Tag archive

Përktheu: Shpendi Shakaj

Vetëm në Rusi i kushtojnë rëndësi të madhe poezisë: vrasin njerëz për të/Osip Mandelstam

A ka ndonjë vend tjetër ku poezia është një motiv kaq i zakonshëm për të vrarë? Osip Mandelstam Osip Emilievich Mandelstam ishte poet dhe eseist rus me origjinë polako-hebreje. Ai ishte bashkëshorti i Nadezhda Mandelstam-it dhe një nga anëtarët e shquar të “shkollës akmeiste” poetike. U arrestua nga regjimi stalinist në vitet 1930 për një… Keep Reading

A(rt)ktivizëm

Si e gjeti në Aushvic lirinë brenda vetes psikologia Dr. Eger

Në pranverën e vitit 1944 isha gjashtëmbëdhjetë vjeç dhe jetoja me prindërit dhe dy motrat e mia më të mëdha në Kasa, Hungari. Shenjat e luftës dhe të paragjykimeve ishin gjithandej rreth nesh: Yjet e verdhë që mbanim në palltot tona. Nazistët hungarezë që kishin pushtuar banesën tonë të vjetër. Lajmet nga frontet e luftës… Keep Reading

Letërsi

Dashuria e paplotësuar e Mayakovsky-t, i cili i dërgonte lule të dashurës së tij, madje shumë vite pas vdekjes së tij

Vladimir Mayakovsky ishte shkrimtar dhe poet rus. Shkroi poezi për shoqërinë sovjetike dhe luftërat e kohës së tij. Gjatë aventurave të tij të ndryshme, përjetoi një histori dashurie dhe për shkak të një gjesti shumë romantik u bë i njohur ndërkombëtarisht. Ai ishte me origjinë nga Ukraina por u lind në Gjeorgji. Gjithmonë dilte kundër… Keep Reading

Në kohërat e kolerës

E dashura hebreje e Musolinit, e cila i mësoi se çfarë do të thoshte nacionalizëm. “Nëna e fashizmit”, Margherita Sarfatti, e cila i dha Duçes sfondin e nevojshëm ideologjik të hiperpatriotizmit.

Të gjithë në Itali duan ta harrojnë gruan “tjetër” të Musolinit: fashistët sepse ajo ishte hebreje dhe demokratët sepse ishte fashiste. Sarfatti, megjithatë, ishte shumë më tepër se një lidhje jashtëmartesore e Duçes, ajo ishte mësuesja e tij ideologjike, njeriu që shkruante fjalimet e tij dhe që krijoi profilin e udhëheqësit të madh. Por përsëri… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Kinema

Kinematografia dhe historia: “The Sorrow and the Pity” (1969), nga Marcel Ophuls, një nga dokumentarët më demaskues për Luftën e Dytë Botërore në historinë e kinemasë

Marcel Ophuls, djali i regjisorit të madh Max Ophuls, e ripërcaktoi në mënyrë kinematografike Holokaustin përmes procesit pastrues të zbulimit të madh. Ai shkaktoi tronditje për sa i përket pushtimit të dhimbshëm nazist të Francës, duke ekspozuar bashkëpunimin e vendasve me pushtuesit dhe duke i kthyer ata në xhelatë dhe tradhtarë. Një komb i fshehtë… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Atdheu -Warsan Shire.

Atdheu -Warsan Shire   Askush nuk e lë atdheun e tij,vetëm nëse atdheu është goja e një peshkaqeni… Vrapon drejt kufirit dhe shehgjithë qytetin duke vrapuar dhe ai… gjithashtu…Fqinjët vrapojnë më shpejt se ti dhe miku yt,ai që të puthte pas fabrikës së vjetër, tani mban një armë më të madhe se trupi i tij…Zjarr… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Marshi i Oqeanit-Yannis Ritsos

Marshi i Oqeanit-Yannis Ritsos Kopshtin e kishim buzë detitnëpër dritare rrëshqiste Diellidhe nëna ulurnë stolin e ulëtqëndiste fushat e pranverësme pragjet e hapura të shtëpive të bardhame ëndrrat e lejlekëve në çatinë me kashtëshkruar në të kaltrën e tejdukshme. Ti nuk kishe ardhur ende.Shikoja perëndimin dhe të pashënjë shkëlqim rozë në flokë. Mamaja më mbante… Keep Reading

Kinema

Filmi “Kumbari” dhe shkrimtari që u kërcënua se do t’i thyenin këmbët

Mafiozët vendosën kushte të rrepta për ta lejuar filmin “Kumbari”. Karakteri i “kumbarit” u bazua në nënën e shkrimtarit Mario Puzo, i cili mori kërcënime se do t’i thyenin këmbët. Një familjeje mafioze italiane, që jeton në Amerikë, është objekt i filmit “Kumbari”. Vito Corleone, i ashtuquajturi “Kumbari” dhe kryetari i familjes, emigroi nga Italia… Keep Reading

1 2 3 4
Go to Top