Pikturë

Giacometti: “Ah ky Paris i pafundmë!”-Luan Rama

Luan Rama  Shtëpia e Giacometti-t në lagjen time ka vizitorë të rrallë. Një shtëpi e ulët njëkatëshe me një oborr të vogël gjithnjë të gjelbëruar, me atë portë druri dhe karrigen e tij, pallton, dyshekun dhe cigaren e fundit. Një thjeshtësi jete, strehe e rruge që i dha frymë piktorit të ri zviceran Alberto Giacometti,… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

NJI POETI TË SOTËM-Martin Camaj

NJI POETI TË SOTËM-Martin Camaj Rruga jote â e mirë: Parkat janë fytyrat ma të shëmtueme të miteve klasike. Ti nuk shkrove për to, por për rrasa guri e ballë njerzorë me rrudha shumë e për dashuninë. Vargjet tua janë për t’i lexue në heshtje e jo para mikrofonit si të çetës së poetëve tjerë,… … Keep Reading

Letërsi

Elyar, poeti i dashurisë dhe i lirisë-Luan Rama

Luan Rama Sapo kisha filluar studimet në vitin e parë të universitetit për gazetari, kur në Bibliotekën Kombëtare, duke kërkuar disa libra poetikë, të cilët më pëlqenin në veçanti, më ra në duar dhe një botim i «Pleiade» në frëngjisht me gjithë veprën e Paul Eluard-it, (Pol Elyarit). Për herë të parë pas disa poezive… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

PRES-MARIO BENEDETI

PRES-MARIO BENEDETI (Montevideo, 1920 – 2009) Të pres kur nata të ketë aguar, psherëtima shpresash të copëtuara. Nuk besoj se do të vish, e di, e di se s’do të vish. E di se largësia të lëndon, e di se netët më të ftohta janë, e di se tanimë ti nuk je. Mendoj se di… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Fragment nga romani “Pavdekesia”/Milan Kundera

Milan Kundera – Ju e dini Johan, – thotë Hemingueji, – as unë s’u kam shpëtuar pretencave të tilla të vazhdueshme. Në vend që të lexojnë librat e mi, ata shkruajnë libra rreth meje. Thonë se s’i doja gratë e mia. Se s’jam marrë mjaftueshëm me djalin. Se i kam thyer turinjtë një kritku. Se… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

CTAVIO PAZ DHE ELENA GARRO: NJË HISTORI E HIDHUR  

Ajo është një feministe që jetoi nën tiraninë jo vetëm të Oktavio Paz-it, por edhe të një klike intelektualësh të cilët e konsideronin vetëm si grua apo ish-grua të dikujt. Ka një mit rreth martesës së poetit meksikan Octavio Paz, nobelist i vitit 1990, dhe shkrimtares së shquar meksikane Elena Garro. Kjo martesë ka ngelur… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Iluzion-Liridon Mulaj

Iluzion-Liridon Mulaj Mbi kreshtat e botës gjenden majat e zbardhura, të pashkelura. Dhe mbi suprina të rrëshqitshme, hapat nuk ndjekin askënd. Dita fillon e mbaron, por mendimi zgjatet, e çdo zgjatim i tepërt, është kthim tek e vjetra. Hidhu mbi iluzione, e në mos gjetsh asnjë imazh për të qenë, krijoje. Braktisi të gjithë e… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Një jetë e çuar dëm-Ervin Nezha

Ervin Nezha Tërë jetën e tij të shkurtër Adil Aga e kaloi si sejmen i Shuko Beut. I ati, një bakall i pangopur që zhvaste mallra nga fshatarët me gjithfarë dredhish, për t’i shitur më pas sa frëngu pulën, e kishte pajtuar të birin që trembëdhjetë vjeç lopçar në sarajet e beut. Nga kjo ujdi… … Keep Reading

1 58 59 60 61 62 83
Go to Top