Kinema

Një poet në kinema (PJESA IV)/Andrei Tarkovsky

A e njeh varfërinë? Fëmijëria ime kaq qenë shumë e varfër. Unë jam rritur në kohë të vështira dhe e njoh varfërinë shumë mirë. Isha me të vërtetë shumë i uritur. Kur nuk ka shpresë për një copë bukë ditën tjetër është diçka tmerrësisht poshtëruese. Por kjo të mëson se si të jesh i dhëmbshur… … Keep Reading

Pikturë

Pikaso dhe Dora Maar («Gruaja që qan»)/Luan Rama

Luan Rama Dora Maar, një nga muzat e mëdha të Pikasos hyri në jetën e artistit të madh duke lënë gjurmë të veçanta në krijimtarinë e tij të viteve ‘30-‘50, shumë më tepër se gratë e tjera të mjeshtrit të madh. Nga të dashurat e para Eve et Fernande, nga Ollga, gruaja e tij ruse… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Poezi nga Tasos Livadhitis

Poezi nga Tasos Livadhitis Por tani, s’jemi vetëm ne të dy në dashurinë tonë. Brenda dashurisë sonë, mamaja ime e vdekur ngjitet në një kodër të bardhë dhe mbledh në përparësen e saj gjithë rrezet e mëngjesit brenda dashurisë sonë këndojnë serenata gjithë fëmijët e vrarë të mëhallës brenda dashurisë sonë gjithë vajzat e vyshkura… … Keep Reading

Letërsi

Truri i dashuruar/Helen Fisher

 Sikur dikush të jetë me kamping në trurin tuaj! Helen Fisher Helen Fisher (1945) është antropologe amerikane, e cila merret me studimin e dallimeve gjinore dhe evolimin e emocioneve njerëzore. Ajo është e mirënjohur si eksperte e dashurisë romantike. Unë dhe kolegët e mi, Art Aron dhe Lucy Brown, dhe të tjerë, skanuam trurin e… … Keep Reading

Letërsi

Kërkohet një vrasës-Liridon Mulaj

Liridon Mulaj Nisur nga gjendja jonë lind një dëshirë e imët, si një vegim bosh strukur brenda nesh që edhe ata të vuajnë paksa për ne. Ta ndiejnë mungesën tonë siç ne e ndiejmë të tyren. Ose një tjetër thelb nisur nga marrëzia që përmbys gjithçka. Të ikurit në botën tjetër mbase qeshin me ne… … Keep Reading

Biseda/Teatër

Unë jam njeri “arrogant”, dua të shpëtoj botën/Bisedë me aktoren, regjisoren dhe përkthyesen Aurora Sahatçi

Aurora Sahatçi jeton prej vitesh në Milano. Ёshtë aktore, regjisore, përkthyese, madje vitet e fundit ka themeluar dhe një kompani teatrale të sajën. Më datë 1-2-3 Nëntor, 2018, në orën 21.00, dhe më datë 4 Nëntor, 2018, në orën 16.15, në Teatro Studio Frigia Cinque, Milano (Rruga Frigia, 5) do të jetë premiera e shfaqjes… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Poezi vertikale-Roberto Juarroz

Poezi vertikale-Roberto Juarroz   Jemi kopja e një teksti që kurrë s’do të hidhet në të pastër. Me fjalë të fshira, të përsëritura, të shkruara keq e madje edhe me gabime ortografike. Me fjalë që presin, siç presin gjithë fjalët, por këtu të braktisura, dyfish të braktisura mes kufijsh të çrregullt dhe të ngurtë. E… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Tek Ura e Dragotit/Kujtim Drishti

Kujtim Drishti Ai pinte cigare dhe tregonte me zë të butë. Kishte shoqëruar në vitet 80-të një grup të çuditshëm turistësh italianë në Shqipëri. E filloi kështu rrëfimin: – Kur kaluan kufirin dhe u futën në tokën tonë ne u habitëm. Asnjë grua midis tyre. Asnjë vajzë. Shkurt, grupi i tyre nuk ndriste… – Sa… … Keep Reading

1 63 64 65 66 67 86
Go to Top