Category archive

Feminizëm

A(rt)ktivizëm/Feminizëm/Letërsi

Ne-Tinka Kurti

Ne-Tinka Kurti   Ne, Që çohemi nga dheu, që ecim kilometra me takat e ngrëna, që thembrat na janë çarë nga peshat e rënda të injorimit… Ne që flemë salloneve, që s’kemi një dhomë në shpi, një vend në botë, ne që flokët na mbajnë erë darke pa mish, ne që presim në radhë për… Keep Reading

Feminizëm/Letërsi

Përsëri mbi Koletën dhe dashuritë e saj-Luan Rama

Luan Rama «Koleta dhe miket e saj» (Colette et les siens), një libër që sapo është botuar në Paris nga shkrimtarja e njohur dhe akademikja franceze Dominique Bona. Në fakt, Koleta s’ka rreshtur së ngacmuari fantazinë dhe frymëzimin e shumë autorëve, dhe ç’është më interesantja, shumica, femra, shkrimtare e kritike, studiuese arti dhe feministe, të… Keep Reading

Feminizëm

Radikalizimi i selfie-t/ India Ennenga

Ndoshta ne nuk e dimë kë duam për audiencë. Ndoshta selfie-t tregojnë atë që ndodh atëherë kur një shoqëri dërgon një mesazh dhe nuk ka aty asnjë që ta dëgjojë. Ashtu si transmetimi ndëryjor i radios “Një përgjigje e thjeshtë ndaj një mesazhi thelbësor”, i cili dërgon frikën njerëzore për shkatërrimin e mjedisit të Tokës… Keep Reading

Feminizëm/Kinema

Koha e pelikulës-Një dokumentar kushtuar regjisores Xhanfize Keko

“Koha e pelikulës” titullohet ky dokumentar kushtuar regjisores Xhanfize Keko. Një dokumentar i rrëfyer nëpërmjet fjalëve të vetë regjisores, nëpërmjet vlerësimeve të kritikëve ndërkombëtarë të filmit,  nëpërmjet fjalëve të bashkëpunëtorëve të saj të afërt,  si dhe nëpërmjet mbresave të fëmijëve-aktorë që u përfshinë në filmat e saj.   Skenari i këtij dokumentari është shkruar nga Natasha Lako. Ndërsa regjia është e Mevlan Shanajt.… Keep Reading

Feminizëm

Për mua liri është kur mbyllem brenda katër mureve, e robni është prej momentit të daljes jashtë katër mureve/Egzon Krasniqi  

Egzon Krasniqi     Kushtuar vajzave dhe grave të dhunuara… Unë punoj shankiste në një barkafe, e cila ndodhet mes lagjes sime, në fund të rrugës së ngushtë me kalldrëm. Një rrugë e dekoruar me lule “thashetheme”, ku e gjithë lagjia si punë parësore ka hallet e brengat e të tjerëve, thënë më saktë; gëzohet… Keep Reading

Feminizëm/Kinema

Pse Amélie ishte rrënimi i një gjenerate të tërë vajzash/Sofia Torre

Bota e mrekullueshme e Amélie-së ka kontribuar për vite të tëra në ndrydhjen e protestave feministe, duke siguruar kështu një përfaqësim krejtësisht të rremë dhe pasiv të seksualitetit femëror. Amélie ka të njëjtat impulse seksuale të një thekëseje buke…             Sofia Torre Filmi“Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain”(Fati i mrekullueshëm i… Keep Reading

Go to Top