Letërsi

Paul Valéry/Ligjëratë në Pen Club

I konsideroj Greqinë dhe Romën si kombe thjesht pak më tepër larg nesh se të tjerët. Homeri është vetëm disa miliona kilometra larg prej këtej. Le ta falim, nga ky shkak, që nuk ndodhet sonte mes nesh. Paul Valéry/Ligjëratë në Pen Club … Nuk kisha asnjë dijeni, deri para pak ditësh, për ekzistencën e Pen Klubit.… … Keep Reading

Letërsi

Këtu mund të shkarkoni librat “Triologjia e Shkodrës” dhe “Antipoezi” të shkrimtarit Gazmend Krasniqi

Këtu mund të shkarkoni librat “Triologjia e Shkodrës” dhe “Antipoezi” të shkrimtarit Gazmend Krasniqi: ANTIPOEZI   TRILOGJIA E SHKODRËS  Ndërsa këtu mund të lexoni një ese të  tij, publikuar në Revistën “Palimpsest”: SI U SHKRUA NJË TRILOGJI Gazmend Krasniqi      Çfarë do të thotë për ju të shkruash një roman në kohën tonë, kur kemi një kujtim… … Keep Reading

Letërsi

SODITJE I-Alket Çani

SODITJE I-Alket Çani Ata që janë larg na vijnë rrallë edhe në ëndrra, Hapin dyer, numërojnë shkallë, lënë rrangulla fjalësh dhe ikin, Pa ndonjë hartë në duar, përmes frakturave të ajrit. Por koha rrjedh gjer në thelbet e gjërave Jo duke lënë gjurmë por duke bërë; dhe nata Çliron nga flatrat e mbyllura britmën e lagësht… … Keep Reading

Letërsi

Si e ndryshoi Raymond Carver artin e rrëfimit

Për çfarë flasim kur flasim për dashurinë? Shkruar nga: Mattia Madonia Përktheu: Arlinda Guma Marrë nga: The Vision Është viti 1990 dhe në aeroportin e Romës, regjisori Robert Altman sapo ka marrë avionin për në Shtetet e Bashkuara të Amerikës pas dështimit të projektit të tij për të xhiruar një film për Rossellini-n, të cilin… … Keep Reading

A(rt)ktivizëm

Marksizmi kulturor-Jason Wilson

Një teori përbashkuese për të djathtët që vdesin të luajnë rolin e viktimës Shkruar nga: Jason Wilson Përktheu: Frenklin Elini  Marrë nga:“The Guardian” Lufta kulturore që përshkon debatet aktuale midis krahëve të djathtë dhe të majtë të politikës i ka fillimet e saj në teorinë idioteske të “marksizmit kulturor”. Çfarë kanë të përbashkët gazetari australian Nick… … Keep Reading

Letërsi

KUJTIMET E SHMEDIT-Woody Allen

Woody Allen Fluksi me sa duket i pashtershëm i letërsisë mbi Rajhun III  vazhdon me ritëm të plotë me botimin e afërt të Kujtimeve të Fridrih Shmedit. Shmed, berberi më i famshëm i Gjermanisë në kohën e luftës, shërbeu në funksionin e floktarit të Hitlerit dhe të shumë funksionarëve të tjerë të lartë të qeverisë,… … Keep Reading

Letërsi

Ti do të ecësh në diell-Requiem për Jamarbër Markon/Luan Rama

Ti erdhe Me vdekjen karficë në gjoksin e frymëmarrjes Dhe u largove Me sy jeshilë Që gëlltitën luftën time të humbur… Jamarbër Marko     Luan Rama Sapo mora vesh ikjen tënde, m’u kujtuan menjëherë fjalët e fundit të Rimbaud, (Rembosë), kur në shtratin e vdekjes i kishte thënë të motrës: “Unë do të shkoj… … Keep Reading

Të huajt-Rose Ausländer/Përkthyer nga Hans-Joachim Lanksch

Të huajt-Rose Ausländer   Anija jonë pa flamur nuk i përket asnjë vendi e s’mbërrin gjëkundi   Qytetarë ujërash ne lundrojmë drejt ditës drejt natës   dhenë e vegojmë në lëpeth fata-morganën tonë dhé valësh   Ngahera shohim ëndrra një anije lëviz në drejtim të kundërt   e zgjohemi fillikat vetëm me erë   Përktheu:… … Keep Reading

1 41 42 43 44 45 83
Go to Top