Category archive

Pikturë - page 4

FRIDA KAHLO: ARTISTJA IKONOKLASTIKE! NJË SIMBOL! NJË EMBLEMË!

Meksikania, revolucionarja, anti-konformistja, surrealistja…        FRIDA KAHLO “Dashnorja” e madhe… Frida Kahlo dhe Diego Rivera, çifti më mitik në Historinë e Artit! Frida Kahlo është një nga pak piktoret femra me famë botërore, duke qenë në të njëjtën kohë një nga të vetmet artiste në Meksikë, e njohur ndërkombëtarisht. Meksikania, revolucionarja, anti-konformistja, surrealistja…… Keep Reading

Pikturë

MARK ROTHKO

MARK ROTHKO Ëndrra mistike… Kënaqësi fetare… Ekstazë medituese… Toksikim ngjyrash… Ngritja e atmosferës… Bekime enigmatike… Është e vështirë që të gjejmë një fjalë, një koncept apo një ide, për të përshkruar veprat e Mark Rothko-s. Ato vetimponohen, ofrojnë vetëkënaqësi pasive dhe na përthithin tërësisht. Spektatori goditet nga fushat e mëdha të ngjyrave, vështrimi i tij… Keep Reading

Pikturë

EKSPRESIONIZMI GJERMAN NËPËRMJET 7 VEPRAVE: IMPROVIZIM 27 (KOPSHTI I DASHURISË II) (1912), WASSILY KANDINSKY

IMPROVIZIM 27 (KOPSHTI I DASHURISË II) (1912), WASSILY KANDINSKY Ashtu si Marc, Wassily Kandinsky besonte në aftësinë e artit për të shprehur aspektin metafizik dhe ai e shikonte ngjyrën si një instrument kyç të këtij qëllimi. “Ngjyra është një fuqi që influencon drejtëpërdrejtë shpirtin,” shkruan ai në traktatin themelor “Mbi shpirtëroren në art” (1911), e… Keep Reading

Pikturë

FRIDA KAHLO-Shpërthyese, e pamëshirshme, delikate dhe e sofistikuar!

FRIDA KAHLO   Vepra e artistes meksikane Frida Kahlo është jashtëzakonisht e njohur sot në tregun e artit dhe për publikun e gjerë. Pikturat e saj ngërthejnë një tërheqje universale për mënyrën sesi ato e portretizojnë dhe kërkojnë ta trajtojnë vuajtjen njerëzore. 1. Ajo ishte me origjinë gjermane. Frida Kahlo u lind si Magdalena Carmen FRIEDA… Keep Reading

Pikturë

JEFF KOONS- Poeti kapitalist, mjeshtër në artin e vetëpromovimit

JEFF KOONS Vepra e diskutueshme e Jeff Koons-it e bën atë një nga artistët më me influencë të kohëve tona. Krijimet e tij kuptohen me lehtësi, janë luksoze, magjepsëse dhe mbi të gjitha, të identifikueshme. Disa thonë se ai zgjedh formën përmbi substancën. Megjithatë, shumica e njerëzve e quajnë atë një referencë absolute dhe të… Keep Reading

Pikturë

Të gjitha rrugët të çojnë tek Magritte!

LUFTA E PËRJETSHME ndërmjet VËSHTRIMIT dhe OBJEKTEVE!     RENÉ MAGRITTE “Unë thjesht kërkoj për imazhe dhe shpik e shpik. Për mua ideja nuk ka rëndësi: rëndësi ka vetëm imazhi, imazhi i pashpjegueshëm dhe misterioz, duke qenë se në jetë çdo gjë është mister.” – Rene Magritte 1. PAK DIHET RRETH JETËS SË TIJ TË… Keep Reading

Pikturë

ÇFARË FSHIHET PAS STILIT TË PORTRETEVE QAFË-HOLLË-GJATË, SYBAJAMEVE DHE BUZËHOLLË TË AMEDEO MODIGLIANI-it?

Kush do ta kishte menduar Modigliani-n si globalist?!… Uniformiteti i portreteve të mëvonshme të Amedeo Modigliani-it është një nga kuriozitetet më të mëdha në historinë e artit modern. Por për këdo që mund të mendojë se artisti italian vetëm po eksperimentonte me abstraksionin e portretizimeve, duke paraqitur çdo pozues sikur të ishte nga të njëjtat… Keep Reading

Pikturë

DISA ANEKTODA PËR SALVADOR DALI-në

SALVADOR DALI Dali nuk ka reshtur kurrë së na magjepsuri, dhe sot, shumë vite pas vdekjes së tij, emri i tij rrezaton ende. Salvador Dali, një figurë kryesore e surrealizmit, i ka impresionuar njerëzit me gjallërinë, pamjen e pazakontë dhe mënyrat e tij eksentrike. Ai është më shumë i njohur për veprat e tij, dhe… Keep Reading

1 2 3 4 5 6 11
Go to Top