Letërsi/Tharm

Gjoni i madh III-Erjon Papagjoni

Gjoni i madh-Erjon Papagjoni Si çdo të diel, Mamuthi ngarkoi tre mushkat me dru, por ndryshe nga gjithë të dielat e tjera mori rrugicën që të zbriste në sheshin e rrëmujshëm në qendër të fshatit. Përkohësisht tregu ishte zhvendosur aty pasi në tregun e lagjes së tij kishte patur shkarje dheu. Në sheshin ku zhvillohej… … Keep Reading

Meqë ra fjala

A KE GUXIM TA PROVOSH?-Skye C. Cleary

Përse dashurojmë? – Një kërkim filozofik nga Skye C. Cleary              TED-ED Ah, dashuri romantike… e bukur, helmuese, zemërthyese, takim shpirtërash, dhe shpesh të gjitha në të njëjtën kohë. Përse zgjedhim që të vendosim veten në një varësi të tillë emocionale? A i jep dashuria kuptim jetës tonë, apo ajo… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Pastel-Frederik Rreshpja

Pastel-Frederik Rreshpja Ra një sorkadhe me kryqin e një vetëtime te koka. Dalëngadalë u tret te qimiteri i shirave. Vijnë dimrat dhe hanë stinët Vetëm një dhembje klith ende mbi shkëmbinjtë. … Keep Reading

Kronikë nga Dogville

Një Mbrëmje Zbulimesh/Edlira Aleksi Bragjini

Nga Manuali i Emigrantit Edlira Aleksi Bragjini Ishte mbrëmja e prezantimit të modelit “Wraith”, të Rolls Royce, një mbremje galá për të cilën siç morëm vesh më vonë, ishin harxhuar rreth $100,000. Përmes xhamave të lartë të sallonit të madh të kompanisë dritë-hijet e rrugës binin mbi hollin e gjerë që ishte përmbytur me njerëz… … Keep Reading

Pikturë

VAJZA ME VËTH PERLE/MONA LIZA E VERIUT

Përse është kaq magjepsëse kjo pikturë?-James Earle TED-ED, 2016 A është ajo duke u kthyer nga ne apo larg nesh? Askush nuk bie dakord mbi këtë. Ajo është subjekti mistreioz i mjeshtrit holandez Johannes Vermeer “Vajza me vëth perle”, një pikturë të cilës shpesh i referohen si “Mona Liza e Veriut”. Duke qenë pjesë e… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Pa më thuaj, ç’është një poet!-Alain Bosquet

Pa më thuaj, ç’është një poet!-Alain Bosquet – Pa më thuaj, ç’është një poet! – Pa më thuaj, ç’duhet një poet? – Ai i zëvendëson qentë me likornat*. – Pa më thuaj, a nuk paska talente të tjerë? – Ai u çon ëndrrën atyre që nuk guxojnë të ëndërrojnë. – Thuaj pra, a ka ndonjë vlerë kjo? – Kur do, ai… … Keep Reading

Si i financoi dhe mashtroi CIA shkrimtarët më të mirë të viteve 900/Giuseppe Porrovecchio

Ishte Kongresi për Liritë Kulturore, i cili në vitin 1963, me urdhër të CIA-s organizoi një fushatë sekrete kundër Pablo Nerudës, në mënyrë që ai të mos ta merrte Çmimin Nobel (dhënë më vonë në vitin 1971) dhe kundër Alberto Moravia-s, pasi të dy këto personalitete ishin shprehur publikisht në favor të njëfarë vlere të… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Gjoni i madh II /Erjon Papagjoni

Erjon Papagjoni Sikur dikush të kishte hedhur në mes të kurorës farën e një bime gjigante, njerëzit lulëzuan dhe nisën t’u kacavirren maleve krah për krah me shpellat ku banonin dikur shqiponjat, aq sa kishte vende të atilla ku veç pak hapa i ndanin strehët e dikurshme të shqiponjave nga ato të njerëzve. Sa shtëpi… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim

Shtëpia e huaj-Janis Ricos

Shtëpia e huaj-Janis Ricos Ndryshkur porta e hekurt e kopshtit. Bimët kacavjerrëse e kanë mbytur gjer sipër. Të zotët mungojnë prej vitesh, ndoshta dhe kanë vdekur. Ai ka ditë tashmë që i vërtitet kësaj shtëpie sikur kërkon të zbulojë ndonjë të fshehtë, sikur dëshiron të hyjë e të hetojë në brendësi. Një mbrëmje i ra… … Keep Reading

1 48 49 50 51 52 66
Go to Top