erdhi prej shkrimtarit Flurans Ilia. Arlinda Guma: Mendoni se në letërsinë botërore, përfshi edhe në atë shqiptare, personazhet femërorë duke u këndvështruar së shumti nga shkrimtarët burra, kanë një boshllëk të… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Esé

Revista defekt-teknik sot bëhet 5 vjeç/Arlinda Guma

Arlinda Guma Sot revista defekt-teknik-Revolucioni nuk do të transmetohet bëhet pesë vjeç. Rastësisht ditëlindja e saj përkon me Ditën e Europës.Më kujtohet ajo ditë e 9 Majit, 2018, kur, e mbushur me emocione, publikova në mediat sociale një prezantim të shkurtër për të, me titull “Rreth kësaj faqeje”. Më kujtohet pritja e ngrohtë prej lexuesit… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Esé/Letërsi

Poezia e Martin Camajt u bë proteza apo paterica vendimtare jetike e dytë për poezinë shqipe, që ajo të ecte, me këmbët e dala, thyer nga komunizmi/Joni Shanaj

Joni Shanaj Emrin e Martin Camajt mund ta kem dëgjuar me siguri mjaftueshëm për të m’u ngulitur fort në kokë në “Refleksionet II” (ose III), në Akademinë e Arteve, viti 1991, nga Ardian Klosi; njeriu që i dedikoi jo pak prej vetes përhapjes së veprës së Camajt në Shqipëri. Sikur vetëm për kaq Klosi do… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Esé

DHE JETA ISHTE DRITA E NJERËZVE/Joni Shanaj

Joni Shanaj Ungjilli sipas GjonitMishërimi i Fjalës1:1 Në fillim ishte Fjala dhe Fjala ishte pranë Perëndisë dhe Fjala ishte Perëndi.1:2 Ai (fjala) ishte në fillim me Perëndinë.1:3 Të gjitha gjërat u bënë me anë të tij (fjala), dhe pa atë nuk u bë asnjë nga ato që u bënë.1:4 Në atë ishte jeta, dhe jeta… Keep Reading

Kronikë nga Dogville

Revista Time për Ahmet Zogun

ShqipëriaZogu, jo Skënderbeu Zog i ngordhurHekurudhat, rrugët, anijet me avull dhe kanalizimet janë shenja qytetërimi, por kushtojnë para. Javën e kaluar, Ahmet Bej Zog Mati, Mbreti i Shqipërisë, bëri një gjest efektiv por jo të kushtueshëm drejt perëndimizimit të mbretërisë së tij të trazuar, duke dekretuar që në të ardhmen të gjithë nënshtetasit e tij… Keep Reading

Esé/Filozofi

Ne refugjatët- Hannah Arendt

Me sa duket askush nuk do t’ia dijë se historia bashkëkohore ka krijuar një lloj të ri qeniesh njerëzore – llojin që çohet në kampe përqendrimi nga armiqtë e tij dhe në kampe internimi nga miqtë e tij.   Hannah Arendt Në radhë të parë nuk na pëlqen të quhemi “refugjatë”. Vetë ne e quajmë… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Esé

Për këtë e krijuam teknologjinë?/Arlinda Guma

Jeta sot është një scroll i përhershëm pa ndalur askund. Diku në newsfeed të del para syve një fëmijë i plagosur nga tërmeti, ndien keqardhje për të në të mijtën e sekondës, por më poshtë një friend ka bërë një batutë që të shkul së qeshuri! Për një sekondë njeriu i ri teknologjik kalon nëpërmjet… Keep Reading

1 2 3 23
Go to Top