Letërsi/Përkthim/Tharm

FUND DHE FILLIM-Wislawa Szymborska-Nobel 1996

FUND DHE FILLIM-Wislawa Szymborska-Nobel 1996 Mbas çdo lufte duhet që dikush të pastrojë. Sepse sadopak rregull nuk mund të vihet vetvetiu. Duhet që dikush të shtyjë gërmadhat deri në anë të rrugëve, që të mund të kalojnë qerret me kufoma. Duhet që dikush të zhytet në kërrlë e në hirna, në sustat e kanapeve, në… … Keep Reading

Letërsi

Deleuze për Kafka-n

Deleuze për Kafka-n 1.”Letër babait”. Ka një keqkuptim të madh të psikaanalizës rreth saj. Qëllimi i saj është të arrihet një zmadhim i fotos, një zmadhim që të shkojë gjer në absurd. Fotoja e babait, e tejmasëshme, do të projektohet mbi hartën gjeografike, historike dhe politike të botës, për të mbuluar rajone të gjera… kemi… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Gjëra të vogla-Raymond Carver

Raymond Carver Në agun e asaj dite, moti ndërroi dhe bora po shkrihej në ujin e ndotur. Fjollat e borës binin nga dritarja e vogël me pamje nga oborri i pasmë sa një bojë njeriu e lartë. Makinat kalonin përmes llucës në rrugën jashtë, ku po binte errësira. Po errej dhe brenda po errësohej. Ai… … Keep Reading

Letërsi

DUKE LËVDUAR ROMANIN [1]/Carlos Fuentes

Te Don Kishoti, ka shkruar Dostojevski, e vërteta është shpëtuar nga një gënjeshtër     Carlos Fuentes Para pak kohe, Akademia Norvegjeze u bëri këtë pyetje njëqind shkrimtarëve të botës:«Cili është, sipas jush, romani më i mirë i të gjitha kohëve?» Pesëdhjetë prej tyre u përgjigjën: Don Kishoti i Cervantes-it. Një rezultat i tillë ngre pyetjen interesante nëse… … Keep Reading

Në kohërat e kolerës

Plani satanik i Hitlerit për të vrarë Winston Churchill me një kuti me çokollata!

Roli i Lord Rothschild në zbulimin planit Gjatë Luftës së Dytë Botërore planet e fshehta të asgjësimit të liderëve të palëve ndërluftuese ishin shumë. Disa prej tyre ishin jashtëzakonisht të rrezikshmëm, por kishte edhe plane fantastike si ai i Hitlerit, të vrasë Winston Churchill me një çokollatë. Churchill, nëpërmjet mesazheve të tij në radio për… … Keep Reading

Letërsi

Pse shkruaj?-Granit Zela

Granit Zela Qysh në Ungjillin simbas Shën Gjonit është ligjëruar se “Në fillim ishte Fjala”. Në diskurse jashtëletrare kjo thënie pahëson peshën që duhet të ketë letërsia në jetën e njeriut, ndërkohë që e përdorur në diskurse letrare më duket se më së shumti përdoret për të shenjuar bash natyrën e artit. Xhozef Konradi thotë… … Keep Reading

Tirana Review

Fredi – poeti që trishtohej nga stinët/Nuhi Sadiku

Itaka e Rreshpes është rrugë me gjemba, shtruar nga të tjerët, që çon në portat e zvetënimit.   Nuhi Sadiku Një gjë duhet të pajtohemi të gjithë: Frederik Rreshpja, nëse nuk është poeti më i madh, është poeti më autentik i poezisë shqipe. Me të ndodhi revolucion i madh në ligjërimin poetik brenda poezisë, duke… … Keep Reading

1 37 38 39 40 41 83
Go to Top