Piktura “Babai” e Edvard Munch-it

in Pikturë by

Kur Laura Munch vdiq nga tuberkulozi në vitin 1868, babai i Edvard Munch-it, Christian-i, mbeti i vetëm me përgjegjësinë e pesë fëmijëve
Christian-i ishte mjek ushtarak, por i duhej të krijonte një praktikë private mjekësore për të plotësuar të ardhurat e tij. Ai mund të dukej pak i ashpër dhe i zymtë, si dhe kishte një bindje kristiane-pietiste, që binte ndesh me stilin e jetës së djalit të tij të madh në vitet e tij të rinisë. Megjithatë, ata u pajtuan përpara se Edvard-i të shkonte në Paris, me një bursë për artistë, në vitin 1889, dhe i ati e mbështeti financiarisht në edukimin e tij të mëtejshëm si artist. Qëlloi që Christian-i ndërroi jetë ndërsa Edvard-i qëndroi në Paris dhe arriti ta merrte lajmin vetëm pasi funerali kishte përfunduar. Menjëherë pas kësaj, Edvard-i shkroi këto fjalë në një nga fletoret e tij:”Ai që rrinte gjithmonë atje pranë kasafortës kur unë kthehesha në shtëpi – me llullën në cep të gojës, i thinjur dhe me shpinën e kërrusur mbështjellë në rrobdëshambrin e vjetër, dhe që buzëqeshte aq këndshëm kur flisje me të – buzëqeshte përmes një reje të trashë. tymi duhani. Ajo buzëqeshje ishte e tillë – që nuk do ta shihje më kurrë.”

Përktheu: Arlinda Guma

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latest from Pikturë

Go to Top