Letërsi

Pritja-Anita Zela

Anita Zela Përroi që është në fund të parkut, matanë rrugës, kishte ngrirë i gjithë. Akulli nuk zbardhte vetëm mbi të, por edhe mes drurëve me pllaka në forma të ndryshme. Nuk kishte asnjë pellg, vetëm akull ngado ku ktheje kokën. Hapat e mi bënin një zhurmë kërcëllitëse si dhëmbët nga të ftohtët. Ecja ngadalë.… … Keep Reading

Pikturë

Stratioti Mërkur Bua Shpata në penelin e Lorenzo Lotto-s/Luan Rama

Luan Rama Fytyra e vetme e Mërkur Bua Shpatës, por dhe e rrallë ndër stratiotët shqiptarë të shekullit XVI,[1] qëndron sot ballë nesh, shfaqur kështu pas thuajse pesë shekujsh, duke kapërcyer nëpër mjegullat e historisë. Eshtë një portret i fuqishëm e njëkohësisht melankolik, me një tis të lehtë trishti, çka në fillim studiuesit dhe historianët… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim

Fjetja-Raymond Carver

Fjetja-Raymond Carver Ai fjeti me kokën mbi pëllëmbë. Mbi një gur. Në këmbë. Mbi këmbët e tjetërkujt. Ai fjeti nëpër autobusë, trena, nëpër avionë. Fjeti në krye të detyrës Fjeti në anë të rrugës. Fjeti mbi një thes me mollë Ai fjeti brenda WC-së me pagesë. Brenda një plevice. Në pallatin e sporteve. Fjeti në… … Keep Reading

Çmimet Kombëtare të Letërsisë si kulmi i marrëzisë/Granit Zela

Dhe bash këtu qëndron edhe ironia e fundit e kortezhit të ceremonive zyrtare të këtij çmimi, thuajse të gjithë protagonistët e tij, personalitete të letrave të cilët kanë qenë anëtarë të jurisë së këtij konkursi, kanë qenë fitues të çmimeve të këtij konkursi, apo, në fillim kanë qenë denoncues të tij, më pas fitues, ose… … Keep Reading

Letërsi/Libraria në rrugën 84

Autorët shqiptarë që nuk promovohen i gërmojmë si urithët/Rozi Hysuka

Libraria në rrugën 84 “Libraria në rrugën 84” do të jetë një rubrikë e re në defekt-teknik.com, ku librarë të ndryshëm të Tiranës do të pyeten për problemet me librin, parë nga këndvështrimi i tyre si kontakues të drejtperdrejtë me lexuesin. Rozi Hysuka e Librari Ikra-s në Bulevardin Gjergj Fishta përgjigjet keshtu: Arlinda Guma: Si reagojnë… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

MOSHA E QENIT APO DITËLINDJA-Martin Camaj

MOSHA E QENIT APO DITËLINDJA-Martin Camaj Kremtuem gjith natën i ri e i vjetër kohën që vdiq e vrame në mue. E thanë: askush s’do të lypi gjak për të. Ajo nuk ishte festë, por drekë! Në mëngjes mbas dere qentë me sy keqardhës e të butë nuk pritshin eshtna, por mue me u nisë… … Keep Reading

Letërsi

Oscar Wilde-Franco Marenco

Franco Marenco Jeta dhe vepra Për Oskar Uajldin, sikurse i pëlqente ta përsëriste shpesh dhe sikundër e dimë të gjithë, jeta ka qenë më e gjallë dhe ka pasur më tepër rëndësi se veprat që shkruheshin nga pena e tij. Ndaj dhe fjala «Jetë», në këtë rast, shkruhet me J të madhe, Jeta si vepër… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim

Treni i varrosur- ROBERT BLY

Treni i varrosur- ROBERT BLY   Tregomë mbi trenin që njerëzit thonë se u varros Nga orteku … ishte kohë dëbore? Ishte Në Kolorado, dhe askush nuk e pa ndodhinë As tymin e motorit kacavjerrur përpjetë Shpërthim ciflash zjarri dhe zhurmë motori Atje ishin të gjithë ata që patën lexuar diçka Nga Thoreau, apo Henry… … Keep Reading

1 55 56 57 58 59 83
Go to Top