Tag archive

Perktheu Arber Zaimi

Fragment nga libri “When We Cease to Understand the World”/ Benjamín Labatut

Benjamín Labatut Në një analizë mjekësore në prag të Gjyqeve të Nurembergut, doktorët vunë re se thonjtë e këmbëve dhe duarve të Hermann Göringut kishin një ngjyrë të kuqe gjak, pasojë e mvarësisë prej dihidrokodeinës, analgjezikut nga i cili pinte deri në 100 hapa në ditë. William Burroughsi e përshkruan si të ngjashëm me heroinën,… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

𝐈𝐭𝐡𝐚𝐤𝐚-𝗞𝗼𝘀𝘁𝗮𝗻𝗱𝗶𝗻 𝗞𝗮𝘃𝗮𝗳𝗶

𝐈𝐭𝐡𝐚𝐤𝐚-𝗞𝗼𝘀𝘁𝗮𝗻𝗱𝗶𝗻 𝗞𝗮𝘃𝗮𝗳𝗶 Kah nisesh për IthakëUro ta kesh udhën e gjatëPërplot bëma e zbulime.Leshtrigonë, QikllopëPosejdoni i ngrysur – syresh mos druaj:Kurrë të atillët s’do të ta presin udhënNë i mbajtsh mendimet të ngritura lart,Në ta ndeztë shpirtin edhe trupinNjë zjarrmi fort e rrallë.Leshtrigonët, QikllopëtPosejdonin e mnershëm – s’ke për t’i takuarPos në i paç marrë… Keep Reading

Pikturë

Çka e shtyn njeriun t’ia presë veshët vetes?

Fragment nga një letër e Van Gogh-ut dërguar vëllait të tij Theo-s. I dashur Theo Takova Mauve-in sot dhe patëm një bisedë tepër të hidhur, që e bëri të qartë për mua se rrugët tona janë ndarë. Ai ka shkuar tashmë aq larg sa nuk mund të pendohet, e me siguri as që dëshiron të… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

𝗣𝗮𝗯𝗲𝘀𝗶𝗮-𝙆𝙤𝙨𝙩𝙖𝙣𝙙𝙞𝙣 𝙆𝙖𝙫𝙖𝙛𝙞

𝗣𝗮𝗯𝗲𝘀𝗶𝗮-𝙆𝙤𝙨𝙩𝙖𝙣𝙙𝙞𝙣 𝙆𝙖𝙫𝙖𝙛𝙞 Kur na u martuan Peleu me ThetinNë gostinë dasmore plot drita na erdh ApolloniQë i dha bekime çiftit të riDhe birit që do ngjiznin. Sëmundje, tha, kurrë s’ka për t’i rënëJetëgjatë do jetë. E teksa ai fliste,Theti gëzohej. Se fjalëtE Apollonit që qe ekspert për profeciIu dukën garanci për të birin. Tek rritej… Keep Reading

Pritja për barbarët-Kostandin Kavafi

Pritja për barbarët-Kostandin Kavafi Çfarë po presim në shesh apo kemi dalë kot?Barbarët, barbarët vijnë sot. Pse Senati po rri e s’punon asnjeri?Senatorët shullëhen, asnjë ligj s’kalojnë dot?Se barbarët, barbarët vijnë sot. Pse të lodhen senatorët e të kalojnë ligje më kot?Barbarët kur të vijnë do kalojnë ligje plot. Perandori kaq herët pse vallë qenka… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Destin-Rosario Castellanos Figueroa

Destin-Rosario Castellanos Figueroa   Vrasim çka dashurojmë. Të tjeratkurrë s’kanë qenë në jetë.Askush s’na është aq pranë. Askujt tjetërnuk i dhembnjë harresë, një mungesë, një mosqenie.Vrasim çka dashurojmë. Le të marrë fund kjoasfiksie frymëmarrjes përmes mushkërisë së tjetrit!Ajri nuk mjaftonpër të dy, as tokapër trupat tanë të bashkuardhe racionin e shpresës e kemi të vogëldhe… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

11 shkurt 1946-Primo Levi

11 shkurt 1946-Primo Levi   Ty të kërkoja prej yjeve,Kur si fëmijë i pyesja ata,Ty të kërkoja prej maleve,Po nuk më dhanë pos rrallëVetmi e paqe jetëshkurtër.Meqë ti nuk ishe në ato net të gjata,Çova në mend dhe blasfeminë e çmendurSe Zoti kishte bërë gabim kur pat krijuar botën,Se unë isha gabimisht në këtë botë.E… Keep Reading

Letërsi/Pikturë/Tharm

Romanca e hënës hënë-Frederico Garcia Lorca

Romanca e hënës hënë-Frederico Garcia Lorca   Erdhi hëna në farkëtoreJelekun lule livande.Djalthi na e sheh, e sheh.Djalthi mbet duke e parë. Nëpër ajrin e trazuarNa i lëvizka hëna krahëtDhe zbulon, të dlira, të lagura,Sisët prej kallaji të fortë. Ik moj hënë, hënë, hënë.Se po erdhën këtu ciganët,Me zemrën tënde do bëjnëVarëse e unaza të… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

𝐊𝐫𝐲𝐞𝐪𝐲𝐭𝐞𝐭𝐢-𝑊.𝐻. 𝐴𝑢𝑑𝑒𝑛

𝐊𝐫𝐲𝐞𝐪𝐲𝐭𝐞𝐭𝐢-𝑊.𝐻. 𝐴𝑢𝑑𝑒𝑛 Ti lagje qejfesh ku pasanikët rrinë gjithnjë duke pritur,Pritje çmimshtrenjtë se mos ndodh ndonjë mrekulli,Ti restorant i vockël ku çiftet hanë njëri-tjetrin,Ti kafe të shpërngulurish, kthyer në strehë ligësish; Ti që me sharm dhe me teknikë e mposhteAshpërsinë e dimrit, që ke vrarë vrullin e pranverës;Që babën ndëshkimtar larg dritave të tua e… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Mirëmbetsh Tolerancë – Denise Levertov

Mirëmbetsh Tolerancë-Denise Levertov, 1975   Poetë gjenialë, faqetrëndafiltë Urtakë të mirëfilltë Ju i dhatë botës Ca kafshore cilësore Llokma gjuhësore të servirura Siç serviret një kontrafile viçi Dhe një flambée qershish me akullore. Mirëmbetshi, mirëmbetshi S’më bëhet vonë Edhe në mos e shijofsha më kurrë hajen tuaj elegante, Ju miq neutralë, ju që shihni gjithçka… Keep Reading

1 2 3 4
Go to Top