Category archive

Tharm - page 45

Para Ligjit/Franz Kafka

Franz Kafka Para Ligjit është një derëtar. Atij i drejtohet një fshatar, i cili do të hyjë te Ligji. Por derëtari i thotë se tani për tani nuk mund ta lërë të hyjë. Njeriu mendohet, pastaj e pyet nëse mund të hyjë më vonë. “Ndoshta”, i përgjigjet derëtari, “por jo tani”. Derëtari tërhiqet anash; meqë… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Pyetjet-Bertold Brecht

Pyetjet-Bertold Brecht Shkruamë çfarë ke veshur. A je ngrohtë? Shkruamë si po fle. A është shtrati i butë? Shkruamë qysh po dukesh. A je e njëjta? Shkruamë çka të mungon. A është krahu im? Kallzomë: a po të lënë vetëm? A mund t’ia dalësh? Cili do jetë hapi i tyre i radhës? Çfarë po bën?… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Këngë për një Grua – Yehuda Amichai

Këngë për një Grua- Yehuda Amichai 1. Trupi yt është i bardhë si ajo rëra ku fëmijët s’kanë luajtur kurrë sytë e tu të bukur e të trishtë si lule të vizatuara në një libër shkollor flokët e tu tek varen dredha-dredha si tymi prej flijimit që ofroi Kaini: duhet ta vras tim vëlla im… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Pusho, mos fol!-Aziz Nesin

Pusho, mos fol!-Aziz Nesin Pusho, mos fol, Qepe gojën Hesht, më në fund. Nëse fjala është argjend, Flori është heshtja. Të parat fjalë që dëgjova fëmijë, Qaja, qeshja, lozja, më thoshin: Hesht ! Në shkollë, më fshehën gjysmën e të vërtetës, Më thoshin: ç’të rreh ty. Hesht! Më puthte vajza e parë që dashurova dhe… Keep Reading

Letërsi/Tharm

ARTI DHE GRATË JANË FAJTORË TË MËDHENJ…/Rudina Çupi

ARTI DHE GRATË JANË FAJTORË TË MËDHENJ…/Rudina Çupi   Një komentues futbolli ligjëron si poet.   E bënë dhe artin të përdorshëm!!! Fundja, të rriturit këtë dinë të bëjnë me gjërat e çmuara: i zaptojnë. Le që, pse t’i gjykojmë ndoshta  është më i vlefshëm një Nobel të këndohet nën dush… Ja, nis e këndo!  … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Short-Linda Agolli

Short-Linda Agolli   Vitin e parë u deshëm Të dytin u urryem Të tretin qëndruam të shihnim gabimet Të katërtin vit u deshëm për herë të parë. Vitet e tjera mjekuam plagët Futur në lëkurën e njëri tjetrit … Pastaj Erdh’ vdekja dhe u hakmorr Që e shpërfillëm … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Antony-Ardita Jatru

Antony-Ardita Jatru   Antony,  mos vdis kësaj vjeshte se ky pikëllim i kuqërremtë i natyrës duhet ndjerë në asht dhe muzgun kur ngjit fytyrën qelqeve me brymë. Eh, dhe liqenin e hirtë e të heshtur pa një shpend. Por asnjë vjeshtë nuk është njësoj as dashuritë. Pa gjak Antony… pa gjak e do kjo jetë.… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Dordolecët-Rozafa Shpuza

Me nji asimetri t’lavdërueshme vuna dordolecë n’arën e dashnive të pamujtuna, asi dordolecësh me krahë të hapun si përqafime imagjinare. Për me dallue shpinat e lamtumirave u vizatova me qymyr dy kryqe në ballë. Mandej, ju vesha tesha stinesh t’pabinduna, sa me hamendesue dallnyshet n’acar e me i buzëqeshë luledillit n’mesnatë. Çizme shinash vjeshtakë u… Keep Reading

Go to Top