Category archive

A(rt)ktivizëm - page 4

Humori si cilësi e fitimtarëve/Introduksion për romanin “Bob Legjenda” të autores Arlinda Guma

Është e vështirë që një shkrimtar, në këtë kaos idesh dhe përmbysjesh vlerash të shoqërisë, të ruajë drejtimin e anijes personale, sepse më shumë se dallgët e sipërfaqes së oqeanit, janë rrymat e nënujshme që mund të influencojnë timonin e anijes së tij. Zbulimi i këtyre rrymave të nënujshme, është edhe objektivi i parë, sigurisht,… Keep Reading

A(rt)ktivizëm

Në fillim si farsë, pastaj si tragjedi?

Më shumë se dorashkat pati vlerë qëndrimi i tij: “të ndenjurit shtrembër, duarkryq, izolim fizik prej turmës.    Slavoj Žižek Të gjithë e njohim thënien e Marksit se historia përsëritet, herën e parë ndodh si tragjedi dhe të dytën si farsë. Marksi i referohej rënies së Napoleonit I dhe farsës së mëvonshme të sundimit të… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

Si ndryshojnë ëndrrat në autoritarizëm/Mireille Juchau

Kur nazistët erdhën në pushtet, shkrimtarja Charlotte Beradt filloi të mblidhte ëndrra. Çfarë mësoi ajo? Ëndrrat që shihnin gjermanët në kohën kur nazistët ishin në pushtet, zbulonin efektet që regjimi linte në pavetëdijen kolektive.     Mireille Juchau Jo shumë kohë pasi Hitleri erdhi në pushtet, në vitin 1933, një grua tridhjetë vjeçare në Berlin… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

NËSE DONI TË BËHENI DEPUTET-ROBERTO ARLT

ROBERTO ARLT Argjentinë, 1900 – 1942 Në qoftë se doni të bëheni deputet, mos përrallisni për shtimin e prodhimit të panxharit të sheqerit, të karburanteve, të grurit; mos flisni për tatimin mbi të ardhurat; mos u betoni për besnikëri ndaj Kushtetutës dhe Atdheut, mos dërdëllisni për mbrojtjen e interesave të punëtorëve, të nëpunësve, të fëmijëve.… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

Flet Faik Konica-Fan Noli

Fan Noli Në një silan të Vienës, duke pirë nga një kupë të tretë “Gumbold Skirchnor”, po bisedonim me Faik Konicën mbi Partinë Politike të Inglisë, në prill të motit 1915. Nga Inglia ishim hedhur në Shqipëri, kur servitori na solli kupën e katërt dhe atëherë unë e pyeta Faikun, a duhet të kopjojmë në… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

Gjeniu Italian që përzjeu Marksizmin dhe Letërsinë për Fëmijë/Joan Acocella

Në një përrallë të mëvonshme, një astronaut rus raporton se në Planetin X213, njerëzit që nuk duan të ngrihen herët në mëngjes thjesht kapin alarmin e zgjimit, e hanë dhe kthehen sërish të flenë. Një planet tjetër, i quajtur “Mun”, ka një makineri që prodhon gënjeshtra.     Shkruar nga: Joan Acocella    Përktheu: Arlinda Guma… Keep Reading

A(rt)ktivizëm

MARINA ABRAMOVIC-Një ambasadore e artit të trupit!

MARINA ABRAMOVIC { 1 } Marina Abramovic është ambasadore e artit të trupit, një rrymë që përdor trupin si burim frymëzimi dhe energjie. Për të arritur eksperimentet e saj, artistja e vë veten në mënyrë të rregull në rrezik: fshikullohet, lidhet, ngrihet, atrofizohet; Marina Abramovic nuk e kursen trupin e saj. { 2 } Marina… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

Nëse sëmundja mendore e Amerikës është megalomania, ajo e Kanadasë është skizofrenia paranojake/Një intervistë e shkrimtares Margaret Atwood

Të jesh e dashuruar me dikë është një përvojë që prish barrierat e egos. Pjesa pozitive e kësaj është një ndjenjë “vetëdijeje kozmike” dhe poli negativ është një ndjenjë e humbjes së vetes. Ti po humb atë çfarë je; ti po dorëzohesh – fortesa ka rënë. Por a është e mundur të kemi një shkëmbim… Keep Reading

1 2 3 4 5 6 20
Go to Top