Fshati norvegjez, i cili ka më shumë libra se sa banorë

in Meqë ra fjala by

Mundal: Fshati norvegjez, i cili ka më shumë libra se sa banorë.

Mundal në Norvegji nuk është rajoni më i populluar në vend, por në qoftë se jeni mik i librit, gjëja e vetme e sigurt është që kurrë nuk do të mërziteni aty.

Sipas Travel + Leisure, Mundal është shtëpia e më shumë librave se sa banorëve, një tipar që e dallon nga të gjitha rajonet e tjera të vendit (dhe jo vetëm). Madje, ka fituar titullin “Fshati norvegjez i librave”.

Mundal është i vogël, ka vetëm 280 banorë, por ka një koleksion mbresëlënës librash të përdorur, me pothuajse 150.000 tituj të shpërndarë nëpër rrugët dhe dyqanet e fshatit. Pra, librat nuk kufizohen vetëm në libraritë e shumta; mund t’i gjeni në stacione të braktisura, dyqane ushqimesh, në postë madje dhe në skelë, ku presin anijen.

Mundal filloi të mbushë raftet me libra në vitin 1995. Nëse do mund të vendosnim në një rresht të gjitha bibliotekat që disponon në total zona, do të mbulonin mbi 2.5 milje distancë.

I arritshëm vetëm nga deti deri në mesin e viteve ’90, Mundal është një nga vendet më të izoluara libërdashës në Tokë. Edhe pse është shumë e vështirë për të gjetur një suvenir nga zona, pasi të tillë dyqane janë të hapura për vizitorët vetëm gjatë muajve të ngrohtë të Majit deri në Shtator.

Përktheu: Shpendi Shakaj

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latest from Meqë ra fjala

Go to Top