GRACKA PRIMITIVE-Kujtim Drishti

in Kronikë nga Dogville by

Në një shkrim të mrekullueshem drejtuar studentëve të mjekësesisë, me titull «Etika e kërkimit shkencor», Karl Popper, filozof  i shkencave të shekullit të XX-të, përqendrohet  në  qëndrimin që mbajnë  njerëzit ndaj gabimit. Ai  thotë  se meqë progresi    i detyrohet  më shumë  korigjimit të gabimeve se sa grumbullimit të njohurive, ne duhet të hidhemi pa komplekse në kërkim të gabimit.  Por, shpjegon ai,  morali na ka edukuar se gabimi duhet të dënohet, e ne i fshehim gabimet. 

    Kujtim Drishti

Është e çuditshme  kur konstatojmë se sa e sipërfaqshme është ndonjëherë bindja jone.

Për  një  të vërtetë, mbi të cilën ne do të bindeshim vetë, pa ndërhyrjen e ndokujt, mjafton që të na thonë: «Ti nuk e di… ose ti e ke gabim !», që të lindë tek ne një dëshirë për ta kundërshtuar bashkëfolësin, vetëm për arsyen se përpara se të flasë për të vërtetën, ai bëri një gjykim, e gjykimi prek sedrën tonë e nga ai çast biseda zhvendoset nga një diskutim mbi të vërtetën, në një luftë sedre.

Ky mendim i William James-it, psikolog e mendimtar i famshëm amerikan, më vjen në mendje sa herë pyes veten përse shqiptarët nuk merren vesh me njëri-tjetrin.

Për vite me radhë  kam konstatur këtë fenomen që unë e quaj  «Gracka Primitive e Sedrës », në biseda  me ta, si këtu në Francë, edhe në Amerikë, por më shumë akoma në Shqipëri, në vendin tim.

Këndvështrimi  historik i  Grackës Psikologjike

Unë e quaj «grackë», sepse  ndërsa  mjeti i kerkimit të së vërtetës është arsyeja, njerëzit përdorin një mjet tjeter: joarsyen, sedren që u jep drejtim drejt vetes së tyre, jo drejt së vërtetës.

Unë e quaj «primitive», sepse sedra formohet nga një refleks i lashtë, i  lindur dhe i rregjistruar në trurin e njeriut në një raport  forcash  midis  njerëzve, të cilët  për arsye të mbiekzistencës vihen në garë kush të zotërojë gjahun.

Në kohët modernë ky refleks shpërthen jo si nevojë e zotërimit të gjahut, por si nevojë e egos për t’u afirmuar si më i zoti se tjetri, si ai qe ka zotëruar gjahun, si  ai që zotëron të vërtetën. E ky fenomen vazhdon në; kush është më i forti, kush është më i dituri, kush është më i zgjuari ose kush është më i pasur. Kjo bën pjesë në natyrën e njeriut.

Por natyra ngatërrohet kur njerëzit nisen sinqerisht në kërkim të së vërtetës, subkoshienca e tyre në shtysën për të treguar pushtet mbi tjetrin nuk nxjerr dhëmbët, nuk nxjerr muskujt,  por përdor një dredhi. Ajo merr hua  nga koshienca dhe morali elemente  racionale për të formuar një armë vringëlluese; Gjykimin e Tjetrit që në  frazat e para të debatit.

Është pra kjo Grackë Primitive ku ata bien, që  nuk lejon vënien në plan të parë të argumentit, e kjo i jep fund diskutimit mbi të vërtetën.  E atëherë ne nuk arrijmë të themi; «de la discussion jaillit la lumière» – nga diskutimi del drita, siç thonë francezët.

Etika e kërkimit të së vërtetës

Në një shkrim të mrekullueshem drejtuar studentëve të mjekësesisë, me titull «Etika e kërkimit shkencor», Karl Popper, filozof  i shkencave të shekullit të XX-të, përqendrohet  në  qëndrimin që mbajnë  njerëzit ndaj gabimit.

Ai  thotë  se meqë progresi    i detyrohet  më shumë  korigjimit të gabimeve se sa grumbullimit të njohurive, ne duhet të hidhemi pa komplekse në kërkim të gabimit.  Por, shpjegon ai,  morali na ka edukuar se gabimi duhet të dënohet, e ne i fshehim gabimet. Pra, në raport me të vërtetën, morali na ka kthyer në hipokritë.

Por veçoria e rrugës sonë drejt të vërtetave, tregon se asnjëri nuk ka qenë zotërues i së vërtetës, e jo vetëm aq, por veçoria tjetër  është  se gabimi është shoqëruesi  pa pushim i kësaj rruge.

Prandaj ne duhet të hidhemi në kërkim të gabimeve. Kjo është më e thjeshtë në shkencë e më e vështirë në jetën e përditshme, që kur mesuesja nuk tregon gëzim  që u gjet një gabim për t’u korrigjuar, por tregon hidhërim të derdhur në një notë të keqe.

Ai këshillon të gjithë njerëzit që duan të paraqesin tezën e mbrojtur  në shkencë  që të jenë modestë, sepse duhet të ruajnë thellë në veten e tyre idenë eventuale të një gabimi në tezë

Proverba popullore  kundër Grackës

Mençuria  e popullit mbulon çdo centimetër të jetës së tij shpirtërore. Kjo mençuri, e derdhur në proverba, ku arti  i saj shkëlqen, të mrekullon. Askush nuk mund të thotë se populli ynë është primitiv. Prandaj kultura e tij peshon shumë më tepër se kultura publicitare e televizioneve tona, e ndonjëherë edhe se ajo e shkollave tona.

«Gjithkush leu, mend e veta pëlqeu (Elbasan).  «Marria më e madhe është me kujtu vedin të mençëm» (Shkodër). «Kalliri me bukë nuk i ngre kryet përpjetë» (Jug). «Ai që do të zihet, zihet dhe me macen » (Dardhë).

Për këtë temë, midis  proverbave  unë zgjodha njërën prej tyre, që ka një domethënie të thellë e të paraqitur me humor.

«Gjeli  mbret, në pleh të vet»

Që me figurën e zgjedhur alegorike të gjelit, populli të përplas në fytyrë me humor, por dhe me ironi, talljen e tij me gjelin, por edhe me ty që e konsideron veten mbret në diskutim.

Sikur kjo të mos mjaftonte, ai të hedh në fytyrë dhe «plehun», këtë antitezë vlere me mbretin, e të jep një mjet të fuqishëm distancimi nga «plehu» jot, që përfaqëson botën tënde të vogël me të gjithë mbeturinat e saj.

Por gjeli mbetet një figurë jo e mençur, prej së cilës më shumë se kënga e tij shkëputet krekosja, kjo krenari mendjemadhe.

Imagjinoni tani sikur  i gjithë  teksti  i këngës së gjelave t’i kushtohej plehut nën këmbët e njëri-tjetrit.

Atëherë nuk do të kishte as këngë,  as argument  për të vërtetën, sepse të gjithë do të mbyteshin në plehun e  njëri-tjetrit e do ta linin të vërtetën jetime.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latest from Kronikë nga Dogville

Go to Top