Tag archive

Perktheu Bajram Karabolli

ÇFARË THONË SHKRIMTARËT

Mendoj se fraza “leximi i detyrueshëm” është një marrëzi; leximi nuk duhet të jetë i detyrueshëm. Është njësoj si të thuash kënaqësi e detyrueshme. Por a ka kënaqësi të detyrueshme? Kënaqësia është diçka që kërkohet. Apo lumturi e detyrueshme! Ne lumturinë gjithashtu e kërkojmë. Unë kam qenë profesor i letërsisë angleze për njëzet vjet në… Keep Reading

Letërsi

PËR PROCESIN E KRIJIMTARISË LETRARE

Çfarë thonë shkrimtarët për shkrimin… “Vargu i parë i një poezie është një fajkua që nuk e lë të iki prenë e tij.” GABRIEL PREIL “Të shkruarit nuk është produkt vetëm i magjisë, por edhe i këmbënguljes.” RICHARD NORTH PATTERSON “Fjalët janë droga më e fuqishme që ka shpikur njerëzimi.” RUDYARD KIPLING “Për mua, kënaqësia… Keep Reading

Letërsi

VETËTIMA QESHJESH TË PËRFLAKTA-VÍCTOR HURTADO OVIEDO

VÍCTOR HURTADO OVIEDO Peru, 1951 Thëniet e Aristotelit na vërtiten si këngë. Një nga ato thotë se qenia njerëzore është e vetmja qenie që qesh. Fransua Rabële hodhi një ide edhe më të mirë: “E qeshura është vetëm e njeriut”. E qeshura ka vibruar edhe në letërsi. Disa poetë e kanë krahasuar të qeshurën e… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

PËR MË SHUMË SIGURI-MARIO MELÉNDEZ

PËR MË SHUMË SIGURI-MARIO MELÉNDEZ   Ejani të shihni poezinë time nuk është bërë me material të lehtë, mrekullisht ka për ta duruar dimrin dhe gjatë verës ka për t´i freskuar mendjet dhe trupat. Trarë të fortë ka midis vargjeve, fjalët e mia mbështeten në pajandra Dhe që shiu të mos hyjë brenda mbi çati… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

RAPORT MBI TË VERBRIT-ERNESTO SABATO

ERNESTO SABATO XXXVI Ndërkohë që ecja përpara, ajo dritëza sikur shtohej, derisa kuptova se shpella, ku besova se ndodhesha, në të vërtetë qenkësh një amfiteatër i mrekullueshëm, i cili ngrihej mbi një rrafshulët madhështore, të larë nga një lumineshencë e kuqërremtë dhe ngjyrë manushaqe. Kur dola nga amfiteatri në një hapësirë të mjaftueshme për të… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

TË VARFËR-EDUARDO GALEANO

TË VARFËR-EDUARDO GALEANO   (Montevideo, 1940 – 2015)   Të varfër, të varfër të vërtetë janë ata që nuk kanë kohë për të humbur kohë. Të varfër, të varfër të vërtetë janë ata që nuk kanë heshtje dhe nuk e blejnë dot atë. Të varfër, të varfër të vërtetë janë ata që kanë këmbë, por… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

SISTEMI/1-EDUARDO GALEANO

SISTEMI/1-EDUARDO GALEANO   Funksionarët nuk funksionojnë. Politikanët flasin, por nuk thonë gjë. Votuesit votojnë, por nuk zgjedhin. Në shkolla mësohet për të mos ditur. Gjyqtarët dënojnë viktimat. Ushtarakët luftojnë kundër bashkatdhetarëve të tyre. Policia nuk lufton krimet, sepse është e angazhuar për t’i bërë ato. Falimentimi po shoqërizohet, fitimi po privatizohet. Më e lirë është… Keep Reading

Letërsi/Tharm

NJË PRITJE E GJATË-MAX AUB

MAX AUB Meksikë, 1903 – 1972 Bënte një i ftohtë i lemerishëm. Kishim lënë të takoheshim në shtatë e një çerek, tek kryqëzohet Rruga Ventusiano Karranca me Huan de Letran. Nuk jam nga ata njerëzit e palogjikshëm që e respektojnë me përpikëri orarin, duke e përnderuar si të qenkësh një perëndi e pazakontë. E kuptoj… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

NËSE DONI TË BËHENI DEPUTET-ROBERTO ARLT

ROBERTO ARLT Argjentinë, 1900 – 1942 Në qoftë se doni të bëheni deputet, mos përrallisni për shtimin e prodhimit të panxharit të sheqerit, të karburanteve, të grurit; mos flisni për tatimin mbi të ardhurat; mos u betoni për besnikëri ndaj Kushtetutës dhe Atdheut, mos dërdëllisni për mbrojtjen e interesave të punëtorëve, të nëpunësve, të fëmijëve.… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

NATA E KËRSHËNDELLAVE-EDUARDO GALEANO

EDUARDO GALEANO Montevideo, 1940 – 2015   Fernando Silva drejton spitalin e fëmijëve në Managua. Në prag të Kërshëndellave qëndroi në spital deri vonë. Ndërkohë që Fernandoja vendosi të shkonte në shtëpi po dëgjoheshin të shtënat e fishekzjarrëve dhe qielli po ndriçohej me xixëllimat e tyre. Në shtëpi e prisnin për të festuar së bashku.… Keep Reading

1 2 3 6
Go to Top