Category archive

Prit deri në pranverë, Bandini!

Mosdija, mosdashja dhe mjerimi i një shkrim-porosie/Granit Zela

Për Kryetarin e Shoqatës së Botuesve Shqiptarë, pas shkrim-porosisë së tij për përkthyesit…  Granit Zela Kam lexuar, me shumë shqetësim, në Shtator të këtij viti, një shkrim-porosi të titulluar:“Për përkthyesit…”, ku disa opinione, sugjerime e mendime të Kryetarit të Shoqatës së Botuesve Shqiptarë, zotit Petrit Ymeri, lidhur me vënien në pah të disa praktikave të… Keep Reading

Botuesit shqiptarë edhe kur të kthejnë përgjigje janë më të paqartë se heshtja

Mbi vështirësitë e shkrimtarit shqiptar të viteve të fundit      Erlind Sulko Dy probleme kam hasur unë: Mungesa e etikës profesionale në komunikim dhe barazvlerësimi i logjikës së tregut me logjikën e librit. Kam kontaktuar shumë shtëpi botuese që nuk më kanë kthyer as përgjigje. Mungesë e theksuar në etikën e komunikimit. Të lënë… Keep Reading

M’u duk vetja si personazh migjenian që nuk shpërndan qymyr por libra-Me shkrimtarin dhe përkthyesin Granit Zela

Duke pritur për ditë më të mira, ato nuk erdhën kurrë dhe një ditë mora të gjitha kopjet e mbetura të librave të mi, i stivosa në një lëndinë afër shtëpisë time dhe u vura zjarrin. I vetmi trazim që pata në qenien time ishte ai çasti kur flakët përpinë librin tim të ëndrrave rinore… Keep Reading

Çmimet Kombëtare të Letërsisë si kulmi i marrëzisë/Granit Zela

Dhe bash këtu qëndron edhe ironia e fundit e kortezhit të ceremonive zyrtare të këtij çmimi, thuajse të gjithë protagonistët e tij, personalitete të letrave të cilët kanë qenë anëtarë të jurisë së këtij konkursi, kanë qenë fitues të çmimeve të këtij konkursi, apo, në fillim kanë qenë denoncues të tij, më pas fitues, ose… Keep Reading

Sikur të financohej leximi në vend që të financohej botimi/Erjus Mezini

Lexuesit nuk po shtohen, financohen autorë që kanë humbur kontaktin me aktualitetin dhe lexuesin e ri, autorit të ri i krijohen dhjetëra pengesa (sepse veç vetëfinancimit atij i duhet të konkurrojë të huajt dhe autorët që financon ministria), paratë i jep ministria por vendimin se kush duhet të botohet e merr botuesi, politikanët botohen më… Keep Reading

Njeriu i letrave trajtohet si “jetim”, ndërsa shtëpitë botuese janë të vetmet “jetimore”që majmen nga “jetimët”/Rudina Çupi

Po e patë duke folur me vete, ka shumë gjasa se është duke  mallkuar veten që nuk prodhon kos, pasi tashmë produkti i tij do të ishte duke u reklamuar në çdo rrugicë të qytetit me moton shekspiriane: “Kosi hahet apo pihet? … kjo është çështja”, pasi autori, vetë produktin e tij fillimisht e blen… Keep Reading

Go to Top