Category archive

Tharm - page 43

Letërsi/Tharm

Genesis-Eleana Zhako

Genesis-Eleana Zhako   Kur të linda pandeha se të kisha lindur më parë, ose që të lindja vazhdimisht, që të mbartja në gjithë jetët e shkuara, në qumështin mëkues të nënës sime ishe ti, në shtratin metalik të një mëme tjetër, asaj që e thërrisnim Nënëmadhe, ishe ti; kur përpiqesha të ngrohja shputat e ftohta,… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Shqiponja-Frederik Rreshpja

Shqiponja-Frederik Rreshpja Një avion ikën diku dhe zogu suprem Vështron me përbuzje shpirtin prej duralumini Që rënkon nga një dhembje metalike. Qetësohu avion i lashtë i rapsodive! Është ndarja njerëzore që ulërin qiejve. Ndjekur nga kavaleria e shirave. Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Për M./Bertold Brecht

Për M./Bertold Brecht Natën që ti s’erdhe s’më zuri gjumi por vajta tek dera shumë herë dhe binte shi, ndaj hyra sërish. S’e dija asokohe: ndërsa tani e di: ajo natë qe si gjithë netët në vijim, ti më s’erdhe dhe unë flija dhe thuajse më s’prisja por shkoja shpesh tek dera se atje binte… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Poezi Vertikale-Roberto Juarroz

Poezi Vertikale-Roberto Juarroz 52 Sot nuk bëra asgjë. Por brenda meje u bënë shumë gjëra.   Zogj që nuk ekzistojnë gjetën folenë e tyre. Hije që ndoshta ekzistojnë gjetën trupat e tyre. Fjalë që ekzistojnë rifituan heshtjen e tyre.   Të mos bërit asgjë e shpëton ndonjëherë ekuilibrin e botës, duke vendosur diçka që peshon… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Poezi nga Tasos Livadhitis

Poezi nga Tasos Livadhitis Por tani, s’jemi vetëm ne të dy në dashurinë tonë. Brenda dashurisë sonë, mamaja ime e vdekur ngjitet në një kodër të bardhë dhe mbledh në përparësen e saj gjithë rrezet e mëngjesit brenda dashurisë sonë këndojnë serenata gjithë fëmijët e vrarë të mëhallës brenda dashurisë sonë gjithë vajzat e vyshkura… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Poezi vertikale-Roberto Juarroz

Poezi vertikale-Roberto Juarroz   Jemi kopja e një teksti që kurrë s’do të hidhet në të pastër. Me fjalë të fshira, të përsëritura, të shkruara keq e madje edhe me gabime ortografike. Me fjalë që presin, siç presin gjithë fjalët, por këtu të braktisura, dyfish të braktisura mes kufijsh të çrregullt dhe të ngurtë. E… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Tek Ura e Dragotit/Kujtim Drishti

Kujtim Drishti Ai pinte cigare dhe tregonte me zë të butë. Kishte shoqëruar në vitet 80-të një grup të çuditshëm turistësh italianë në Shqipëri. E filloi kështu rrëfimin: – Kur kaluan kufirin dhe u futën në tokën tonë ne u habitëm. Asnjë grua midis tyre. Asnjë vajzë. Shkurt, grupi i tyre nuk ndriste… – Sa… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Lamtumirë pranverore-Eleana Zhako

Lamtumirë pranverore-Eleana Zhako   Maria ndërroi jetë. Dua të besoj, që e shtynte çdo javë vdekjen e saj, me zotimin se do të shkoja ta shihja, në pallatin tonë të vjetër, në të njëjtin kat që ndanim për shtatë vite radhazi, sëbashku.   Maria ndërroi jetë fillim marsi. Nuk arriti të shihte pranverën belge, degët… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Poezi Vertikale-Roberto Juarroz

Poezi Vertikale-Roberto Juarroz 17 Duhet të biem dhe s’mund të zgjedhim ku. Por ekziston një formë e erës mes flokëve, një pushim i çastshëm i goditjes, një kënd i krahut që mund ta përthyejmë ndërsa biem.   Është thjesht caku i një shenje, skaji i pamenduar i një mendimi. Por mjafton për të shmangur thellësinë… Keep Reading

1 41 42 43 44 45 50
Go to Top