Letërsi/Tharm

Genesis-Eleana Zhako

Genesis-Eleana Zhako Kur të linda pandeha se të kisha lindur më parë, ose që të lindja vazhdimisht, që të mbartja në gjithë jetët e shkuara, në qumështin mëkues të nënës sime ishe ti, në shtratin metalik të një mëme tjetër, asaj që e thërrisnim Nënëmadhe, ishe ti; kur përpiqesha të ngrohja shputat e ftohta, përmes… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim

Nga “Miti i Sizifit” tek absurdi dhe revolta/Luan Rama

Luan Rama Vitet 1938-1942 janë vitet më prodhimtare dhe vendimtare të gjithë veprës së Kamysë, pasi pikërisht në këto vite ai shkroi tre veprat e tij madhore: “I huaji”, “Miti i Sizifit” dhe dramën “Caligula”, ose siç thonë kritikët “Tre absurdët”. Ai në fakt kishte dëshirë të kalonte nga eséja filozofike, në romane apo drama,… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Shqiponja-Frederik Rreshpja

Shqiponja-Frederik Rreshpja Një avion ikën diku dhe zogu suprem Vështron me përbuzje shpirtin prej duralumini Që rënkon nga një dhembje metalike. Qetësohu avion i lashtë i rapsodive! Është ndarja njerëzore që ulërin qiejve. Ndjekur nga kavaleria e shirave. … Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Për M./Bertold Brecht

Për M./Bertold Brecht Natën që ti s’erdhe s’më zuri gjumi por vajta tek dera shumë herë dhe binte shi, ndaj hyra sërish. S’e dija asokohe: ndërsa tani e di: ajo natë qe si gjithë netët në vijim, ti më s’erdhe dhe unë flija dhe thuajse më s’prisja por shkoja shpesh tek dera se atje binte… … Keep Reading

Pikturë

A është ky art? Shkon në gjykatë/Laurie Schneider Adams

Laurie Schneider Adams Gjyqi për Han van Meegeren, nuk ishte vetëm për mashtrimin dhe falsifikimin; ai ngriti gjithashtu shqetësimin mbi vështirësitë për të përcaktuar se çfarë është art – apo të paktën se çfarë është art i mirë. Dy raste të tjera të famshme gjyqi, të vërtitura rreth aspekteve të tjera të kësaj pyetjeje se… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Poezi Vertikale-Roberto Juarroz

Poezi Vertikale-Roberto Juarroz 52 Sot nuk bëra asgjë. Por brenda meje u bënë shumë gjëra.   Zogj që nuk ekzistojnë gjetën folenë e tyre. Hije që ndoshta ekzistojnë gjetën trupat e tyre. Fjalë që ekzistojnë rifituan heshtjen e tyre.   Të mos bërit asgjë e shpëton ndonjëherë ekuilibrin e botës, duke vendosur diçka që peshon… … Keep Reading

Kinema

Një poet në kinema (PJESA IV)/Andrei Tarkovsky

A e njeh varfërinë? Fëmijëria ime kaq qenë shumë e varfër. Unë jam rritur në kohë të vështira dhe e njoh varfërinë shumë mirë. Isha me të vërtetë shumë i uritur. Kur nuk ka shpresë për një copë bukë ditën tjetër është diçka tmerrësisht poshtëruese. Por kjo të mëson se si të jesh i dhëmbshur… … Keep Reading

Pikturë

Pikaso dhe Dora Maar («Gruaja që qan»)/Luan Rama

Luan Rama Dora Maar, një nga muzat e mëdha të Pikasos hyri në jetën e artistit të madh duke lënë gjurmë të veçanta në krijimtarinë e tij të viteve ‘30-‘50, shumë më tepër se gratë e tjera të mjeshtrit të madh. Nga të dashurat e para Eve et Fernande, nga Ollga, gruaja e tij ruse… … Keep Reading

1 59 60 61 62 63 83
Go to Top