Tag archive

Yehuda Amichai

Letërsi/Përkthim/Tharm

Si u krijua një flamur?-YEHUDA AMICHAI

Si u krijua një flamur?- Yehuda Amichai   E zëmë se në fillim qe diçka e plotë që u shqye më pas në dy pjesë, të dyja të mëdha sa duhej për dy ushtri armike. Ose, edhe pëlhura e ronitur me vija e një poltrone plazhi të braktisur në kopshtin e vogël të fëmijërisë sime, që… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Tjetër gjë qenkësh fëmija-Yehuda Amichai

Tjetër gjë qenkësh fëmija-Yehuda Amichai   Tjetër gjë qenkësh fëmija Zgjohet një pasdite dhe menjëherë është plot fjalë, menjëherë plot cicërima, menjëherë i ngrohtë, dritë, errësirë menjëherë. Një fëmijë qenka Jobi*. Bastet mbi të janë vënë ndërkaq, por ai nuk e di. Ai e gërvisht trupin për të luajtur. Asgjë nuk i lëndon akoma. Po… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Yehuda Amichaï – Koha

Yehuda Amichaï – Koha   26 Ky kopsht me rrëfimin tënd brenda. “I rrënuar nga dashuria”, më the dhe një mori gjërash të tjera që i kam harruar. Më kujtohen gjethet tashmë të nxira, sipër, dhe fjalët, poshtë, ende në dritë. Diku një dritare ku ai që e hap nuk është i njëjti që e… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Dy këngë në ranishtën e Cesaresë-Yehuda Amichai

Dy këngë në ranishtën e Cesaresë-Yehuda Amichai   I. Detin e mirëmban kripa. Jerusalemin e mirëmban thatësia. Po ne ku do të shkojmë vallë? tash, në muzgun e paepur, e të zgjedhim. S’ka rëndësi ç’do të bëjmë, a si do të rrojmë, na duhet të zgjedhim jetën ëndrrat e të cilës lëndojnë më pak për… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Dashuri e parë-Yehuda Amichai

Dashuri e parë-Yehuda Amichai   As që të vija re kur ti më doje. Të ndërrova me një tjetër, porsi Isaku, për një nuhatje, për një shije dhe oreks për mish, për një aromë trualli, një shtëpi dhe ca zheg. I kam harruar fjalët e të vetmes letër që të kam shkruar. Mbaj mend veç… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Dhomë në Gjermani-Yehuda Amichai

Dhomë në Gjermani-Yehuda Amichai   Reshje. Shiu përherë bie nga e shkuara në të ardhme. Ashtu si fjalët. Trinia e Shenjtë rri faqe meje në dhomë: Krisht, mirëdita, i vdekur në Jerusalem, ashtu si unë do thosha. Pallto të hedhura përmbi varëse, u flas si të ishin njerëz. Mbi gjithë atë tryezë të drunjtë vera… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Trupat e njerëzve-Yehuda Amichai

Trupat e njerëzve- Yehuda Amichaï   Trupat e njerëzve janë të ndryshëm midis tyre por shpirtrat i kanë të mbushur me të njëjtin frut shkëlqyes si aeroportet. Kështu mos më jep shpirtin tënd, jepmë trupin që kurrë nuk do t’ia gjej fundin, qypin jepmë dhe jo brendinë e tij. Ji me mua nëpër aeroporte aty… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Mbaji mend-Yehuda Amichai

Mbaji mend-Yehuda Amichai   Mbaji mend ca vogëlsira. Mbaje mend si vishet njeriu që ti do, në mënyrë që një ditë, pasi ta kesh humbur, të dish të thuash se ç’rroba mbante, xhaketën kadife, shapkën e bardhë. Mbaji mend ca vogëlsira. Se nuk kanë fytyrë dhe shpirti u rri strukur, e dënesa e tyre i… Keep Reading

Go to Top