Letërsi/Përkthim/Tharm

Hire njerëzore-Aksinia Mihaylova

Hire njerëzore-Aksinia Mihaylova   Tashmë që gjithë ndarjet brenda nesh u rrëzuan me disa mure më pak në shpirt ne pamë të afrohej qielli, tashmë që dërrasat e thyera të shkallareve nga ne kaluam prej një jete tjetër dhe që tashmë janë ndrequr, asgjë nuk na ndan më nga kopshtet e Zotit, me një gjest… … Keep Reading

Kinema

Melankolia e Lars Von Trier-it: Depresioni në film

Çfarë do të thotë të jetosh një jetë jashtë proporcioneve? LARS VON TRIER Një simptomë e raportuar, zakonisht e depresionit klinik, është një ndjesi e shtrembëruar e kohës. Çdo gjë mund të ndihet sikur po lëviz shumë ngadalë. Në fakt, depresioni shtrembëron çdo gjë rreth tij, siç bën një yll me hapësirën dhe kohën. Jo… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Karvani anakronik, apo Liri dhe Demokraci-Bertolt Brecht

Karvani anakronik, apo Liri dhe Demokraci-Bertolt Brecht   Në Gjermani erdh pranvera. Mbi rrënoja seç fryn era Dhe mështeknat çelin fletë Sytha t’gjelbër lajmërojnë jetë   Që prej luginave në jug Shumë votues dalin në rrugë Bashkohen në hap solemn me shokë Dy pankarta përmbi kokë   Prej dërrasash vjetëruar Dalëboje parrulla e shkruar Me mesazhin… … Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

Gjeniu Italian që përzjeu Marksizmin dhe Letërsinë për Fëmijë/Joan Acocella

Në një përrallë të mëvonshme, një astronaut rus raporton se në Planetin X213, njerëzit që nuk duan të ngrihen herët në mëngjes thjesht kapin alarmin e zgjimit, e hanë dhe kthehen sërish të flenë. Një planet tjetër, i quajtur “Mun”, ka një makineri që prodhon gënjeshtra.     Shkruar nga: Joan Acocella    Përktheu: Arlinda Guma… … Keep Reading

A(rt)ktivizëm

MARINA ABRAMOVIC-Një ambasadore e artit të trupit!

MARINA ABRAMOVIC { 1 } Marina Abramovic është ambasadore e artit të trupit, një rrymë që përdor trupin si burim frymëzimi dhe energjie. Për të arritur eksperimentet e saj, artistja e vë veten në mënyrë të rregull në rrezik: fshikullohet, lidhet, ngrihet, atrofizohet; Marina Abramovic nuk e kursen trupin e saj. { 2 } Marina… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Për një të pavendosur-Bertolt Brecht

Për një të pavendosur-Bertolt Brecht   Ti na thua Se duket keq puna e çështjes sonë. Terri po thellohet. Pushtet shumë pak. Tash, pasi kemi punuar për kaq shumë vjet Jemi në një pozitë më të vështirë se sa kur e nisëm. Por armiku është ende aty, i fortë si kurrë më parë. Pushteti i… … Keep Reading

Letërsi

FSHEHJA E FAKTIT-MARIO VARGAS LLOSA

MARIO VARGAS LLOSA Diku Hemingueji tregon se në fillimet e veta letrare, kur ishte duke shkruar një histori, aty për aty, i kishte lindur ideja ta linte jashtë faktin kryesor: ku protagonisti i tij varte veten. Dhe thotë se në këtë mënyrë zbuloi një mjet narrativ që do ta përdorte aq shpesh në tregimet dhe… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Vendit tim pa dashje-Jamarbër Marko

Vendit tim pa dashje-Jamarbër Marko   Ej ju Ku e keni futur Ana Kareninën? Marr me kujdes librin – Njësoj, – them Siç qëndronte në stacion Edhe tani Mes këtyre librave shqiptarë.   ________ Shkëputur nga vëllimi me poezi: “Rastësisht me dashje” … Keep Reading

Go to Top