Letërsi/Përkthim/Tharm

I lidhur prej egos-DH Lawrence

I lidhur prej egos-DH Lawrence Nëse një bimë lidhet me vazon njeriu lidhet me egon i mbyllur në vetëdijen e tij të kufizuar mendore. Kështu ai nuk mund të ndiejë, ose të dashurojë, të gëzohet apo edhe të hidhërohet më, ai është i lidhur me egon, i lidhur me vazon në vazon e mendjemadhësisë së… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

OMBRELLA E RRUGËS PICCADILLY-Jaroslav Seifert

OMBRELLA E RRUGËS PICCADILLY-Jaroslav Seifert Nëse të ka ardhur në majë të hundës me dashurinë,provo të biesh prapë në dashurime, le të themi, Mbretëreshën e Anglisë.Pse jo!Fytyra e saj është në çdo pullë postaretë mbretërisë së vjetër.Por nëse do t’i kërkoshnjë takim në Hyde Parkmund të vësh bastse do presësh më kot. Nëse ke pak… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Harta-Wislawa Szymborska

Harta-Wislawa Szymborska E sheshtë si tavolina ajo është vendosur mbi të. Asgjë nuk lëviz poshtë saj dhe nuk kërkon rrugëdalje. Mbi të — fryma ime njerëzore nuk fërgëllon ajërdhe e lë sipërfaqen e saj të gjithën të patrazuar. Fushat e saj, luginat, janë gjithmonë të gjelbra, kreshtat, malet janë të verdhë dhe kafe, ndërsa detet,… … Keep Reading

Uncategorized

IDEOGRAMA KINEZE-Ezra Pound

Ezra Pound Nga libri “ABC of Reading”. Parathënie për esenë “The Chinese Written Character as a Medium for Poetry” nga Prof. Ernest Fenollosa, e botuar postume nga Ezra Pound.) Eseja e Fenollosa-s ishte ndoshta tepër e përparuar në kohë për t’u kuptuar lehtësisht. Ai nuk pretendonte që metoda e vet të ishte me të vërtetë… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

KAQ SHUMË GJËRA-Guy Goffette

KAQ SHUMË GJËRA-Guy Goffette (18 prill 1947 – 28 mars 2024) Gjithë dimrit ke lënë mes barit e baltëstë vuajë të bukurën çadër të kuqedhe t’i ndryshken telat, ke lënë murrlanintë rrahë shtëpinë e zogjve pa i liruar dhëmbët, ke lënë shkretëngastrat me trëndafila dhe mollënqë e bën tokën të rrumbullt. Nga skamjaa nga shkujdesja… … Keep Reading

Letërsi

“Gratë flasin”/Meli Ajazi

Meli Ajazi “Women Talking”- “Gratë flasin”, është romani i shkrimtares kanadeze Miriam Toews, i adoptuar në filmin me të njëjtin titull në vitin 2022. Toews e përshkruan romanin e saj si “një përgjigje të imagjinuar ndaj ngjarjeve reale”,, përdhunimeve që ndodhën në koloninë Manitoba, komunitete Mennonite (komunitet gjermanësh emigrantë të cilët akoma kanë stilin e… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Pranverë n’shpinë e braktisun-Rozafa Shpuza

Pranverë n’shpinë e braktisun-Rozafa Shpuza   Kët pranverëaskush s’i pa tue lotue hardhitë…Degët shtriqën shtatin e u lidhën ny ndërvedikësisoj sythet buluen kryenelte si thitha lehonash.Micave s’iu ba vonë se gërshana e krasitjesmbet varë në gozhdën e ndryshkunporse vazhduen aktin pagan tue klithë mnershëm maje murit t’oborrit,krejt n’harmoni me ekstazës pranverore.Tasi zinkut ku gjyshja mblidhte… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

LUFTA LIND ME FISHKËLLIMA-Sueton Zhugri

LUFTA LIND ME FISHKËLLIMA-Sueton Zhugri Nganjëherë nga fishkëllimat lindin luftëraAleksandri u gjend i lumtur në Egjipt një mëngjes Çezari fishkëlleu mbi Rubikon me dallgë të zbehtaAttila fishkëllente mbi skalpet e armiqveXhengiz Khani fluturonte mbi kalë duke ëndërruar fishkëllimën e kafkave Çdo luftë është një businesses i rrallë Flori e shkuar floririt Enola Gay fishkëllente mbi… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Shënime nga një ekspeditë imagjinare në Himalaja-Wisława Szymborska

Shënime nga një ekspeditë imagjinare në Himalaja-Wisława Szymborska Pra, këto qenkan Himalajat. Malet që bëjnë garë me hënën.Çasti i startit të tyre i regjistruar në kanavacën e grisur dhe befasuese të qiellit.Vrimat e shpuara në një shkretëtirë resh. Të ngecura në asgjë.Jehona e një shurdhëtie të bardhë.Të qetë.O njeri prej dëbore, ne atje poshtë kemi… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

QYTETI-Konstandin Kavafis

QYTETI-Konstandin Kavafis Ti the: «Do shkoj në tjetër vend, do shkoj në tjetër det. Një tjetër do gjendet më i mirë se ky qytet, Ku është e shkruar të më dështojë çdo përpjekje Dhe ku, si një i vdekur, më është varrosur zemra. Gjer kur këtë amulli do ma durojë mendja? Ngado që sytë i… … Keep Reading

Go to Top