Biseda

Derrida xanxari

Dëshira ime e fillimtë nuk më cyste drejt filozofisë apo drejt letërsisë, jo, por drejt diçkaje që letërsia e pranon më me ëndje sesa filozofinë. Qysh prej njëzet vjetësh ndihem i zotuar në një kthesë të gjatë për ta mbërritur këtë gjë, këtë shkrim idiomatik, që, ndonëse e di se është qashtërsi e pakapshme, vazhdoj… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Sikur qentë të mund të deheshin, zonjë!-Arlinda Guma

Sikur qentë të mund të deheshin, zonjë! Arlinda Guma – Alo, Greta? – Jo zotëri, nuk jam Greta, keni gabuar numër… – Ah… më falni… unë… kërkoja Gretën… – Nuk ka Greta këtu zotëri… natën e mirë !… – Natën e m… Receptori ulet në mbajtëse përpara se zëri i të panjohurit të mbarojë fjalën.… … Keep Reading

Letërsi

Tre libra-Arb Elo

Arb Elo Ndoshta librat që rendis më poshtë janë përkthyer tashmë në shqip. Nuk e di, por edhe nëse janë përkthyer ndërkohë, do t’ia rekomandoja dikujt t’i lexonte në një gjuhë të madhe të huaj e kjo vlen më së pari për Lao Tse-në, këtë klasik i cili vlen për Lindjen e Largët po aq… … Keep Reading

Feminizëm

Një pyetje e Colbert-it për Clinton-in: “Pse u habitët kur u pyetët për Lëvizjen #MeToo?”/Giovanni Russonello

Clinton, Lewinsky dhe Lëvizja #MeToo   Stephen Colbert e detyroi të martën ish-presidentin Bill Clinton të shpjegonte pse mori pozita mbrojtese ndaj pyetjeve në “Today” Show-NBC, në lidhje me çështjen e tij në fund të viteve 1990-të me Monika Lewinsky-n, më vonë interne në Shtëpinë e Bardhë. Në intervistën, e cila u transmetua të hënën,… … Keep Reading

Kinema

Me Michelangelo-n ishte sikur të shkoje në një operacion zemre. Me Federico-n ishte sikur të shkoje në një piknik*/ Charlotte Chandler

Ata shokët italianë janë njëqind vjet përpara nesh… – Alfred Hitchcock  Charlotte Chandler Darkat e mia me Federico-n dhe Michelangelo-n… Mjeshtrat e filmit; Michelangelo Antonioni dhe Federico Fellini konsideroheshin si kundërshtarë, madje edhe rivalë, prej publikut. Por për autoren që kishte miqësi me të dy, ata jetonin jetë paralele në qasjet ndaj artit dhe romancave… … Keep Reading

Kronikë në sepia

“Këpucët në breg të Danubit”

“Këpucët në breg të Danubit” – titullohet ky monument, që ndodhet në Budapest, Hungari. Ai është ndërtuar në kujtim të 3500 të vrarëve nga fashistët gjatë  Luftës së Dytë Botërore. 800 prej tyre ishin hebrenj. Ata u urdhëruan t’i hiqnin këpucët dhe u qëlluan pranë lumit, në mënyrë që trupat e tyre të binin në ujë… … Keep Reading

1 90 91 92 93 94 98
Go to Top