Category archive

Esé

A(rt)ktivizëm/Esé/Letërsi

GJYSMËN E NJË BUKE, DHE NJË LIBËR/Fjalim i poetit Federico Garcia Lorca në përurimin e biblotekës së fshatit të tij të lindjes

Federico Garcia Lorca Në fjalimin e mbajtur nga Federico García Lorca në përurimin e bibliotekës së fshatit të tij të lindjes, Fuente Vaqueros (provincë e Granadës), në shtator 1931, poeti andaluzian thekson përparësinë e kulturës dhe domosdoshmërinë e përhapjes së saj përmes leximit, kudo dhe nga të gjithë. Si një kujtesë e të vërtetave elementare,… Keep Reading

Esé/Filozofi

Duke lexuar letrën e Albert Ajnshtajnit për Zotin/Louis Menand

Ajnshtajni kishte atë çfarë mund të quhet një teologji e qiellit të natës, një ndjesi e mahnitjes prej universit, që edhe ateistët dhe materialistët e ndiejnë kur shohin Rrugën e Qumështit.      Louis Menand E ashtuquajtura letra për Zotin e Albert Ajnshtajnit doli në dritë për herë të parë në vitin 2008, atëherë kur… Keep Reading

Esé/Letërsi

A e ka shkatërruar akademizmi kritikën letrare?/Merve Emre

Departamentet e letërsisë duket se ofrojnë një strehë për studimin e librave, por ata kanë marrë përsipër më shumë sesa në të vërtetë mund të bëjnë. Merve Emre Kur kritika u bë disiplinë akademike, ajo ndryshoi në mënyrê të papritur. Nga skicat e personazheve që satiristi anglez Samuel Butler krijoi në mesin e shekullit të… Keep Reading

Esé/Feminizëm/Letërsi

Si këndvështrohen personazhet femërorë në letërsinë botërore dhe në atë shqiptare/Flurans Ilia

Revista defekt-teknik u drejtoi një pyetje, shkrimtarëve dhe joshkrimtarëve, mbi mënyrën sesi këndvështrohen personazhet femërorë në letërsinë botërore dhe në atë shqiptare.Përgjigjia e radhës erdhi prej shkrimtarit Flurans Ilia. Arlinda Guma: Mendoni se në letërsinë botërore, përfshi edhe në atë shqiptare, personazhet femërorë duke u këndvështruar së shumti nga shkrimtarët burra, kanë një boshllëk të… Keep Reading

Esé/Letërsi

Më 24 Gusht, 1899, lindi bibliotekari qiellor, Borges/Krenar Zejno

Krenar Zejno Çapitem nëpër terr, mugëtirën hulumtoj / rrëmoj me një bastun të pasigurt / unë që e përfytyroja parajsën / si një bibliotekë. Më shumë se analogjia mes parajsës dhe bibliotekës si një gjetje figurative e Borgesit, besoj se lexuesin e tërheq dhe topit marramendja që ky synon vazhdimisht të na paraqesë dhe “manipulojë”… Keep Reading

Esé/Letërsi

Fragment nga libri “This craft of verse”/Jorge Luis Borges

Jorge Luis Borges «[…] Për aq sa më kujtohet, grekët nuk i përdornin shumë librat. Është fakt që shumica e mendimtarëve të njerëzimit nuk i janë drejtuar shkrimit, por fjalës. Mendoni për Pitagorën, për Krishtin, për Sokratin, për Budën etj. Dhe meqenëse përmenda Sokratin, do doja të thosha dy fjalë për Platonin. Më kujtohet që… Keep Reading

Esé/Letërsi

Nga Jorge Luis Borges

Jorge Luis Borges «[…] Në fillim, si gjithë të rinjtë, u përpoqa të maskohesha. Fillimisht po gaboja aq shumë saqë, në kohën kur lexoja Carlyle-in dhe Whitman-in, isha i bindur se e vetmja mënyrë për të shkruar prozë ishte ajo e Carlyle-it dhe e vetmja mënyrë për të shkruar vargje ishte ajo e Whitman-it. Në… Keep Reading

Esé

E çfarë do të donte më pos shpirtit tim?/Adri Kalaja

Adri Kalaja   1 Harroj se nuk më vjen diçka në mend për të shtuar më shumë për etjen e hirtë që ka një pyll pas zjarrit. E shikon që në fund fare gjethet nuk e kanë në dorë nëse i merr era apo jo. Kur përcëllohesh shumë rrallë mund të shohësh ëndrra të lagura,… Keep Reading

Esé/Letërsi

Si këndvështrohen personazhet femërorë në letërsinë botërore dhe në atë shqiptare/Majlinda Sinani Lulaj

Revista defekt-teknik u drejtoi një pyetje, shkrimtarëve dhe joshkrimtarëve, mbi mënyrën sesi këndvështrohen personazhet femërorë në letërsinë botërore dhe në atë shqiptare. Përgjigjia e radhës erdhi prej poetes Majlinda Sinani Lulaj. Arlinda Guma: Mendoni se në letërsinë botërore, përfshi edhe në atë shqiptare, personazhet femërorë duke u këndvështruar së shumti nga shkrimtarët burra, kanë një… Keep Reading

1 2 3 5
Go to Top