Category archive

A(rt)ktivizëm - page 2

Kur Diana Çuli të vret dhe të vjedh përkthimet/Ilirjan Blloshmi

Ilirjan Blloshmi Diana Çuli është skenariste e filimit “Bregu i ashpër“. Para se të bënte këtë skenar ajo ka bërë ekspertizën e Genc Lekës. Në akt-ekspertizë ajo shkruante: 1 – Për poezinë “Pa titull”, eksperti konkludon se “është pesimiste, se autori shpreh dëshpërimin që i ka kaluar jeta e fëmijërisë, e cila ka qenë e… Keep Reading

Për poezinë e Wislawa Szymborskas-s dhe për shënjestrën e saj prej snajpere të rrallë/Arlinda Guma

Szymborska e kishte zakon të mos vendoste pikë në fund të vargjeve dhe asistenti i saj gjithmonë ia korrigjonte poezitë duke ia shtuar ato. “Libri i saj i fundit përmban shumë pika nga të miat. Ky ishte kontributi im për poezinë polake”, thotë ai me një autoironi të këndshme. Shpesh ata e kishin zakon të… Keep Reading

A(rt)ktivizëm

NË KËRKIM TË NJË BASHKIMI KOMBËTAR/ARISTIDH P. KOLA

ARISTIDH P. KOLA Dhe kush mund t’ua tregojë këtë rrugë? Kush ka detyrë dhe obligim, por dhe mundësinë për t’u treguar rrugën e shumëdëshiruar? Ja një pyetje që u vihet sot intelektualëve, si atyre që ndodhen brenda dhe jashtë Shqipërisë. Është ndoshta e hidhur të konstatoj se në shekujt e kaluar, intelektualë të lavdishëm me… Keep Reading

Klubi i Librit: Letërsia lind nga humbja, nga mungesa dhe jo nga plotësia/Arlinda Guma me lexuesit e romanit “Bob Legjenda”

Klubi i Librit do të jetë një rubrikë e re në revistën defekt-teknik, ku lexues të ndryshëm, pasi kanë lexuar një roman, i drejtojnë pyetjet e tyre autorit/es të tij.  Sot kjo rubrikë fillon me romanin “Bob Legjenda”, shkruar nga Arlinda Guma.  Lexuesit që ndërtuan pyetjet janë: Eva D., Enkelejd Lamaj, Eleana Zhako, Blerta Derhemi,… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

Naim dhe Sami Frashëri për Faik Konicën

Letër Murat Toptanit Naim dhe Sami Frashëri  (Fragment) Drita e syve tanë, Murat bej efendi! Në letrën që i keni shkruar Mithat beut thoni se letrës sonë, që ju keni dërguar me anë të ambasadës, i jeni përgjigjur po nëpërmjet këtij kanali. … Siç kuptojmë nga letra e Mithatit; në letrën t’uaj, që ka rënë… Keep Reading

Nga lajmet e mbrëmjes-Arlinda Guma

Nga lajmet e mbrëmjes-Arlinda Guma   “Peshqit migrojnë me delfinët, për t’u mbrojtur nga peshkaqenët…” “Izraeli sulmoi sërish Palestinën…” Nënat palestineze, i shkëmbyen sot foshnjat e tyre, me foshnjat e nënave të lagjeve të tjera… disa shënjestra më larg, të mos shuhen të gjithë nëse bombardohet shtëpia… kush ka më shumë fëmijë, i shpërndan në… Keep Reading

Herrizon Bergron-Kurt Vonnegut

Kurt Vonnegut Ishte viti 2081 dhe më në fund, të gjithë njerëzit ishin krejt të barabartë. Tashmë, nuk ishin të barabartë vetëm para Zotit dhe ligjit. Por ishin të barabartë edhe në çdo aspekt tjetër. S’kishte më njeri që të ishte më i zgjuar se një tjetër. Asnjë nuk ishte më i pashëm se një… Keep Reading

Zelda Fitzgerald: Shkrimtarja, puna e së cilës u bë objekt plagjiature prej burrit të saj, F. Scott Fitzgerald/Cati Gaya

Në fakt, Z. Fitzgerald duket se beson që plagjiatura fillon në shtëpi-Zelda Fitzgerald      Cati Gaya    Përktheu: Arlinda Guma Zbuloni historinë e Zelda Fitzgerald-it, “muza” dhe shkrimtarja, puna e së cilës u vodh nga burri i saj i famshëm. Shumica e njohin thjesht si “gruaja e romancierit të famshëm F. Scott Fitzgerald”, por… Keep Reading

Go to Top