Category archive

A(rt)ktivizëm - page 3

Feminizëm/Pikturë

GRATË QË HISTORIA MODERNE E ARTIT I KA HARRUAR

Berthe Morisot, Mary Cassatt, Dorothea Tanning, Leonor Fini, Kay Sage, Perle Fine. Sa artiste femra në artin modern mund të përmendni? Me shumë gjasa shumë pak; shumica e grave në historinë e artit modern janë harruar. Pavarësisht se ato kanë marrë pjesë në historinë e artit në mënyrë të barabartë me burrat, artisteve femra nuk… Keep Reading

Shpesh më duket sikur jam duke shkruar të njëjtin roman prej shekujsh, ndryshojnë vetëm jetët/Bisedë me autoren Arlinda Guma

Bisedë e çlirët me autoren Arlinda Guma mbi romanin “Bob Legjenda” (2021), motivet dhe thelbin e shkruesisë, realitetin e sotëm letrar, figurën e shkrimtarit, me një rol protagonisti ky në romanin e fundit të Gumës, por që kërkon të dalë mbi  mediokritetin dhe klishetë. Shkrimtari i Gumës ngjan me pak të tjerë, ka dalë nga… Keep Reading

Pse shkruaj/Petraq Risto

Pse shkruani? Revista defekt-teknik ua drejtoi këtë pyetje disa shkrimtarëve dhe poetëve shqiptarë, brenda dhe jashtë vendit. I pari që u përgjigj ishte poeti Petraq Risto. Përgjigjia e tij vijon si më poshtë… Shkruaj, sepse… Petraq Risto Shkruaj, sepse është një proces tepër i thjeshtë: rendis fjalët nga e majta e zemrës, në të djathtën e… Keep Reading

Humori si cilësi e fitimtarëve/Introduksion për romanin “Bob Legjenda” të autores Arlinda Guma

Është e vështirë që një shkrimtar, në këtë kaos idesh dhe përmbysjesh vlerash të shoqërisë, të ruajë drejtimin e anijes personale, sepse më shumë se dallgët e sipërfaqes së oqeanit, janë rrymat e nënujshme që mund të influencojnë timonin e anijes së tij. Zbulimi i këtyre rrymave të nënujshme, është edhe objektivi i parë, sigurisht,… Keep Reading

A(rt)ktivizëm

Në fillim si farsë, pastaj si tragjedi?

Më shumë se dorashkat pati vlerë qëndrimi i tij: “të ndenjurit shtrembër, duarkryq, izolim fizik prej turmës.    Slavoj Žižek Të gjithë e njohim thënien e Marksit se historia përsëritet, herën e parë ndodh si tragjedi dhe të dytën si farsë. Marksi i referohej rënies së Napoleonit I dhe farsës së mëvonshme të sundimit të… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

Si ndryshojnë ëndrrat në autoritarizëm/Mireille Juchau

Kur nazistët erdhën në pushtet, shkrimtarja Charlotte Beradt filloi të mblidhte ëndrra. Çfarë mësoi ajo? Ëndrrat që shihnin gjermanët në kohën kur nazistët ishin në pushtet, zbulonin efektet që regjimi linte në pavetëdijen kolektive.     Mireille Juchau Jo shumë kohë pasi Hitleri erdhi në pushtet, në vitin 1933, një grua tridhjetë vjeçare në Berlin… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

NËSE DONI TË BËHENI DEPUTET-ROBERTO ARLT

ROBERTO ARLT Argjentinë, 1900 – 1942 Në qoftë se doni të bëheni deputet, mos përrallisni për shtimin e prodhimit të panxharit të sheqerit, të karburanteve, të grurit; mos flisni për tatimin mbi të ardhurat; mos u betoni për besnikëri ndaj Kushtetutës dhe Atdheut, mos dërdëllisni për mbrojtjen e interesave të punëtorëve, të nëpunësve, të fëmijëve.… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

Flet Faik Konica-Fan Noli

Fan Noli Në një silan të Vienës, duke pirë nga një kupë të tretë “Gumbold Skirchnor”, po bisedonim me Faik Konicën mbi Partinë Politike të Inglisë, në prill të motit 1915. Nga Inglia ishim hedhur në Shqipëri, kur servitori na solli kupën e katërt dhe atëherë unë e pyeta Faikun, a duhet të kopjojmë në… Keep Reading

1 2 3 4 5 19
Go to Top