Tag archive

Përktheu: Nilda Baxha

Letërsi/Përkthim/Tharm

SEKRETI SESI T’I BËSH GJËMBAT MIQ-Menelaos Ludermis

Menelaos Ludermis Jeta është një bletë, thonë.Thonë… më një fjalë; me thumb dhe me mjaltë.Por ti… nëse je bletërritës i mirë, i heq thumbin dhe i ha mjaltin. Në se nuk di, i ha thumbin dhe i hedh poshtë mjaltin…Njohuri të cekëta. ”Bletërritës” u thënçin.Jo mor mik! Askush nuk është bletërritës. Të gjithë jemi njerëz. Njerëz… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

LUMTURIA FSHIHET TEK THJESHTËSIA-Odiseas Elitis

LUMTURIA FSHIHET TEK THJESHTËSIA-Odiseas Elitis   Mund të jem i lumtur me gjërat më të thjeshtadhe me më të voglat…Dhe me të përditshmet e së përditshmes.Më mjafton që javët kanëtë Diela.Më mjafton që vitet kanëKrishtlindjet në fund.Që dimrat kanë shtëpi prej gurinë ditët me dëborë.Që di të zbuloj jeshilllëqet e fshehura mes shkurreve. Më mjafton që më duan… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

NUMRI SHUMES-Kiki Dhimula

NUMRI SHUMES-Kiki Dhimula Dashuria, emër, kryefjalë, aq shumë kryefjalë; numri njëjës, as gjinia femërore, as ajo mashkullore, gjinia e së pambrojturës.  Në numrin shumës  të pambrojturat dashuri.  Frika, emër, kryefjalë,  në fillim numri njëjës  më pas numri shumës;  frikërat.  Frikërat, qysh sot e përgjithmonë.  Kujtesa, kryefjala e trishtimeve,  numri njëjës,  vetëm numri njëjës  dhe nuk… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

KUR VDES MBRETI-Kostas Varnalis

KUR VDES MBRETI-Kostas Varnalis Kur vdes mbreti, mos u gëzo  o popull. Mos thuaj se do të jetë më i mirë i riu  nga i vjetri. Mos thuaj se do të jetë më i mirë biri nga i ati.  Vetëm atëherë të gëzosh: kur do të jetë  i fundit.  Përktheu: Nilda Baxha Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

BURIMI-Miltos Sahturis

BURIMI-Miltos Sahturis   Hëna ime e vdekur  ja, dil sërish. Dua të shikoj të kuqërremtën tënde.  Nuk digjeshe sonte,  ndriçoje, fytyrën e trembur  dua të të shoh  tani, sërish dhe sërish. Atëherë  gjithë trupi im ishte  një plagë.   Hënë,  një plagë  që ndriçon  errësirën e natës.  Hëna ime e vdekur, dua të shoh të kuqërremtën… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

KTHIMI I NOSTALGJISË-Miltos Sahturis

KTHIMI I NOSTALGJISË-Miltos Sahturis   Gruaja u zhvesh dhe  u shtri  në krevat  një puthje vinte e ikte  në dysheme  një figurë e egër filloi të shfaqej në tavan  një zog i varur në mur u mbyt  dhe u shua  një qiri i kthyer ra  përtokë  diku jashtë të shtëna u dëgjuan  dhe hapa të… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

ÇFARË ËSHTË DASHURIA-Menelaos Ludermis

Menelaos Ludermis Kur dikush ka uri, e di mirë pasi i thërret stomaku. Po të kesh ftohtë, gjithashtu. Por nëse dashuron, si do ta kuptosh përse dashuron? Çfarë është dashuria?Dikush u përpoq të thotë diçka, por preferoi të heshtte. Tha se ishte njësoj si flaka, por është… tha një tjetër, si freskia, një zë i… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

KUR MBRËMJA BIE-NAPOLEON LAPATHIOTIS

KUR MBRËMJA BIE-NAPOLEON LAPATHIOTIS Kur mbrëmja bie, brenda meje zgjohet e shkuara,zgjohet ngadalë, si muzikë e vdekurqyshkur,si muzikë që humbi dhe që kaq shumëe dua,dhe sërish vijnë tek unë, magjikë, tëpashpresë,pasione, ankesa të vjetra, zëranostalgjikë,fjalë të thella e të paharruara, gjithsesitë harruara,të çuditshme, dashuri të zjarrta,të largëtasi flakët e agimitqë ngrihen tek unë!Një burim i atëhershëm,… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

QENDRA E BOTËS-Niko Kazanxaqi

Niko Kazanxaqi “Ajo që ka rëndësi, biri im, nuk është t’i vish vërdallë botës, por të vish rreth e rrotull qendrës së botës.”– Përse udhëton, – më pyeti një plak me shami të bardhë në kokë.– Të shoh botën.– Por atë mund  shikosh dhe në vendin tënd.– Por dua të shoh gjithë botën… Atëherë plaku… Keep Reading

1 2 3
Go to Top