Revista Time për Ahmet Zogun

in Kronikë nga Dogville by

Shqipëria
Zogu, jo Skënderbeu

Zog i ngordhur
Hekurudhat, rrugët, anijet me avull dhe kanalizimet janë shenja qytetërimi, por kushtojnë para. Javën e kaluar, Ahmet Bej Zog Mati, Mbreti i Shqipërisë, bëri një gjest efektiv por jo të kushtueshëm drejt perëndimizimit të mbretërisë së tij të trazuar, duke dekretuar që në të ardhmen të gjithë nënshtetasit e tij duhet të heqin dorë nga zakoni i vjetër muhamedan për marrjen e emrit të qytetit ose fshatit në të cilin ata jetojnë dhe të marrin emra të mirë evropianë. Duke krijuar modën, Mbreti i Shqipërisë hoqi emrin e fshatit, Mati, hoqi u-në nga Zogu (në shqip do të thotë “zog”) dhe miratoi titullin e thjeshtë e kumbues të Mbretit Zog.

Mansion Passion
Ndonëse Shqipërisë mund t’i mungojnë rrugët, asaj nuk duhet t’i mungojnë kurrë pallatet mbretërore. Javën e kaluar punëtorët dhe inxhinierët italianë, të dërguar nga mbrojtësi dhe pronari i Mbretit Zog, diktatori Musolini, hodhën themelet e një pallati të ri mbretëror, i pesti i Zogut, jashtë kryeqytetit të vjetër të zymtë të Tiranës. Ndërtesa do të kushtojë më shumë se një milion dollarë. Pasioni i tij për pallate eshte ende i pashuar, Mbreti Zog planifikoi edhe një pallat të gjashtë në qytetin antik të Krujës, shtëpia e shekullit të 15-të të Shqipërisë, kujtoi se në kohën e kurorëzimit të Mbretit Zog vitin e kaluar, vetëm qëllimi i shprehur i pasardhësve të vërtetë të Skënderbeut për të ndërprerë mbretërinë e Zogut, e pengoi Mbretin e ri të merrte titullin Skënderbeu II. Një tjetër fron për ndërtuesin e guximshëm të pallateve mbërriti javën e kaluar nga Mbreti Vitorio Emanuele III i Italisë. Ky fron, prej arre të fortë, është i praruar, me shije, i zbukuruar, me kolona porfiri me ngjyrë mëlçie dhe figura alegorike të Drejtësisë dhe Pushtetit që mbajnë një kurorë të madhe të praruar. Mbreti Zog do të ulet në fronin e ri në Pallatin e ri Veror mbi Gjirin e Durazzo-s.

Kolegji Metodist
Me mirënjohje, Mbreti Zog i bëri dhuratë 380 hektarë tokë javën e kaluar Dr. Samuel Wesley-t, drejtor i misionit Metodist në Itali. Në këtë tokë metodisti Uesli kishte ofruar të ndërtonte një kolegj modern për të trajnuar mësuesit shqiptarë në metodat metodiste amerikane të mësimdhënies. Fondet për fakultetin e kolegjit të ri do të vijnë nga Universiteti i famshëm Duke (Bull Durham), Karolina e Veriut.
Një tjetër institucion amerikan në Shqipëri është shkolla industriale e Tiranës e sponsorizuar nga Kryqi i Kuq Amerikan Junior. Për të ndihmuar këtë shkollë, mirënjohësi Mbreti Zog javën e kaluar i dhuroi 650 hektarë tokë ministrit të SHBA Charles Calmer Hart-it.
Por, sado e shkurter që është jeta, ajo është gjithashtu një jetë e zënë. Ngrihet ne oren 6, Mbreti Zog pi një kafe të nxehtë turke, thith një cigare turke dhe fillon punën e ditës së tij. Që atëherë, përveç ushtrimeve; dhjetë minuta çdo dy orë, ai është në tryezën e tij në një nga pallatet, deri në mesnatë. Diversioni i tij kryesor është dëgjimi i disqeve fonografi amerikane, luajtja në një fonograf amerikan.

Përgatiti: Aleksandër Cangonja

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.