Tag archive

Perktheu Bajram Karabolli - page 3

Letërsi/Përkthim/Tharm

PANIK I ATYPËRATYSHËM-IVAN EGÜEZ

IVAN EGÜEZ Ekuador, 1944 Sot në mëngjes, unë e Klaudia, si përherë, u nisëm për në punë, me makinën që prindërit e mi na patën dhuruar, këtu e dhjetë vjet të shkuara, me rastin e martesës sonë. Duke ecur, befas, ndjeva se pranë pedales ndodhej një send. Një portofol?! Një?… Papritur, u kujtova se mbrëmë,… Keep Reading

Letërsi/Tharm

VJENA DHE HIJA E NJË GRUAJE-Roberto Bolanjo

Roberto Bolanjo Udhëtoj në linjën ajrore të  ish-pilotit Nikki Lauda, natën e kaloj në një hotel ku kanë fjetur Max Brod dhe Franz Kafka dhe takoj shkrimtaren meksikane Karmen Bujosa (Carmen Bullosa). E gjitha kjo në një qytet të bukur dhe të kulturuar, me shëtitore në brigjet e Danubit. Nuk di të them se ç’gjë… Keep Reading

Letërsi

NJË RRËFIMTAR NË BOTËN E VET/Roberto Bolanjo

 Roberto Bolanjo Shpesh kuzhina ime letrare është një dhomë e zbrazët, ku nuk ka as dritare. Sigurisht mua do të më pëlqente që ajo të kishte diçka: një llambë, disa libra, një aromë të lehtë guximi; ama e vërteta është se nuk ka asgjë. Megjithatë, nganjëherë, kur jam viktimë e sulmeve të pafrenueshme të optimizmit… Keep Reading

Letërsi/Tharm

PËR TË ZBAVITUR SHEFIN E MËRZITUR/SERGIO RAMÍREZ

SERGIO RAMÍREZ Nikaragua, 1942 Një ditë, vartësit, civilë dhe ushtarakë, po festonin ditëlindjen e shefit të madh, në një nga çifligjet e shumta që ai zotëronte përballë detit. Ndërkohë që hanin e pinin, duke ngritur dolli dhe duke mbajtur fjalime plot lëvdata, të gjithë e ndien thellë se shefi nuk ishte në qejf. Prandaj, secili… Keep Reading

Letërsi

ROBERTO BOLAÑO: FJALA E MBAJTUR NË KARAKAS (VENEZUELË) ME RASTIN E MARRJES SË ÇMIMIT “ROMULO GALLEGOS”

ROBERTO BOLAÑO* Gjithmonë e kam pasur problem Venezuelën. Problemi me të ka qenë qysh në fëmini, për shkak të edukimit tim rrëmujë. Problem i vogël, por gjithsesi problem. Thelbi i këtij problemi është i natyrës verbale dhe gjeografike. Gjithashtu, ka mundësi të jetë edhe për një lloj disleksie timen të padiagnostikuar. Me këtë nuk dua… Keep Reading

Letërsi

BORGES HAPI CA DYER MAGJIKE NË MENDJEN TIME/SALMAN RUSHDIE

SALMAN RUSHDIE Në historinë e njerëzimit, e shenjta ka qenë gjithmonë një mënyrë për të heshtur njerëzit. E shenjta do të thotë: “Ne e tregojmë historinë, jo ju”. Dhe nga ideja e së shenjtës vijnë inkuizicionet, ajatollahët dhe të gjitha ato gjëra. Toka nën këmbët tuaja është një roman i parespektueshëm sepse privilegjon fjalën e… Keep Reading

Letërsi

ÇFARË THONË SHKRIMTARËT

Mendoj se fraza “leximi i detyrueshëm” është një marrëzi; leximi nuk duhet të jetë i detyrueshëm. Është njësoj si të thuash kënaqësi e detyrueshme. Por a ka kënaqësi të detyrueshme? Kënaqësia është diçka që kërkohet. Apo lumturi e detyrueshme! Ne lumturinë gjithashtu e kërkojmë. Unë kam qenë profesor i letërsisë angleze për njëzet vjet në… Keep Reading

Letërsi

PËR PROCESIN E KRIJIMTARISË LETRARE

Çfarë thonë shkrimtarët për shkrimin… “Vargu i parë i një poezie është një fajkua që nuk e lë të iki prenë e tij.” GABRIEL PREIL “Të shkruarit nuk është produkt vetëm i magjisë, por edhe i këmbënguljes.” RICHARD NORTH PATTERSON “Fjalët janë droga më e fuqishme që ka shpikur njerëzimi.” RUDYARD KIPLING “Për mua, kënaqësia… Keep Reading

1 2 3 4 5 9
Go to Top