Category archive

Uncategorized

Uncategorized

Ti dhe unë-Herman Çuka

Ti dhe unë-Herman Çuka Ti je vetmiae bukur e çmendinës sime,e unë, si molla e verdhë jashtë kubit të Magritte-s,rënë nga pema e vjeshtës në duart e tua,ndihem se jam e kthjellët dhe e lirë në zgjedhjet e mia. Je si thellësi e Detit të Zi, ku mban vdekjen time të pashpallur mbi vet’ emrin,… Keep Reading

Uncategorized

Françeska-Ezra Pound

Françeska-Ezra Pound   Ti erdhe prej natës ku ishe kredhurDhe në duar mbaje lule,Tani do dalësh prej një rrungaje njerëzish,Prej një kaosi fjalësh rreth teje. Unë që të kam parë mes gjërash parësoreU nxeha kur ta përmendën emrinNë vende të rëndomta.Sa do doja që valë të ftohta të vërshonin mbi mendjen timeDhe bota të venitej… Keep Reading

Uncategorized

Buzëkuqjes para pasqyrës-Sueton Zhugri

Buzëkuqjes para pasqyrës-Sueton Zhugri   Kam blerë një qen që qan përvajshëm Imiton shiun dhe thonjtë lëpin Kam blerë një qen si të blija një pasqyrë Atje shoh shpirtin tim tek përvidhet Me sytë e mi mavi… Nuk di nëse unë e gjeta atë apo ai më bleu mua… Kam blerë një qen (!) një… Keep Reading

Uncategorized

ÇFARË MË THA ENGJËLLI-AMADO NERVO

AMADO NERVO Meksikë, 1870 – 1919 – Shiko, – më tha Engjëlli kur qemë ngjitur në shkëmbin e thepisur prej nga zotërohej peizazhi i mrekullueshëm. – E shikon atë det aq të qetë, pa një tallaz, pa një dallgë, që qëndiset ëmbëlsisht nga vezullimi i hënës? Është Oqeani Paqësor i vërtetë, është oqeani i qetësisë… Keep Reading

Uncategorized

Hungërima nga Ferri-Gerald Ramaj 

Hungërima nga Ferri-Gerald Ramaj    Bukë! Bukë! Bukë!… Tokat tona janë shkretuar, Milingonat vjedhin kokrrat e fundit  të grurit në fabrikën e miellit, Bagëtitë skeletore rrëmojnë mes  mbetjeve spitalore… Bukë allçie në mëngjesoret ndanë  trotuarëve të betontë, Mish kufomash në mishteritë  e qendrave tregtare. Një pijanec ulëret në shëtitore: “Shes zemrën time të kauçuktë”, Vagonat… Keep Reading

Uncategorized

Shqipëria Kaukaziane; e vërteta e vonë-Një dokumentar mbi shqiptarët e Azerbajxhanit

“Shqipëria Kaukaziane; e vërteta e vonë”, titullohet ky dokumentar mbi shqiptarët e Azerbajxhanit. Dokumentari rrëfen mërgimin e hershëm të shqiptarëve në Kaukaz. Ata i luteshin diellit e hënës dhe më vonë qenë të parët që përqafuan Kristianizmin. Ёshtë interesante vetëdija e tyre e qartë e përkitësisë; qysh atëherë ata e quanin veten shqiptarë. Kishin alfabetin,… Keep Reading

Go to Top