Letërsi/Përkthim/Tharm

Një buzëqeshje për t’u kujtuar – Charles Bukowski

Një buzëqeshje për t’u kujtuar – Charles Bukowski   Ne kishim ca peshq të kuq, Dhe ata vërtiteshn rreth e rrotull, Në tas, mbi tavolinë, pranë perdeve të rënda, që mbulonin pamjen që dukej prej dritares, Nëna ime, gjithmonë duke buzëqeshur, na donte të gjithëve të ishim të gëzuar, Më thoshte: -Ji i gëzuar Henri! Dhe… … Keep Reading

Letërsi

Mendimi se arti nuk duhet të ketë të bëjë fare me politikën, në vetvete është një qëndrim politik/ George Orwell

George Orwell      Pse Shkruaj Qysh në moshë shumë të vogël, ndoshta pesë a gjashtë vjeç, e dija se kur të rritesha do të bëhesha shkrimtar. Dikund mes moshës shtatëmbëdhjetë dhe njëzet e katër vjeçare u rreka ta braktis këtë ide dhe veprova kështu me vetëdijen se po dhunoja karakterin tim të vërtetë dhe… … Keep Reading

Letërsi

Artisti është një krijesë e shtyrë nga demonët, ai nuk di pse ata e zgjedhin dhe është zakonisht shumë i zënë për t’u habitur përse/Këshilla mbi të shkruarit nga William Faulkner

William Faulkner është një nga shkrimtarët më të mirë të Amerikës, me një zë të veçantë dhe një inteligjencë të pamëshirshme që i dha një çmim Nobel në letërsi në moshën 52-vjeçare, për të mos përmendur dy çmime Pulitzer, dy çmime kombëtare të librit dhe dashurinë e pavdekshme të shumë lexuesve. Ai është një prej… … Keep Reading

Biseda/Letërsi

Në Shqipëri ekziston një mungesë e theksuar solidariteti mes shkrimtarëve/Bisedë me përkthyesen Eleana Zhako

Bisedë me përkthyesen Eleana Zhako, e cila e ndan jetën midis Brukselit-Greqisë-Shqipërisë dhe letërsisë-teatrit-politikës. (Dy fjalët e fundit nuk tingëllojnë mirë aq pranë njëra-tjetrës për realitetin shqiptar…) Ajo thotë midis të tjerash se “Pavarësisht aftësisë së shkrimtarit dhe sofistikimit të të shkruarit, kur izolimi dhe censura zgjasin shumë vite, pasojat negative bëhen të ndjeshme më… … Keep Reading

Hans Joackim Lanksch rrëfen për Martin Camajn ende të pazbuluem

BEHAR GJOKA Libri “Martin Camaj ende i pazbuluem” i Hans Joackim Lanksch, bashkudhëtari i shkrimtarit në disa vite, përkthyesi i poezisë moderne, përçon dy përmasa: Me Camajn, për Camajn!, shkruan në “Panorama” Behar Gjoka. Fatlumnia me qenë ish-student i Martinit, mik dhe bashkëbisedues, ia ra shorti me pa ngat, fare pranë, si pak të tjerë.… … Keep Reading

Kinema

PROÇEDURAT- Një film dyptik nga Ergys Meta dhe Suela Bako

PROÇEDURAT  Një film dyptik nga Ergys Meta dhe Suela Bako                        Hyrje Në një shoqëri ku vlerat morale blihen dhe shiten, të gjithë janë gjahtarë dhe viktima të njëri-tjetrit.                      Sinopsis PROÇEDURAT është një film me… … Keep Reading

Biseda/Letërsi

I tërë peizazhi letrar zyrtar kutërbon nga njohjet absurde dhe nga mungesa e kompetencës/Bisedë me poetin Arb Elo

Bisedë me poetin Arb Elo mbi letërsinë, përkthimin dhe të shkruarit në emigrim. Ai është autor i gjashtë vëllimeve me poezi, jeton prej vitesh në Gjermani dhe ka sjellë në shqip poezinë e Rilkes dhe Trakl-it. Elo thotë se e gjithë ngrehina kulturore shqiptare mbahet artificialisht në jetë me ato pak serume të mjerueshme të… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Ikja e Donika Kastriotit-Zhuljeta Grabocka

Ikja e Donika Kastriotit-Zhuljeta Grabocka Uji i kaltër i detit u puth me rrethin e qiellit Donika u ndje bosh e këmbët filluan t’i dridheshin. Në sytë e kaftë të të birit dallga mbi dallgë u trazua. Sakaq, trupi i tij mori imazhin e tretur të Gjergjit.   Iu duk se në çast preku tabanin… … Keep Reading

Feminizëm

Ekzibicionizmi që idiotizon kauzat-Arlinda Guma

Grave që kanë ndryshuar botën nuk u është dashur  të shfaqin asgjë tjetër përveç inteligjencës.  – Rita Levi Montalcini   Arlinda Guma                             Fytyra tjetër e feminizmit… Siç shihet në këtë foto, vajzat në fjalë mendojnë se kanë shpikur rrotën. Janë ulur këmbëkryq, shajnë… … Keep Reading

1 91 92 93 94 95 98
Go to Top