VAJZA QË E MBIJETOI MASAKRËN-Xhevdet Bajraj

in Letërsi/Tharm by

VAJZA QË E MBIJETOI MASAKRËN-Xhevdet Bajraj

 

Ajo vajza që i mbijetoi masakrës
tashmë është rritur
është bërë grua e nënë
Zemra i bëhet mal
kur i sheh dy vajzat e saj
duke lozur me kukulla

Edhe ajo ende e ruan kukullën e saj
që e kishte humbur një këmbë
kur eksplodoi bomba në afërsi të tyre

Loz me të
kur nuk e sheh askush
kur do të qajë
për njerëzit që i humbi atë ditë.

1 Comment

 1. Neviana Shehi

  HISTORI ME UJQ

  S’di përse sytë e mi
  më shkuan tek ta menjëherë
  dhe s’di përse u drodha

  Isha kthyer nga një vizitë e gjatë
  dhe interesante në Alpe
  dhe isha kaq e mbushur me pamje
  e sërish prania e tyre më joshi

  Sytë e njeriut tërhiqen nga enigmat
  dhe e kanë në gjak kureshtjen
  dhe s’mund të ndodhte ndryshe

  Pesë lëkura ujqish pranë e pranë
  mbërthyer në një mur
  gjashtë vëllezër ujq
  dhe të gjashtë me lëkura të murme

  Është një moment kur pyetjet shtrohen vetiu
  pa i lënë radhë njëra tjetrës
  si kishin mbërritur këtu
  dhe përse i kishin vrarë?

  Ata që e dinin historinë e gjashtë ujqërve
  na e pasqyruan në stile të ndryshme narrative
  duke u kujdesur të ruanin të njëjtin subjekt

  Ata ishin gjashtë vëllezër ujq
  të parritur mirë
  të ngecur për vdekje
  në të njëjtin kafaz

  Në kohën e rënies së madhe të ortekëve
  kujdestari i tyre vdiq
  duke i lënë të braktisur me ditë të tëra
  përballë vetmisë së bardhë
  dhe urisë së zezë

  Përtej gardhit kalonin sorkadhe
  dhe derra të egër
  tre ditë me radhë ulëritën e ulëritën
  nga tmerri dhe uria
  e zgjidhje s’vinte

  Atëherë nisën t’i suleshin njëri tjetrit
  ujku më i fuqishëm ju sul vëllait
  më pak të fuqishëm
  duke e copëtuar pamëshirë
  të tjerët që vetëm këtë prisnin
  bënë të njëjtën gjë
  duke e çuar kështu
  gjer në fund narracionin

  Historitë me ujq të uritur
  zgjidhjet i kanë gjithmonë
  brenda vetes…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latest from Letërsi

Go to Top