Category archive

Tharm - page 2

Mbulojeni pasqyrën… Petraq Risto

Mbulojeni pasqyrën… Petraq Risto   Ju thashë: pasi të mbyllni sytë e të vdekurës, mbulojeni pasqyrën e dhomës Atje ku i kanë mbetur shikimet dhe flakët e qirinjve diçka duan të vjedhin. Mbulojeni pasqyrën, mbase me këmishën e gjumit, rozën, që e deshte aq shumë Mbase me këmishën time të bardhë që kur vija nga… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

ANEKDOTA-Jean Follain

ANEKDOTA-Jean Follain   I vetmi bojaxhi i kësaj qyteze i jepte edhe një dorë dyqanit të pastoli dhe ia merrte lehtë një kënge kur nga stacioni i trenit vinin dy udhëtaret e vetme shpërfillëse ndaj asaj dashurie që përhapte gjithkund pranvera por ka këngë që nuk reshtin e që na i sjell një puhi. O… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Pa tituj-Jamarbër Marko

E fshehta   Më e bukura, më e mira, më e dashura, Hyjnë nga njëra zemër në tjetrën Dhe treten larg në detin e heshtjes Ndërsa ti pa u kuptuar Hyn në të gjitha zemrat njëkohësisht *** E patitulluar Isha kurioz për të parë Dhe pashë Pastaj u pendova Dhe pashë përsëri *** E patitulluar… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

QERRJA-Yves Bonnefoy

QERRJA-Yves Bonnefoy   Ora pesë. Ende dëbora. Dëgjoj zëra Faqe botës. Një qerre Si një hënë në fazën e tretë Ndrit, por e mbulon Nata me një kind dëbore. Dhe ky fëmijë Tashmë ka krejt shtëpinë për vete. Shkon Nga një dritare në tjetrën. Shtyp Xhamin me gishta. Vështron Si formohen pika aty ku ai… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Një vjershë e vonuar-Nathan Zach 

Në vjershë e vonuar-Nathan Zach   Ndodhi larg, siç rëndom, atë natë ende kishte ca pika shiu në dritare, kur ti the, kur unë thashë, dhe qemë pranë ujdisë, në mos larg nga gjithçka tjetër. Një burrë nuk do ta bisedojë, ai s’do që të flasë. Tre herë dimri dimëroi, pati anafjalë; çka mund të… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

ATY KU ZGAVRON ERA-Yves Bonnefoy

ATY KU ZGAVRON ERA-Yves Bonnefoy   I Thonë se një zot kërkoi Mbi ujërat e mbyllur Si një grabitqar kur kërkon Prenë e tij të largët Dhe me një britmë të përsëritur, Të çjerrë, të shkretuar, Krijoi kohën që shkëlqen Aty ku dallga zgavrohet. Nata mbulon ditën Pastaj tërhiqet, Shkumë e saj vrundullon Mbi gurët… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Sa shumë zota!-Fernando Pessoa

Sa shumë zota!-Fernando Pessoa   Sa shumë zota! Janë si librat! – nuk lexon dot gjithçka, kurrë s’do dish gjë. Lum si kush ka veç një zot dhe atë e mban fshehtë. Për çdo ditë besoj në gjëra të ndryshme Ka raste kur besoj gjëra të ndryshme në po të njëjtën ditë Dhe aq shumë… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Në dhomën time te tavolina e vogël-Jamarbër Marko

Në dhomën time te tavolina e vogël-Jamarbër Marko   Përsëri këta trëndafilët Dhe përsëri këta trëndafilët Çuditërisht të mrekullueshëm e të papërfillshëm. Si ditët dhe ngjarjet. Si njerëzit e mëdhenj e si lypësat Me krenarinë lavdinë e mërzitjen. Përsëri këta trëndafilët e përsëri këta trëndafilët Si gjithmonë përsërisin Si njerëzit dhe lavditë Atë çka shpreh… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

KOPSHTI -Yves Bonnefoy

KOPSHTI -Yves Bonnefoy   Bie dëborë. Nën flokët e saj porta Hapet më në fund në kopsht Më shumë se në botë. Unë eci. Por shalli Më ngecet në hekur Të ndryshkur, dhe griset Brenda meje stofi i ëndrrës.   Përktheu: Alket Çani Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Minitregime nga Jorge Luis Borges

JORGE LUIS BORGES LEGJENDË Abeli dhe Kaini u takuan pas vdekjes së Abelit. Po ecnin në shkretëtirë dhe e dalluan njeri-tjetrin që larg, pasi të dy ishin shumë të gjatë. Të dy vëllezërit u ulën përdhe, ndezën një zjarr dhe filluan të hanin. Qëndronin në heshtje, në heshtjen e njerëzve të lodhur kur perëndon dielli.… Keep Reading

Go to Top