Letërsi

…dhe gruan e pashfaqur ende, që vazhdon të heqë vetullën prapa një rrufeje ⁄Universi i fjalës në vëllimin poetik “Kundërpërfytyrimi” të Natasha Lakos

  Zhuljeta Grabocka Poetika e Natasha Lakos është rritur në të njëjtën trevë e sfidë krijuese liriko-epike. Fushë e mal, kodër e pllajë kuteline e lagushiane, që i ngjajnë shkëlqimit të koranit të liqenit lyhnid nën dritën e diellit, e përcillet në fjalën gurrë mes rrjedhës së poetëve mbarë-etnikë të lumenjëve të Devollit e Drinit,… … Keep Reading

Letërsi

Alda Merini- Rrëfimi i saj për vitet në çmendinë

Marrëdheniet me të shoqin, ilaçet, elektroshoku. Artikulli është shkruar për revisten “Ok” nga ajo vetë.    Poetja Alda Merini ndërroi jetë të dielen e datës 01 Nëntor, 2009, në Milano, në moshën 78 vjeçare.  Teksti i dërguar nga Alda Merini Kur më shtruan herën e parë në çmendinë, isha diçka më shumë se një femijë,… … Keep Reading

Letërsi

WRITER`S BLOCK – (BLLOKIMI I SHKRIMTARIT)

Simon Leys Shkrimtari rri i ulur për tetë orë në tavolinë, e asnjë rresht nuk i vjen në mendje. Pse ky titull në anglisht? Për arsyen e thjeshtë se nuk ka të barasvlershëm në frëngjisht më duket. “Ndërprerja e frymëzimit” dhe “bllokimi” kanë të bëjnë me një përcaktim shumë të gjerë. “Ngërç i shkrimtarit” i… … Keep Reading

MARTIN CAMAJ ENDE I PAZBULUEM-shkrime, kujtime dhe intervista

Libri nuk përmban studime shkencore për Martin Camajn. Studimet dhe punimet shkencore për nji shkrimtar zakonisht janë shkrime të thata teorike e të shkrueme nga nji shkencëtar për shkencëtarë të tjerë, jo për publikun lexues. Me shkrimet e mia të thjeshta synoj me ia afrue lexuesit poezinë dhe figurën e Martin Camajt. Tekstet e këtij… … Keep Reading

Kinema

Një letër e Ingrid Bergman-it dërguar Roberto Rosellini-t

Në vitin 1947, Ingrid Bergman i shkroi një letër (tashmë legjendare) Roberto Rossellin-it, ku i shprehte dëshirën për të punuar me të. Duke mos ditur se ku mund të gjente regjisorin, ajo me sa duket nuk e dërgoi letrën menjëherë; dhe kur përfundimisht e bëri këtë, u kujdes ta dërgonte në studion e tij; Minerva… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Një përmendore për lulet e kumbullës

… – Je dehur ndonjëherë kur ke qenë me ndonjë femër? – Sa herë të duash, – ma priti pa u tundur nga vendi. – Dhe pastaj? Ai më pa me bisht të syrit. – E ke fjalën se ç’duhet të bësh nëse e ke shkelur në të tilla raste? Te mos kërkosh kurrë të… … Keep Reading

Nga dita e një shkrimtari-Esé nga Erjus Mezini

Këtë esé aspak të mërzitshme Erjus Mezini e ka titulluar “Jeta e mërzitshme e shkrimtarit”. Kur i shkrova Erjusit se fjalën “dashnore” do t’ia zëvendësoja me fjalën “të dashura” (termi m’u duk paksa diskriminiues), ai protestoi, më tha se këto fjalë ishin dy gjëra krejt të ndryshme në këndvështrimin e tij. Por ndoshta në ndonjë… … Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

Rreth kësaj faqeje

Nisi si një projekt për kulturën. Për realizimin e tij bashkëpunova me disa media. Rezultati ishte i njëjtë në të gjitha; lexuesit më shkruanin se ajo që po bëja ishte ndryshe nga ajo që ofronte shtypi i Tiranës, ndërkohë që shkrimet e mia sa vinin dhe hiqeshin nga qarkullimi. Ato vendoseshin në ndonjë cep aq… … Keep Reading

Go to Top