BARAZPESHË-HILDE DOMIN

BARAZPESHË-HILDE DOMIN                                     Kalojmë seicili për vete në shtekun e ngushtë mbi krenat e të vdekunve – pathuej pa ankth – në taktin e zemrës së vet sikur të ishim të mbrojtun përderisa dashunia s’rresht.   Kështu kalojmë ndër flutura dhe zogj në barazpeshë të mahnitun drejt nadjes së kunorëve të lisave – të gjelbër,… … Keep Reading

Letërsi

Hygo, republikani dhe dashnori i madh-Luan Rama

Luan Rama Në fillim ishte Të mjerët, (Les Misérables), pastaj Shën Mëria e Parisit, (Notre Dame de Paris), më vonë ne lexuam Viti 93 dhe Njeriu që qesh, e kështu me radhë. Në botën tonë të adoleshencës, personazhet e shkrimtarit Viktor Hygo, (Victor Hugo), shtoheshin parreshtur dhe ngjizeshin në imagjinatën tonë për të mbetur të… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

NË TRE OSE KATËR VETË NË NJË DHOMË- Yehuda Amichai

NË TRE OSE KATËR VETË NË NJË DHOMË- Yehuda Amichai   Në tre ose katër vetë në një dhomë gjithmonë është një, dritares qëndruar. Padrejtësitë, i detyruar të vërejë nëpër tela me gjemba, zjarret në kodër. Dhe njerëzit e mbetur, mbrëmjes sjellë në shtëpi, si një kusur i vogël.   Në tre ose katër vetë… … Keep Reading

Pikturë

Historia e një pikture që luftoi fashizmin

“Unë kam besuar gjithmonë dhe ende besoj se artistët që jetojnë dhe punojnë për vlerat shpirtërore nuk mund dhe nuk duhet të qëndrojnë indiferentë në një konflikt në të cilin vlerat më të larta të njerëzimit dhe qytetërimit janë në rrezik.”-Pablo Picasso  Guernika – Pablo Picasso (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia) Më 26… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

DHE KËSHTU TI E GJEN VETEN- Yehuda Amichai

DHE KËSHTU TI E GJEN VETEN- Yehuda Amichai   Dhe kështu ti e gjen veten gjithnjë duke qëndruar midis të shumëlëvduarës panoramë dhe atij që e çmon dhe ua shpjegon atë atyre që përreth tij qëndrojnë në një rreth të entuziazmuar.   Ti nuk përzihesh më. Dhe fjalët, të pakuptimta për ty, përsëri janë larguar… … Keep Reading

Letërsi

Një bisedë e shkuar me Ernesto Sabaton-LuanRama

“Nëna ime ishte shqiptare dhe fliste shqip. Ajo ishte si një perëndi për mua… Në Shqipëri do të kem rastin të njoh vëndin e parardhësve të mi. Jam shumë i prekur nga ftesa që më është bërë”- Ernesto Sabato. Luan Rama Ernesto Sabato, shkrimtari i shquar argjentinas dhe ndër më të mëdhenjtë e kontinentit latino-amerikan… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

I shuajnë dritat zanat-Natasha Lako

I shuajnë dritat zanat-Natasha Lako   I shuajnë dritat zanat, por unë do të hyj aty ku nuk ka vend, poza është teatrale, koka ka kallëp. Kapitulli i dytë ka një kapërcim, poza pohohet në trupin e përgjimeve. Edhe në rrugët e Azisë kam qënë, por ç’është kjo hata, bota tani pi sisë, në pozën… … Keep Reading

1 51 52 53 54 55 86
Go to Top