Letërsi/Përkthim/Tharm

Kleopatra-MARIO BENEDETTI

MARIO BENEDETTI  (Montevideo, 1920 – 2009) Duke qenë e vetmja femër midis gjashtë vëllezërve, më mbanin si ujët e paktë në familje. Vëllezërit më kishin (ende më kanë) të shtrenjtë, veç më bezdisnin shumë me ato shakatë e tyre të rënda mbi veçoritë e gjendjes sime femërore. Shkëmbenin qyfyre me njëri-tjetrin duke më shpotitur mua,… … Keep Reading

Kinema

Një poet në kinema (PJESA II)/Andrei Tarkovsky

Një poet në kinema (PJESA II)/Andrei Tarkovsky Filmi yt “Fëmijëria e Ivanit”, shkaktoi shumë debate të dhunshme midis kritikëve. Pas kaq shumë vitesh çfarë mendon ti për këtë?  Debati u drejtua kryesisht nga Sartri dhe Moravia. Moravia më kritikoi, ndërsa Sartri më mbrojti. Unë e lexova artikullin e Moravias me shumë interes. Ai e copëtoi… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Gjithmonë-Frederik Rreshpja

Gjithmonë-Frederik Rreshpja Është gjithmonë një trëndafil, ndoshta edhe prej reje, ose i bërë nga zëri im. Është gjithmonë një yll që fle e gdhihet te dritarja ime Dhe një zog që ikën nga kafazi i qiellit, Është edhe hija jote ngjyrëgri që lulëzon. Hija jote gjithmonë më ka kujtuar Ngjyrën e aeroporteve braktisur nga avionët.… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Gjoni i madh IV-Erjon Papagjoni

Erjon Papagjoni Heroit tonë nuk i hahej e nuk i pihej, nuk i flihej. Diçka i shtrëngonte kokën, gjoksin, shpatullat, e mundonte dhe s’e linte të flinte. Kishte raste që dilte natën në pyll dhe ecte tutje-tëhu, duke trazuar flokët me të dyja duart, si një somnambul nën pushtetin e ëndrrave të tij. Iu shfaqën… … Keep Reading

Pikturë

E varur nga arti- PJESA IV/PEGGY GUGGENHEIM

PJESA IV – KOHA E LUFTËS – PARIS 1939 – 1941  BBC 2015 Intervistuesja: Pastaj kur filloi lufta, ti u largove nga Londra. Peggy: Unë u dërgova në Paris që të mblidhja pikturat e renditura në listën që më kishte përgatitur Herbert Read-i. Gjatë muajit të parë të luftës, u përpoqa që të blija një… … Keep Reading

Letërsi/Përkthim

Gjithçka është gati-Alain Bosquet

Gjithçka është gati-Alain Bosquet Besoj se gjithçka është gati. Muret e paradhomës me gëlqere i leva. Telefonin e shkëputa. Dhe shportën e boshatisa: letra dashurie, romane të braktisura fatura… Thirra ca miq e u thashë: Merrini ju lutem; gramafonin, disqet, abazhuret. Fëmijëve që kalonin u hodha nga ballkoni poemat e mia të fundit. Njëri nga… … Keep Reading

Kinema/Letërsi

Një poet në kinema/Andrei Tarkovsky-(PJESA I)

Një poet në kinema/Andrei Tarkovsky Çfarë do të preferoje, një djalë apo një vajzë?… T’u plotësohen ëndërrat e tyre të vërteta që t’u besojnë atyre, dhe që të mund të qeshin me pasionet e tyre dhe mbi të gjitha të kenë besim te vetja dhe që të jenë të pambrojtur si fëmijë sepse dobësia është… … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Fëmijëri-Frederik Rreshpja

Fëmijëri-Frederik Rreshpja Çeli trëndafili i kuq te porta në mëngjes, Si vetëtimë. Erdhi dikur një vajzë me shall të kuq e trokiti te porta. Tani nuk jam më i ri dhe ngjyrat i ngatërroj, Ndoshta ky është një trëndafil i bardhë, Ndofta ky është një trëndafil blu. Megjithatë e di: erdhi një trëndafil me shall,… … Keep Reading

1 47 48 49 50 51 66
Go to Top