Category archive

Tirana Review

RECENSION PËR BOTIMIN ANGLISHT TË LIBRIT “SHEN PALI NË DYRRACHH” TË PROFESOR THANAS GJIKËS/Joan Pelushi

Joan Pelushi Studimi i Prof. Thanas L. Gjika “SHËN PALI NË DYRRAH” – Korrigjim i disa shënimeve dhe hartave të Dhiatës së Re është një studim shumë i rëndësishëm për të rizbuluar rrënjët e krishtërimit në Ballkanin Perëndimor. Ai mbush një boshllëk të madh në studimet e historiografisë europiane, duke hedhur dritë në një periudhë… Keep Reading

Tirana Review

Të shkruash mirë dhe më shumë/Adri Kalaja

Adri Kalaja Për librin e ri të Idlir Nivik, “Deltaplang” Një zezak i bëshëm që nuk shërben mut, një joshqiptar dhe unë në mes. Këto janë personazhet e librit të ri të Idlir Nivik. Por nuk do të flas për këto dhe të tjera në këtë “edicion” të radhës të “Njëqind vitrinave të librit”. Këtë… Keep Reading

Letërsi/Tirana Review

Shënime personale mbi romanin “The Testament” të shkrimtares Margaret Attwood/Merita Paparisto

Merita Paparisto Gjithmonë pyes veten çfarë e bën një roman që të quhet roman i mirë, apo shumë i mirë… që të qëndrojë veçmas, të dallohet në turmën e romaneve që gëlojnë nëpër librari dhe gjithmonë kam disa përgjigje, ndërsa njëra prej tyre ështê e pandryshueshme: “ koha është ajo që provon dhe veçon letërsinë… Keep Reading

Letërsi/Tirana Review

Rreshpja, njeriu që e donte poezia/Shpëtim Kelmendi

Shpëtim Kelmendi Nga tërë ajo hordhi poetësh që dolën nga këneta e realizmit socialist dhe zbarkuan në brigjet e viteve ’90, vetëm Frederik Rreshpja qe në gjendje ta dëlirte poezinë e tij nga ato pak stërkala balte të realsocit, vetëm ai qe në gjendje të shndërrohej në urë lidhëse midis poezisë së mirë të traditës… Keep Reading

Për poezinë e Wislawa Szymborskas-s dhe për shënjestrën e saj prej snajpere të rrallë/Arlinda Guma

Szymborska e kishte zakon të mos vendoste pikë në fund të vargjeve dhe asistenti i saj gjithmonë ia korrigjonte poezitë duke ia shtuar ato. “Libri i saj i fundit përmban shumë pika nga të miat. Ky ishte kontributi im për poezinë polake”, thotë ai me një autoironi të këndshme. Shpesh ata e kishin zakon të… Keep Reading

Letërsi/Tirana Review

Si ta shkruajmë historinë letrare/Gazmend Krasniqi

Disa prej çështjeve kryesore që dalin para mendimit historiografik letrar shqiptar Gazmend Krasniqi Te libri Teoria e letërsisë, i autorëve Rene Wellek dhe Austin Worren, lexojmë se …çdo vend ka qendrat e veta rrezatuese të rëndesës, artistët e vet të shquar, që shmangen nga rruga e përbashkët dhe që përcaktojnë dallimet e një tradite kombëtare nga një tjetër.[1] Po… Keep Reading

Letërsi/Tirana Review

Ky bloomsday për Mokomin/Krenar Zejno

Nga iku kjo fjalë/Si një pelikan/Që futet befas/Në një katedrale? – Moikom Zeqo Krenar Zejno … Dhe është sërish 16 Qershor, e si kurdoherë ngjarja që i përket: bloomsday-t, dita e Xhojsit. E mërkurë, këtë vit. 777 faqet, përshkrim të një dite të vetme në teksin e tij unikal, të marrë, i takojnë, siç dihet, kësaj… Keep Reading

Humori si cilësi e fitimtarëve/Introduksion për romanin “Bob Legjenda” të autores Arlinda Guma

Është e vështirë që një shkrimtar, në këtë kaos idesh dhe përmbysjesh vlerash të shoqërisë, të ruajë drejtimin e anijes personale, sepse më shumë se dallgët e sipërfaqes së oqeanit, janë rrymat e nënujshme që mund të influencojnë timonin e anijes së tij. Zbulimi i këtyre rrymave të nënujshme, është edhe objektivi i parë, sigurisht,… Keep Reading

1 2 3 4
Go to Top