Category archive

Tharm

Deklaratë mbi takimin-Monika Herceg

Deklaratë mbi takimin-Monika Herceg Njerëzit që ishim para se dikush t’hyj brenda nesh dhe t’na tund kokat, përpara se të godasim universin për universi dhe derdhim në tryezë planetet plot panik në të cilët jetonim si krejt bota, duke besuar se nesër më lehtë do ta përballojmë mënyrën se si ngadalësohet koha, se si përshpejtohet… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Çfarë bënë ata dje pasdite-Warsan Shire

Çfarë bënë ata dje pasdite-Warsan Shire ata i vunë zjarrin shtëpisë së hallës sime unë qava ashtu siç bëjnë gratë në televizore kruspulluarsi një kartëmonedhë pesë paundëshe.i telefonova djalit që më donte duke u përpjekur ta qetësoja timbrin e zërit i thashë “hello”ai tha, Warsan, çfarë ke, çfarë ka ndodhur?unë jam lutur, dhe këto qenkan me sa… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Mungesa-Wislawa Szymborska

Mungesa-Wislawa Szymborska Me pak ndryshime të vogla, dhe ime më mund të ishte martuar me Zbigniew B. nga Zduńska Wola. Dhe nëse ata do të kishin një vajzë – ajo nuk do të kisha qenë unë. Ndoshta me një kujtesë më të mirë për emrat dhe fytyrat, dhe për çdo melodi të dëgjuar vetëm një… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

MAJ-Guillaume Apollinaire

MAJ-Guillaume Apollinaire Maji maji i bukur me barkë përmbi lumëCa zonja po vështronin së larti që nga maletSa të bukura jeni por barka nuk po ndaletKush vallë i bëri shelgjet të lotojnë kaq shumë Pemishtet plot me lule po ngrinin skaj më skajPrej qershive të majit petalet që kanë rënëJanë thonjt’ e asaj që e… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

DËSHTIM-Janis Ricos

DËSHTIM-Janis Ricos Gazeta të vjetra të hedhura në oborr. Përherë të njëjtat. Shpërdorime, krime, luftë. Ç’të lexosh?Bie nata e ndryshkur. Drita të verdha.Dhe ata që dikur kishin besuar te përjetësia u plakën. Nga dhoma ngjitur vjen tymi i blozës. Kërmijtëi ngjiten murit. Buburrecat vërtitennë kutitë katrore prej hekuri të biskotave.Dëgjohet zëzëllima e zbrazëtisë. Dhe një… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Një orë- Erich Fried

Një orë- Erich Fried M’u desh një orëpër të korrigjuarnjë poezi që kisha shkruar. Një orëQë do të thotë: Gjatë kësaj kohe1400 vocërrakë vdiqën nga uriasepse çdo 2½ e sekondësnjë fëmijë ndër pesë vdes nga urianë botën tonë. Gjithashtu për një orë vazhdoi gara e armatimevedhe 62 milionë e tetëqind mijë dollarë u shpenzuan në… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

I lidhur prej egos-DH Lawrence

I lidhur prej egos-DH Lawrence Nëse një bimë lidhet me vazon njeriu lidhet me egon i mbyllur në vetëdijen e tij të kufizuar mendore. Kështu ai nuk mund të ndiejë, ose të dashurojë, të gëzohet apo edhe të hidhërohet më, ai është i lidhur me egon, i lidhur me vazon në vazon e mendjemadhësisë së… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

OMBRELLA E RRUGËS PICCADILLY-Jaroslav Seifert

OMBRELLA E RRUGËS PICCADILLY-Jaroslav Seifert Nëse të ka ardhur në majë të hundës me dashurinë,provo të biesh prapë në dashurime, le të themi, Mbretëreshën e Anglisë.Pse jo!Fytyra e saj është në çdo pullë postaretë mbretërisë së vjetër.Por nëse do t’i kërkoshnjë takim në Hyde Parkmund të vësh bastse do presësh më kot. Nëse ke pak… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Harta-Wislawa Szymborska

Harta-Wislawa Szymborska E sheshtë si tavolina ajo është vendosur mbi të. Asgjë nuk lëviz poshtë saj dhe nuk kërkon rrugëdalje. Mbi të — fryma ime njerëzore nuk fërgëllon ajërdhe e lë sipërfaqen e saj të gjithën të patrazuar. Fushat e saj, luginat, janë gjithmonë të gjelbra, kreshtat, malet janë të verdhë dhe kafe, ndërsa detet,… Keep Reading

Letërsi/Tharm

KAQ SHUMË GJËRA-Guy Goffette

KAQ SHUMË GJËRA-Guy Goffette (18 prill 1947 – 28 mars 2024) Gjithë dimrit ke lënë mes barit e baltëstë vuajë të bukurën çadër të kuqedhe t’i ndryshken telat, ke lënë murrlanintë rrahë shtëpinë e zogjve pa i liruar dhëmbët, ke lënë shkretëngastrat me trëndafila dhe mollënqë e bën tokën të rrumbullt. Nga skamjaa nga shkujdesja… Keep Reading

1 2 3 92
Go to Top