Meqë ra fjala

A keni një përkufizim për dashurinë?-Ester Perel

Pyetjes: “A keni një përkufizim për dashurinë?”, në një intervistë të fundit në ‘The New Yorker”, Ester Perel, psikoterapeute, i përgjigjet: “Është një folje. Kjo është gjëja e parë që më vjen në mendje. Është një angazhim aktiv i të gjitha llojeve të ndjenjave – ato pozitive, primitive, po dhe ato të neveritshme apo të… … Keep Reading

Denonco plagjiaturën

Një denoncim për portalet që vjedhin shkrime nga defekt-teknik.com

Më datë 1 Dhjetor 2018, ora 12.45, publikova një shkrim me disa përshtypje të miat rreth fotografisë së një vogëlusheje siriane. Shkrimi titullohej: “Fotografi i tha të bënte një përpjekje të buzëqeshte”. Shkrimin tim e gjeni këtu: http://defekt-teknik.com/fotografi-i-tha-te-bente-nje-perpjekje-te-buzeqeshte/ Ato ditë, një portal me emrin ALSATM, e vodhi shkrimin tim, i hoqi autorësinë time Arlinda Guma,… … Keep Reading

Feminizëm

Radikalizimi i selfie-t/ India Ennenga

Ndoshta ne nuk e dimë kë duam për audiencë. Ndoshta selfie-t tregojnë atë që ndodh atëherë kur një shoqëri dërgon një mesazh dhe nuk ka aty asnjë që ta dëgjojë. Ashtu si transmetimi ndëryjor i radios “Një përgjigje e thjeshtë ndaj një mesazhi thelbësor”, i cili dërgon frikën njerëzore për shkatërrimin e mjedisit të Tokës… … Keep Reading

Letërsi

JETA ËSHTË TJETËRKUND-Milan Kundera

Pasthënie për botimet amerikane, italiane dhe gjermane të romanit.  Milan Kundera “Jeta është tjetërkund” është një referencë e fjalisë së famshme të Rimbaud-it. André Breton-i e citon në përfundim të Manifestit të mbirealizmit. Në Paris, në Maj të vitit 1968, studentët e shkruan si një parullë mbi muret e Sorbonës. Por titulli origjinal i romanit ishte Koha… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

LOJË E ÇUDITSHME – Flurans Ilia

Flurans Ilia Nata i mbathi rrobat e aktrimit. Dita e falënderoi që erdhi. Ja behu ora e ndërrimit të roleve. Ora e shtegtimit të ëndrrës së ditës nëpër natë. Ora zvarranike e kapërcimit të rrugëve dhe semaforëve të përskuqur të Unazës së Qytetit, qarkuar si gjarpër rreth një oazi ku Nata i buzëqesh simotrës së… … Keep Reading

Letërsi

Ja pse zoti Faulkner merr Çmimin Nobel për Letërsinë – Gustaf Hellström – anëtar i Akademisë Suedeze (1950)

Gustaf Hellström William Faulkner është më së pari një shkrimtar krahinor, andaj dhe duke i qenë i tillë, hera herës i ndërmend lexuesit suedez dy prej romancierëve tanë më të rëndësishëm, Selma Lagerlöf-in and Hjalmar Bergman-in. Värmland-i i Folknerit është pjesa veriore e shtetit të Misisipit dhe Vadköping-i i tij quhet Xheferson. Paralelizmi mes tij… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Sheila-Anita Zela

Anita Zela Nuk kam menduar kurrë të mbaj qen. I dua kafshët, por prania e një qeni më është dukur gjithnjë si prova e pakundërshtueshme e vetmisë. Derisa u shpërngula në Greenstone. Luizën e njoha që ditën e parë. Erdhi afër fugonit që po shkarkonte gjërat e mia dhe më zgjati dorën. – Unë jam… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim

Një nga letrat e fundit të Kafka-s për Milena-n

Franz Kafka «Është pak a shumë kështu: Unë, kafsha e pyllit, isha atëherë në pyll, dergjesha diku, në një gropë gjithë llucë (llucë nga shkaku i pranisë sime, kuptohet); por, ja, të pashë në lirinë që ta jep e përjashtmja, si gjënë më të mrekullueshme që kam parë ndonjëherë, i harrova të gjitha, harrova vetveten… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim

BRUNANBURH, 937 T.Z- JORGE LUIS BORGES

BRUNANBURH, 937 T.Z- JORGE LUIS BORGES S’ke askënd në krah. Mbrëmë vrava një burrë në betejë. Qe trim e shtatëlartë, prej lozës së qëruar të Anlafit, Shpata i përshkoi gjoksin, pak më të majtë. U përpëlit përtokë dhe u bë shujtë për korbat. Më kot do ta presësh, o grua që s’të njoh. Nuk do… … Keep Reading

1 56 57 58 59 60 83
Go to Top