Pikturë

AUGUST MACKE-Ekspresionisti i butë, piktori i parajsës moderne dhe ribashkuesi i njeriut me natyrën

AUGUST MACKE-Piktor i Ekspresionizmit Gjerman dhe Anëtar i Grupit të Kalorësve Blu Anëtar i lëvizjes së artit të Ekspresionizmit Gjerman, piktori dhe dizenjuesi jetëshkurtër, August Macke ishte një nga themeluesit e Kalorësve Blu (Der Blaue Reiter), një grup avantgard i piktorëve ekspresionistë me bazë në Mynih. I influencuar nga artistët modernë në Francë si edhe… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Ngjyrat e ujit-Marsela Neni

Ngjyrat e ujit-Marsela Neni   Të ujtë jemi. Prej uji na gatoi shtjella Dy nga tri pjesë të kaltra të vetes. Të ujit jemi. Në këtë botë të lëngët, në mijëra ngjyresa e kemi jetën, të bardhë e të kuqe gjak. Të oqeantë jemi. Ishullorë të t’njëjtit arkipelag brigjet e errëta ia ngërthejmë si ujq… … Keep Reading

Letërsi/Pse shkruaj?

Pse shkruaj?/Genci Gora

Pse shkruani? Revista defekt-teknik ua drejtoi këtë pyetje disa shkrimtarëve dhe poetëve shqiptarë, brenda dhe jashtë vendit. Përgjigjia e radhës erdhi nga Genci Gora. Vijon më poshtë. Pse Shkruaj?-Genci Gora Pse shkruaj? Shkruaj për ta kërkuar sinqeritetin në skutat më të thella. Jam një udhëtar në shkretëtirë në kërkim të pusit të fjalëve të thjeshta që… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Imazhe me shi-Nuhi Sadiku

Imazhe me shi-Nuhi Sadiku Natyra kompozon simfoni të panumërt Nga puthja e nxehtë e shiut Me aromën e bukës së pjekur në furrë. Këtu pranë një çift i ri Zënë vend në skaj të trotuarit Të lagur mendojnë për të ardhmen e tyre. Një burrë në mesomoshë Me shkop magjik kryen ritualin e tij Godet… … Keep Reading

Letërsi/Pse shkruaj?

Pse shkruaj/Manjola Nasi

Pse shkruani? Revista defekt-teknik ua drejtoi këtë pyetje disa shkrimtarëve dhe poetëve shqiptarë, brenda dhe jashtë vendit. Përgjigjia e radhës erdhi nga poetja Manjola Nasi. Vijon më poshtë. Pse Shkruaj?-Manjola Nasi PSE SHKRUAJ? Në orën e etikës, këtu e shumë vite, mësuesja na bënte të njëjtën pyetje çdo vjeshtë: po të kishte rënë zjarr në një… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

SHUMË BURRA KALUAN PREJ SHTRATIT TË PENELOPËS-Dashamir Malo

SHUMË BURRA KALUAN PREJ SHTRATIT TË PENELOPËS-Dashamir Malo   S’është e vërtete se Penelopa i qëndroi dhjetë vjet besnike Odisesë (besnikëri legjendash), Apo që ajo e plekste çdo ditë pëlhurën që netëve e shpleksnin, nuk është e vërtëtë. Atëherë kur ajo me përgjërim iu lut Poseidonit të hiqte qafe Dedalin ambicioz, plot pesëdhjetë mëtonjës (1)… … Keep Reading

Pikturë

GJENIU SALVADOR DALI

SALVADOR DALI Dali nuk rresht kurrë së na magjepsuri! Dali ishte mjeshtër në gjithçka! Edhe sot, shumë vite pas vdekjes së tij, Salvador Dali nuk ka rreshtur kurrë së na magjepsuri dhe emri i tij ende rrezaton po aq fort sa kur ai ishte në kulmin e tij. Salvador Dali, një figurë udhëheqëse e Surrealizmit,… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Kujtesë e kulluar-Dahlia Ravikovitch

Kujtesë e kulluar-Dahlia Ravikovitch   Vetëm kur fytyra fillon të shuhet diçka të kujtohet në tërësinë e saj. Kur fytyra shuhet dritat hutohen dhe ngjyrat dalin prej pamjes. Yjet bien nga sipër, të elektrizuar. Bari i tokës gumëzhin. (Dhimbja e rritjes është më e madhe se ajo e venitjes.) Gjithë ç’na verbon sytë i rikthehet… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Shi hëne-Frederik Rreshpja

Shi hëne-Frederik Rreshpja   Si arlekin që del për shëtitje Në kopshtin e harruar të fëminisë Hëna e pikëlluar nëpër re Shkel mbi degët e shirave.   Liqeni i vetmuar në breg të natës Shqetësohet në krahët e erës Dhe thellë sirena e dallgës së kaltër Loton mbi fytyrën e fjetur të legjendës.   Yjet… … Keep Reading

Feminizëm/Pikturë

Ndoshta babai i artit abstrakt ka qenë në fakt… një nënë?

NJË HISTORI E SHKURTËR E ARTIT ABSTRAKT Për të kuptuar evolucionin e një lëvizjeje arti, diversitetin e stileve të artistëve dhe të influencave të tjera, ju duhet të hidhni një vështrim prapa. Këtu, fokusi është mbi artin abstrakt. Fillimet Evropiano Lindore Arti abstrakt lindi në fillim të shekullit të 20-të. Në këtë kohë peizazhi artistik… … Keep Reading

1 2 3 112
Go to Top