Letërsi/Tharm

Tek Ura e Dragotit/Kujtim Drishti

Kujtim Drishti Ai pinte cigare dhe tregonte me zë të butë. Kishte shoqëruar në vitet 80-të një grup të çuditshëm turistësh italianë në Shqipëri. E filloi kështu rrëfimin: – Kur kaluan kufirin dhe u futën në tokën tonë ne u habitëm. Asnjë grua midis tyre. Asnjë vajzë. Shkurt, grupi i tyre nuk ndriste… – Sa… … Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

Frika jonë për të rënë në dashuri/Slavoj Zizek

Slavoj Zizek Dashuria… ndryshimi i dashurisë nga ajo mënyra e mirë dhe e vjetër, që sipas mendimit tim është gjithnjë edhe më e rrallë, në atë që është sot, dashuria si një takim. Kjo është arsyeja përse në gjuhën angleze, por gjithashtu edhe në disa gjuhë të tjera ku jo të gjitha janë si frengjishtja,… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Lamtumirë pranverore-Eleana Zhako

Lamtumirë pranverore-Eleana Zhako   Maria ndërroi jetë. Dua të besoj, që e shtynte çdo javë vdekjen e saj, me zotimin se do të shkoja ta shihja, në pallatin tonë të vjetër, në të njëjtin kat që ndanim për shtatë vite radhazi, sëbashku.   Maria ndërroi jetë fillim marsi. Nuk arriti të shihte pranverën belge, degët… … Keep Reading

Pikturë

E VARUR NGA ARTI (VI)-Peggy Guggenheim

PJESA VI – MUZEU – VENECIE, 1947-1979 Nuk ka jetë normale. Këtu çdo gjë dhe çdo njeri pluskon. Kjo është një cilësi thelbësore e Venecias. Refelektimet janë si pikturat, më të bukura se çdonjëra prej tyre e pikturuar nga mjeshtrat më të mëdhenj. Venecia ishte më të vërtetë një vend kalimi dhe kështu që, për… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Poezi Vertikale-Roberto Juarroz

Poezi Vertikale-Roberto Juarroz 17 Duhet të biem dhe s’mund të zgjedhim ku. Por ekziston një formë e erës mes flokëve, një pushim i çastshëm i goditjes, një kënd i krahut që mund ta përthyejmë ndërsa biem.   Është thjesht caku i një shenje, skaji i pamenduar i një mendimi. Por mjafton për të shmangur thellësinë… … Keep Reading

Kinema

Takim me Woody Allen-Një dokumentar nga Godard

“Takim me Woody Allen” titullohet ky dokumentar nga Godard kushtuar Woody Allen-it, i ndërtuar i gjithi mbi një intervistë. Dokumentari zëvendësoi konferencat tradicionale të shtypit me rastin e premierës së filmit të Allen-it “Hannah and her sisters” në festivalin e Kanës. Midis të tjerash në këtë dokumentar të bën përshtypje pjesa ku Allen-i thotë se… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Gjoni i madh VI-Erjon Papagjoni

Erjon Papagjoni Dy javë më vonë, pesë ditë pasi ishin kthyer nga ekspedita e radhës në ujërat e lumit përtej kurorës së maleve, të shtatë vëllezërit e të çnderuarës trokitën në derën e shtëpisë njëkatëshe në anën tjetër të Luginës, për të vënë në vend nderin e çjerrë të së motrës. Në të vërtetë ishin… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Copëz-ZAN PERRION

ZAN PERRION “Të gjithë burrave u tërheq vëmendjen një femër e zjarrtë që hyn në një sallë. Por, kur në sallë hyn një femër e bukur, u tërheq vëmendjen të gjitha grave (dhe pak burrave). Gratë, në mënyrë të fshehtë, admirojnë femrat e bukura. Nuk ka admirues më të mëdhenj se gratë ndaj femrave të… … Keep Reading

1 46 47 48 49 50 68
Go to Top