Letërsi/Përkthim/Tharm

SHPEJTËSIA E REVE-Yves Bonnefoy

SHPEJTËSIA E REVE-Yves Bonnefoy   Shtrati, xhami pranë, lugina, qielli, Shpejtësia e mrekullueshme e reve. Kthetra e shiut mbi xham, papritmas, A thua se hiçi po vuloste botën. Në ëndrrën time të djeshme Gruri i moteve të shkuar digjej me flakëza Mbi sheshin me pllaka, por pa nxehtësi. Këmbët tona të zbathura e largonin si… … Keep Reading

Pikturë

DISA ANEKTODA PËR SALVADOR DALI-në

SALVADOR DALI Dali nuk ka reshtur kurrë së na magjepsuri, dhe sot, shumë vite pas vdekjes së tij, emri i tij rrezaton ende. Salvador Dali, një figurë kryesore e surrealizmit, i ka impresionuar njerëzit me gjallërinë, pamjen e pazakontë dhe mënyrat e tij eksentrike. Ai është më shumë i njohur për veprat e tij, dhe… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Në kohë të errëta-Bertolt Brecht

Në kohë të errëta-Bertolt Brecht   S’kanë për të thënë: ish’ koha kur degët e arrës po tundeshin nëpër erë Por: koha kur bojaxhiu shtypi punëtorët. S’kanë për të thënë: ish’ koha kur fëmija gjuajti një gur petashuq nëpër ujëvarë Por: koha kur po gatuheshin luftëra të mëdha. S’kanë për të thënë: ish’ koha kur… … Keep Reading

Letërsi

Brodski-Claude Simon

Claude Simon ~~~ Lagjia Xherxhinski. Qyteti i Leningradit, rruga Vosstania, 36. Gjykatësi: Savelieva: 18 Shkurt, 1964. Gjykatësi: Çfarë profesioni keni? Brodski: Shkruaj poezi, bëj përkthime. Supozoj që… Gjykatësi: Mbaji për vete supozimet! Pa rri drejt! Drejt, thashë, mos u mbështet tek muri! Vështro gjykatësin! Përgjigju siç duhet në një gjyq. (Një ndihmësgjyqtari:) Ndalojeni saora të… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Hematoma shpirti-Sueton Zhugri

Hematoma shpirti-Sueton Zhugri   Është diçka prekëse, kur të shoh tek fle, zgjohesh, ujit sytë, prashit dhëmbët, ulesh, pret me thikë nje puthje, ha, pi nje gotë me yje, pastaj vishesh me vjeshtë dhe largohesh jashtë dere me aromën e vështrimit tënd të kaltër, nën dashurinë e syve të mi prej qeni… 1.12.2014 … Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

DY FJALË PËR SHPIRTIN-Wisława Szymborska

DY FJALË PËR SHPIRTIN-Wisława Szymborska   Shpirtin e kemi me hope. Askush s’e ka pa pushim e përgjithmonë. Ditë pas dite, vit pas viti mund të shkojnë pa të. Kur e kur qëndron pak më gjatë në mahnitjet dhe frikërat e fëmijërisë. Kur e kur në çmeritjen e të plakurit. Rrallë ndodh të na ndihë… … Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

Nëse sëmundja mendore e Amerikës është megalomania, ajo e Kanadasë është skizofrenia paranojake/Një intervistë e shkrimtares Margaret Atwood

Të jesh e dashuruar me dikë është një përvojë që prish barrierat e egos. Pjesa pozitive e kësaj është një ndjenjë “vetëdijeje kozmike” dhe poli negativ është një ndjenjë e humbjes së vetes. Ti po humb atë çfarë je; ti po dorëzohesh – fortesa ka rënë. Por a është e mundur të kemi një shkëmbim… … Keep Reading

1 3 4 5 6 7 103
Go to Top